Alle informatie over je rondreis door India
- Home
- India
praktische informatie India
Ga goed voorbereid op rondreis door India. Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.Accommodatie
Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.
Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.
Beste reistijd en kleding
De beste reistijd voor India is over het algemeen september tot en met maart. Wel is het afhankelijk of je naar Noord-India of Zuid-India reist. De beste reistijd voor Noord-India is van september tot en met april. Voor Zuid-India is de beste reistijd van oktober tot en met februari. Mei en juni zijn ook goed voor Zuid-India.
India beschikt over drie hoofdseizoenen: de winter, de zomer en de moessonperiode. De winter duurt van november tot en met maart, waarin het overwegend droog is en tussen de 20 en 30 graden. Vooral in oktober tot en met december zijn de temperaturen aangenaam en is het zonnig. Oktober is wat betreft toeristen wel de drukste maand.
De zomermaanden - april, mei en juni - zijn heet. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 45 graden. In de woestijn kan de temperatuur zelfs oplopen tot 50 graden.
In juli begint de moessonperiode, in deze maand valt de meeste regen. Hierdoor is de temperatuur aangenamer in de maanden erna. De regen komt vaak voor in de vorm van een tropische bui aan het eind van de middag. Meestal komt de zon hierna meteen weer tevoorschijn. De regen zorgt voor een mooi groen landschap. Let op: In juli en september zijn bijna alle parken gesloten. Vanaf half oktober gaan de wildparken weer open. Door de dichte begroeiing en hoog gras kan het zicht wel wat beperkt zijn.
Het zuiden van India kent een tropisch klimaat, waarbij de temperaturen in de zomer en in de winter niet erg van elkaar verschillen. Heel het jaar is het rond de 30 graden, alleen mei en juni zijn iets warmer. Van juni tot oktober valt de moesson.
Kleding
Voor een bezoek aan India is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. ‘s Avonds kan het wat afkoelen, denk aan een graad of 18. Het is daarom praktisch om kleding in laagjes te dragen. Het is ook fijn om iets warmere kleding mee te nemen, zoals een (fleece)trui of vest.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is - zeker in de moessonperiode - geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen de muggen is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen. Heilige plaatsen, zoals tempels, dien je op blote voeten binnen te treden. Slippers of andere instapschoenen komen dan van pas.
Kledingvoorschriften
Er zijn in India kledingvoorschriften vanuit religieus en cultureel oogpunt. Het is hier zeer noodzakelijk om bij je kledingkeuze rekening te houden met, en respect te tonen voor, de lokale cultuur. In vrijwel geheel India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als zeer aanstootgevend beschouwd. Hier geldt een andere definitie van schaars dan in Europa. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Bedek daarom - dit geldt voor zowel mannen als vrouwen - je schouders en bovenbenen tot en met de knieën. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.
Houd bij het inpakken dus rekening met deze kledingvoorschriften. Pak bijvoorbeeld een omslagdoek (sarong) in voor het bedekken van je schouders en knieën.
Nepal
De beste reistijd voor een rondreis in Nepal is van eind september tot en met mei. In de overige maanden kun je ook prima reizen, maar moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Voor een trektocht zijn de maanden maart, april, oktober en november de beste maanden. Velen denken dat het - vanwege de Himalaya’s - in Nepal overal koud is met sneeuw. Dit is zeker niet het geval. De witte bergtoppen vind je alleen op grote hoogtes.
Nepal kent vijf seizoenen: lente, zomer, herfst, winter en de moesson. De seizoenen lopen gelijk aan die in Europa. De lente en herfst zijn aangenaam met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Daarnaast regent het in deze periodes sporadisch. De moessonperiode (en zomer) loopt van juni tot midden september. Tijdens deze periode valt er veel regen en lopen de temperaturen hoog op, soms tot wel 40 graden. De winter is in de laaglanden nog aangenaam, maar het kan in de avond flink afkoelen. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in Kathmandu.
Voor een trekking zijn de lente en de herfst de meest geschikte maanden. Op lagere hoogtes is de winter ook nog prima te doen. Overdag kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 20 graden. ‘s Nachts kan het - vanaf 2000 meter hoogte - vriezen. In de zomer - de moessonperiode - wordt een trekking afgeraden.
Kleding
Voor een bezoek aan Nepal is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. ‘s Avonds kan het flink afkoelen. Het is daarom praktisch om kleding in laagjes te dragen. Het is - zeker in de wintermaanden, maar ook de overige maanden - belangrijk om ook warmere kleding mee te nemen, zoals een (fleece)trui of vest. Ga je de hoogtes in, denk dan ook aan thermokleding, een muts en handschoenen.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is - zeker in de moessonperiode - geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen muggen en andere insecten is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen. Heilige plaatsen, zoals tempels, dien je op blote voeten binnen te treden. Slippers of andere instapschoenen komen dan van pas.
Kledingvoorschriften
Er zijn in Nepal kledingvoorschriften vanuit religieus en cultureel oogpunt. Schaarse kleding wordt hier als aanstootgevend beschouwd. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Voor zowel mannen als vrouwen is het netjes om je schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.
Houd bij het inpakken dus rekening met deze kledingvoorschriften. Pak bijvoorbeeld een omslagdoek (sarong) in voor het bedekken van je schouders en knieën.
Eten en drinken
India heeft een voortreffelijke en gevarieerde keuken. Uiteraard zijn curry’s de basis en worden ze gepaard met groenten. Soms ook vlees of vis, maar over het algemeen zijn Indiërs hindoeïstisch en dus voornamelijk vegetariër. Als er wel vlees geserveerd wordt, is dit kip of varkensvlees. De koe is voor hindoes een heilig dier, dus wordt er geen rundvlees gegeten. Dal - een soort brij van linzen - is ook enorm populair. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood en/of rijst gegeten. Het Indiase brood, zoals naan, roti of chapati is heerlijk.
De pittigheid van curry’s varieert van mild tot zeer heet. De heetste curry’s heten vindaloo. Mocht je je aan zo’n gerecht wagen, zorg dan altijd dat je fruit of yoghurt bij de hand hebt waar je prima mee kunt blussen.
De niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel - dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden - wordt gebakken. Deze gerechten zijn niet heet en smaken fantastisch. Ook heel populair in het noorden is thali: een groot metalen bord met verschillende kleine vakjes gevuld met allerlei curry’s en rijst.
Kebabgerechten bestaan uit vlees-, vis- of kipgehakt gemengd met gesneden ui, groene peper en verse gember. Dit wordt aan een spies geregen en boven een open vuur gebraden.
Indiërs houden ook van verschillende tussendoortjes. Er zijn tal van gefrituurde snacks. De bekendste zijn pakora en samosa. Pakora is een gefrituurd balletje van aardappelpuree. Samosa’s zijn driehoekige gefrituurde pasteitjes met een hartige vulling van aardappel en groente.
Als dessert krijg je vaak een pudding of ijs geserveerd. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater.
Vega(n) eten
Vanwege het hindoeïstische geloof vind je in India genoeg vega(n) gerechten. De meeste curry’s en tussendoortjes zijn vega(n), of zijn vega(n) te bereiden. Je hebt kofta, een romige tomatensaus met gebakken dumplings van groenten en aardappels. Of, voor de vegetariërs, saag - een groene curry van spinazie die meestal met paneer (soort Indiase halloumi) geserveerd wordt. Daarnaast wordt er veel groente geserveerd, die je heerlijk en makkelijk combineert met rijst en/of naanbrood.
Als veganist moet je goed opletten. In naanbrood zit yoghurt of melk. Verder wordt er in de Indiase keuken veel gebruikgemaakt van ghee, een geklaarde boter. Er bestaat plantaardige ghee, maar die wordt niet vaak gebruikt. Daarnaast worden curry’s gegarneerd met een schepje yoghurt of curd. Geef dus van tevoren aan dat je geen zuivel eet. In India zijn er genoeg mensen die geen dierlijke producten eten, het zal daarom zelden een probleem zijn om een gerecht aan te passen.
Drinken en alcohol
Thee (of chai) is de nationale drank van India. Thee krijg je geserveerd met melk en (veel) suiker. Koffie is ook heel populair in India, maar is in onze ogen niet de lekkerste koffie. Vaak krijg je eenvoudige oploskoffie voor gezet. Vruchtensappen zijn er genoeg, zoals sinaasappelsap, druivensap en ananassap. Daarnaast is lassi ook populair, een soort milkshake met fruit, maar dan met yoghurt gemaakt.
Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher dat geschonken wordt uit flessen van 0,6 liter. Net als vele andere Indiase biersoorten is dit bier lichter (en goedkoper) dan de geïmporteerde varianten.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 7,- tot € 8,-
Lunch: € 9,- tot € 11,-
Diner: € 17,- tot € 20,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,50
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Nepal
De Nepalese keuken staat niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes. De gerechten zijn vrij simpel, maar vanwege de invloeden van de omringende landen (India, Tibet en China) toch gevarieerd. Streetfood is er in Nepal ook genoeg!
Het nationale gerecht is Dal Bhat: een soort linzenpap met rijst. Dit is een van de belangrijkste eiwitbronnen voor Nepalezen én de fanatieke wandelaars die het land bezoeken. Naast Dal Bhat eten ze ook Tarkari. Ongeveer hetzelfde, maar dan met gebakken groente. Dit wordt vaak geserveerd met aardappel, linzensoep en rijst. Het soort groente is seizoensgebonden en elk gebied van Nepal heeft een eigen variant op de Dak Bhat Tarkari.
Andere lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten).
Erg lekker zijn momo’s, overgewaaid uit Tibet. Momo’s zijn dumplings gevuld met vlees, groente of kaas en worden geserveerd met een pittig sausje. Voor de zoetekauw is er onder andere sel roti (een broodring gemaakt van rijstmeel en melk) en yomari (gestoomde rijstbloempakketjes met een stroperige vulling).
In Nepal is de koe heilig, er wordt dus geen rundvlees gegeten. Als vervanging hiervoor wordt er wel veel buffelvlees gegeten. Ook wordt er kip, geit of lam gegeten.
Naast de traditionele keuken kom je in de grotere steden ook veel internationale restaurants tegen, zoals Thais, Italiaans, Amerikaans en Mexicaans. Bij de meeste hotels vind je voor ontbijt ook westers eten, zoals cornflakes, yoghurt, ei, toast en jam.
Wanneer je met een klein gezelschap à la carte bestelt, is het raadzaam om het aantal verschillende gerechten te beperken, want de bereidingswijze vraagt veel tijd, zeker wanneer er meerdere gerechten besteld worden. Om deze reden wordt er tijdens de reizen vaak gekozen voor buffetten.
Vega(n) eten
De hogere kasten in Nepal eten een streng vleesloos dieet, de lagere kasten eten wel vlees. Vegetarisch en veganistisch eten in Nepal is prima te doen. Het nationale gerecht Dal Bhat wordt overal in Nepal gegeten en is vegetarisch. Daarnaast serveren ze in Nepal veel verschillende groenten, die je met linzensoep en/of rijst kunt combineren. Andere vegetarische gerechten zijn knoflooksoep en Thukpa (ook bekend als Sherpa stew) - een stevige noedelsoep gevuld met groente. Verder eet je je vol aan verschillende vegetarische tussendoortjes, zoals samosa’s (deegdriehoekje gevuld met aardappel en groente), momo’s, sel roti, Tibetaans brood en yomari.
Opletten voor de veganist: veel zoetigheden worden op smaak gebracht met honing en de thee wordt geserveerd met koe- of jakmelk.
Drinken en alcohol
De nationale drank van Nepal is chai (thee), met melk en suiker. Koffie heb je ook, maar niet overal. Twee populaire alcoholische dranken zijn Raksi en Chang. Raksi vind je overal en is een waterige drank gestookt van tarwe. Chang is een soort gerstebier. Beiden worden warm gedronken (hoog in de bergen is daar alle reden voor).
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 7,- tot € 8,-
Lunch: € 9,- tot € 11,-
Diner: € 17,- tot € 20,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 6600 00.
Feestdagen
Holi
Hét lentefeest van India en Nepal. Een kleurrijke viering waarbij er met gekleurde poeder en water wordt gegooid, als teken van vriendschap, liefde en hoop. Er wordt op straat gefeest en gedanst met veel muziek. Holi staat in het teken van een nieuw seizoen, maar het wordt ook beschouwd als een overwinningsfeest: de overwinning van het goede op het kwade. Toeristen worden tijdens Holi niet ontzien. Trek dus oude kleding aan, want je wordt de hele dag bespoten met water en gekleurde poeders! Holi valt meestal in maart.
De avond ervoor is het Holika Dahan. Er wordt een handje rijst in een brandstapel gegooid als symbolische verdrijving van het kwaad. Daarna wordt er gebeden, gezongen en gedanst.
Diwali
In oktober of november wordt Diwali (of Divali, Deepavali, Tihar) gevierd in India en Nepal. Het lichtjesfestival van de Hindoes. Vele lichtjes (diya’s) worden aangestoken ter ere van de godin Laxmi, godin van rijkdom en geluk. De lichtjes symboliseren de overwinning van het goede over het kwaad: het licht wint het van de duisternis, de waarheid van de onwaarheid, de gelukzaligheid over de onwetendheid. Elke dag wordt een ander dier geëerd. Kijk dus niet op als je honden en koeien ziet rondlopen met een bloemenkrans om en een oranje stip op het voorhoofd. Tijdens het feest eet men veel zoetigheden en wordt er vuurwerk afgestoken. Divali is een vrolijk feest en wordt vooral gevierd in familieverband.
Makar Sakranti (India)
Op 14 januari wordt Makar Sakranti gevierd: de dag dat de zonnegod Makar Sakranti weer richting het noorden gaat. Hindoes geloven dat men die op 14 januari sterven hun reïncarnatie cyclus doorbreken en een worden met god. Makar Sakranti wordt uitbundig op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.
Dag van de Republiek (India)
Op 26 januari 1950 is de Indiase Grondwet in werking getreden. Dat wordt jaarlijks op dezelfde dag gevierd met grote parades. In New Delhi wordt de parade gevolgd door grote groepen dansers uit alle delen van India.
Machhendranath (Nepal)
Tijdens dit spectaculaire feest wordt een beeld van Machhendranath - de regengod van de Kathmandu-vallei, door de straten van Patan voortgetrokken. Het beeld zit in een acttien meter hoge strijdwagen. Dit feest trekt duizenden toeschouwers en vindt in plaats in april of mei.
Dashain (Nepal)
Een van de belangrijkste festivals van het jaar voor Nepalezen. Het is een offerfestival waarbij aan de godin Kali mannelijke dieren - met name hanen en geiten - worden geofferd. Als toerist merk je niet erg veel van het feest. Wel ligt het openbare leven zo goed als stil en is het in Kathmandu Vallei rustiger omdat men naar zijn of haar dorp terugkeert om het samen met familie te vieren.
Geldzaken en fooien
De lokale munt van India is de Indiase rupee (INR). Het is verboden om rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer je doorreist naar Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka.
India heeft in de grote steden en toeristische gebieden voldoende geldautomaten. Buiten deze steden en gebieden is het aantal automaten kleiner. Creditcards (Visa en Mastercard) worden bij de meeste hotels en restaurants geaccepteerd. Pinnen is helaas niet altijd mogelijk, het is dus raadzaam om een beperkt bedrag contant geld bij je te hebben.
Fooien
Het geven van fooien in India is heel gebruikelijk. Voor elke kleine dienst wordt een fooi verwacht. Zorg daarom dat je altijd voldoende kleingeld op zak hebt. Houd er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee. Vragen om een fooi is niet ongebruikelijk, zelfs als er geen dienst wordt geleverd.
In de kleinere en goedkopere restaurants volstaat een paar Rupees fooi, maar in de duurdere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening.
Housekeeping, kruiers, lokale gidsen en chauffeurs verwachten een kleine fooi. Ook de personen die op je schoenen letten buiten de tempels. Bij taxichauffeurs rond je het bedrag naar boven af, behalve als je van tevoren een bedrag afspreekt.
Indicatie fooien
Lokale gidsen - Rs. 300 tot 500 per dag (circa € 3,50 tot € 6,-)
Chauffeurs - Rs. 200 tot 500 per dag (circa € 2,- tot € 6,-)
Housekeeping - Rs. 50 per dag (circa € 0,60)
Kruiers - Rs. 50 per check in en check out
(Naar gelang van jouw tevredenheid mogen deze bedragen naar boven of naar beneden worden bijgesteld)
Nepal
De lokale munt van Nepal is de Nepalese rupee (NPR). Nepal heeft in de grote steden - zoals Kathmandu en Pokhara - en toeristische gebieden geldautomaten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om daarbuiten (beperkt) te pinnen, zoals in Lumbini en Chitwan NP. Creditcards (Visa en Mastercard) worden bij de meeste hotels en restaurants geaccepteerd. Dit geldt niet voor aankopen op markten en kleinere winkels.
Fooien
Het geven van fooien in Nepal is heel gebruikelijk. Voor elke kleine dienst wordt een fooi verwacht. Vaak zijn degenen die werkzaam zijn in de toeristische sector zelfs volledig afhankelijk van de fooien die zij ontvangen. Het gaat altijd om kleine bedragen, maar het advies: wees gul. Zorg daarom dat je altijd voldoende kleingeld op zak hebt.
In restaurants is dienstverlening vaak inbegrepen bij de rekening. Wel wordt fooi gewaardeerd. Denk aan ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening.
Housekeeping, kruiers, lokale gidsen en chauffeurs verwachten een kleine fooi. Ook de personen die op je schoenen letten buiten de tempels. Bij taxichauffeurs spreek je het bedrag van tevoren af, dus hoef je geen fooi te geven.
Indicatie fooien
Lokale gidsen/chauffeurs - Rs. 400 tot 700 (circa € 3,- tot € 5,-)
Housekeeping - Rs. 150 per dag (circa € 1,-)
Kruiers - Rs. 150 per koffer per persoon
(Naar gelang van jouw tevredenheid mogen deze bedragen naar boven of naar beneden worden bijgesteld)
Optionele excursies groepsreizen
Reis je met een groepsreis? Optionele excursies kan je gedurende de reis aan boord van de bus aan de reisleider contant betalen. We reizen zoveel mogelijk zonder contant geld.
Borg bij check-in
In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard worden voldaan. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check-out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van jouw drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.
Mobiliteit, toegankelijkheid en conditie
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
De (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 23 33. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en dat je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie opgehaald of afgezet kan worden.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Paspoort en visum
Je bent zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.
Visum India
Voor India is een visum vereist. Het makkelijkste is om een elektronisch toeristenvisum online aan te vragen via https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html. Je kunt kiezen uit een visum met een geldigheid van 30 dagen, 1 jaar of 5 jaar. Het visum voor 30 dagen kost 10 of 25 Amerikaanse dollar (circa € 10,- of € 25,-) - afhankelijk van de aanvraagperiode - en dient direct met creditcard betaald te worden. Het visum mag maximaal 2x per jaar aangevraagd worden en kan niet verlengd worden tenzij er een medische noodzaak is. Minimaal 4 dagen voor aankomst moet het visum aangevraagd worden, maar wij adviseren je het visum tijdig aan te vragen. Voor de aanvraag dien je een pasfoto en een kopie van je paspoort digitaal te uploaden. Er worden biometrische gegevens (vingerafdrukken en gezichtsscan) afgenomen bij binnenkomst in India. Dit is verplicht.
Je kunt ook via een India Visa Application Centre of de ambassade het visum aanvragen (de kosten zijn hoger en verwerkingstijd is langer). Bij een India Visa Application Centre worden biometrische gegevens afgenomen. Hiervoor kun je, op afspraak, op alle werkdagen terecht bij een van de locaties in Den Haag of Amsterdam. Uitgezonderd zijn kinderen onder de 12 en ouderen boven de 70 jaar. Het visum kan ook bij de ambassade aangevraagd worden wanneer de biometrische gegevens afgenomen zijn. Voor beide aanvragen is nodig: een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij de aanvraag (daarnaast moet het paspoort minimaal 2 lege pagina’s bevatten), een online ondertekend en eventueel uitgeprint aanvraagformulier van indianvisaonline.gov.in, 2 pasfoto’s en een recent positief bankafschrift of een garantverklaring van een familielid met een kopie van diens recent positief bankafschrift.
Visum Nepal
Voor Nepal is een visum vereist. Wanneer je over land naar Nepal reist (rondreis in combinatie met India), verzorgt onze lokale vertegenwoordiging in Nepal jouw aanvraagformulier dat je nodig hebt voor het verkrijgen van het visum. Ter plaatse ontvang je bij de Nepalese grens je aanvraagformulier. Bij de grensovergang betaal je voor het visum, dit moet contant in Amerikaanse dollars betaald worden. Deze dollars moeten ongekreukt en zonder scheurtjes zijn. De kosten voor het visum van 15 dagen zijn 30 dollar (circa € 30,-). Voor een visum van 30 dagen zijn de kosten 50 dollar (circa € 50,-).
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. Fox aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Inreis via een ander land
Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar India of Nepal informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transit visum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt (voor niet-Nederlanders gelden mogelijk afwijkende regels).
Paspoort
Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit India. Houd er rekening mee dat je paspoort minstens 2 lege pagina’s moet bevatten.
Wat neem je zoal verder mee:
• Fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van je bank/creditcard instelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te blokkeren
• Kopie van je polis van je reisverzekering
• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van Fox
• Geld, bankpas en evt. creditcard (vergeet je pincodes niet)
Reizen met minderjarige kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
Heb je een toestemmingsformulier nodig? Raadpleeg de informatie van de Rijksoverheid om te kijken wat voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.
Paspoort wel of niet afgeven
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen/kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.
Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen, maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigt of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.
Tijdsverschil
In Nepal is het 3 uur en 45 minuten later in Nederland. In de Nederlandse wintermaanden is het verschil 4 uur en 45 minuten.
Vaccinaties en gezondheidstips
Aanbevolen voor India en Nepal zijn vaccinaties tegen buiktyfus, DTP en hepatitis A. In bepaalde gevallen en bij een langer verblijf in India en Nepal worden nog andere vaccinaties aanbevolen, zoals tegen hepatitis B, BMR, gele koorts, rabiës en tuberculose. De vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de 7 dagen voordat je naar India of Nepal reist in een hoogrisicoland voor gele koorts bent geweest of als je daar transit bent geweest voor meer dan 12 uur (Nederland is geen hoogrisicoland voor gele koorts. India en Nepal zelf ook niet). Dit geldt ook voor kinderen vanaf 9 maanden.
Muggen
In zowel India als Nepal komt in sommige gebieden de malariamug voor en in India mogelijk Japanse encefalitis. Deze muggen steken voornamelijk 's avonds, 's nachts en de vroege ochtend. Daarnaast kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag actief zijn. Het is belangrijk dat je je goed beschermt tegen muggen door middel van beschermende kleding en insectenwerende middelen, bij voorkeur met DEET. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na je verblijf altijd direct contact op met een arts.
De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en eventuele anti-malaria maatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk en tijdig laten adviseren over de maatregelen die voor jouw reis belangrijk zijn. Graag verwijzen we je naar de volgende instanties voor up-to-date informatie:
- Het GGD
- Het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)
Met dit advies kun je vervolgens naar de lokale GGD, een vaccinatiebureau of je huisarts gaan voor de benodigde vaccinaties.
Drinkwater
Het kraanwater in India en Nepal is niet veilig om te drinken. Je dient dus flessen water te kopen. Sommige accommodaties en luchthavens beschikken over een water dispenser zodat je je plastic of eigen fles kunt hergebruiken en vullen. Wees daarnaast extra voorzichtig met klaargemaakt fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost.
Zwemwater India
In verband met de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) is het af te raden te zwemmen of te pootjebaden in zoet water.
Hoogteziekte Nepal
In de hoger gelegen gebieden van Nepal is hoogteziekte een risico. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar treedt meestal op boven de 3500 meter. Hoe sneller je stijgt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk. Hoogteziekte klachten zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, kortademigheid, duizeligheid en braken. Bij milde klachten moet je stoppen en wachten met verder stijgen tot de klachten voorbij zijn. Bij ernstige klachten of klachten die aanhouden, moet je afdalen en medische hulp zoeken.
Het advies is om - zeker de eerste dagen - veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te eten. Doe rustig aan en span je niet te veel in. Als klachten zich voordoen is het ook belangrijk veel water te drinken en ook te blijven eten (ook al heb je verminderde eetlust en geen dorst). Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen.
Vervoer
Houd er rekening mee dat tijdens deze reis gebruik wordt gemaakt van verschillende bussen. Zowel vanaf Jhansi, na de treinreis en na de grensovergang met Nepal zet je de reis voort met een andere bus en lokale chauffeur.
Wereldstekker
Wifi, internet en roamingkosten
In afgelegen gebieden - zoals in nationale parken en berggebieden - kan het bereik slechter zijn en is internet niet altijd aanwezig.
Roaming en lokale simkaart
Voor het gebruik van roaming buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen. Raadpleeg je provider voor de roamingkosten. Je kunt er uiteraard voor kiezen om roaming uit te zetten en alleen gebruik te maken van (gratis) wifi (hotspots).
Ook is het mogelijk om ter plaatse een prepaid simkaart (met internet) te kopen. Een lokale simkaart is vrijwel altijd goedkoper dan het aanschaffen van een buitenland bundel bij je huidige abonnement. Vergeet niet je paspoort mee te nemen als je een simkaart aanschaft, je moet namelijk vaak de lokale simkaart op naam laten registreren. Bij een lokale simkaart krijg je ook een ander nummer. Op Whatsapp kun je aangeven dat je je huidige nummer wilt blijven gebruiken. Zo houd je nog makkelijk contact met het thuisfront en hoef je niet een nieuw nummer aan hen door te geven.
E-sim: een goed initiatief voor het aanschaffen van een lokale simkaart
Wat is een e-sim? E-sim is een digitale simkaart. Met een e-sim kun je van te voren data aanschaffen voor een bepaalde periode. Je hoeft dan geen aparte fysieke simkaart aan te schaffen op je plaats van bestemming én je voorkomt hoge roamingkosten. Dus in plaats van een plastic simkaart in je toestel te stoppen, maak je gebruik van e-sim.
Voorwaarde is dat je smartphone deze mogelijkheid ondersteunt. Is dit het geval? Download dan een e-sim app (bijvoorbeeld Global Yo of Airalo) en schaf vlak voor vertrek via de app je datategoed aan. Op de bestemming kun je dan vervolgens via je telefooninstellingen/SIM-beheer overschakelen op e-sim. Inkomende en uitgaande telefoongesprekken gaan via je eigen simkaart. Goed om te weten: als je ook lokale nummers wilt bellen tegen lokaal tarief, dan moet je een lokale simkaart kopen.
Installeer je e-sim voor vertrek (informeer bij je provider naar de mogelijkheden) of schaf deze aan bij een van de verkopers op de luchthaven.
Zakgeld
Populaire reizen naar India
nepal_kathmandu_beschilderde-heilige-mannen_b
india_uttar_pradesh_agra_mauseoleum-taj-mahal_vijver_shutterstock
nepal_chitwan-national-park_neushoorn_water_b.jpg
nepal_kathmandu_swayambunath-stupa_b
india_madhya-pradesh_orchha_lokale-vrouw_w
p.p. vanaf
€ 2.986,-Groepsreis Indrukwekkend India & Nepal
22-daagse rondreisfietsen bij de Taj Mahal en boottocht over de Ganges
dwars door de hectiek van Old Delhi per riksja
op zoek naar wilde neushoorns en de gaviaal-krokodil in Chitwan National Park
india_uttar-pradesh_agra_vrouw_toerist01_b
nepal_chitwan-national-park_neushoorn_water_b.jpg
india_varanasi_ganges_baden_wassen-vrouwen_sfeerbeeld_o
nepal_pokhara_phewa-meer_bootjes_b
New Delhi, Jama Masjid moskee - GettyImages-1309446251
nepal_kathmandu_swayambhunath-stupa_monkey-tempel_1_b.jpg
p.p. vanaf
€ 3.250,-Singlereis India & Nepal
21-daagse groepsreis voor de soloreizigerbekijk de kleurrijke mensen én rituelen in de pelgrimsstad Varanasi
op zoek naar de tijger in India en de neushoorn in Nepal!
verken de koningssteden in de Kathmandu-vallei en bewonder de Taj Mahal
New Delhi, Jama Masjid moskee - GettyImages-1309446251
india_varanasi_ganges_baden_wassen-vrouwen_sfeerbeeld_o
india_rajasthan_ranthambore_tijger_4_b
india_jaipur_hawa-mahal_paleis_getty-1127479843
india_madhya-pradesh_khajuraho_straatbeeld_vrouw_w
india_agra_taj-mahal_vrouw_shutterstock_1036002985
p.p. vanaf
€ 2.770,-Nieuw in ons aanbod
Groepsreis Ontdek Noord-India
16-daagse rondreisinclusief canter safari in Ranthambore Nationaal Park, fietstocht in Agra en per riksja door oud Delhi
spot de tijger, geniet van het uitzicht op de Taj Mahal en ontdek de Gouden Driehoek
inclusief boottocht over de Ganges en tocht per riksja in Varanasi
Inspiratie en mooie reizen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie