Zuid-Afrika
Alle informatie over je rondreis door Zuid-Afrika
- Home
- Zuid-Afrika
plaatsen Zuid-Afrika
Op rondreis door Zuid-Afrika en op zoek naar meer informatie over de meest interessante plaatsen? Lees hier meer over onder andere Johannesburg, Kaapstad, Knysna, het Krugerpark, Oudtshoorn en St. Lucia.
Addo Elephant National Park
Self drive safari op zoek naar de Big Five
Dit safaripark met zijn rijke wildlife is het gehele jaar door een geliefde stop aan de beroemde Tuinroute. Addo is malariavrij en dat is wel zo fijn. Het uitgebreide wegennetwerk is deels geasfalteerd en deels onverhard en leent zich uitstekend voor een self drive safari met je huurauto. Uiteraard is het ook mogelijk een ranger in te huren die met je meerijdt of een gamedrive in een open terreinwagen te boeken. Ga op avontuur en speur als een ware Freek in het Wild de bush af naar leeuwen, luipaarden, buffels , neushoorns en natuurlijk olifanten.We adviseren je goed voorbereid op pad te gaan. Bij de ingang van het park ontvang je een kaart met daarop de drinkplaatsen aangegeven. Wanneer je de Gorah Loop-route volgt, is de kans het grootst om wildlife te spotten. Bij de hoofdingang hangt zelfs een bord met informatie waar welke dieren zijn gespot. Gewapend met je verrekijker en camera leg je met wat geduld en geluk de complete Big Five - en nog veel meer wilde dieren zoals kudu’s, jakhalzen, hyena’s, cheeta’s, elanden, wrattenzwijnen en struisvogels - vast op de gevoelige plaat. Helaas, giraffen vindt je hier niet. Jaag de dieren geen schrik aan en probeer in stilte te genieten.
De geschiedenis van Addo
Addo is anno nu een van de beste plekken in heel Afrika om olifanten te spotten. Dat is niet altijd zo geweest. Al in de 19e eeuw waren veel olifanten ten prooi gevallen aan ivoorjagers. De resterende dieren gingen nogal eens op zoek naar voedsel bij de plaatselijke boerderijen en richtten daarbij veel schade aan. Daarom kreeg in 1919 een gelouterde jager, majoor P.J. Pretorius, opdracht de gehele olifantenpopulatie af te schieten. Veertien maanden later zat de klus er vrijwel op en hadden 120 olifanten het leven gelaten. Nog geen twintig hadden aan Pretorius’ jachtgeweer weten te ontsnappen.Curieus genoeg was het Pretorius zelf die vervolgens voorstelde een veilig gebied in te stellen voor het kleine groepje overlevende jumbo’s. Dat was het begin van Addo Elephant National Park. Het kleine gezelschap overgebleven dikhuiden zorgde van tijd tot tijd voor de nodige schade, daarom werd in 1954 een goede omheining aangelegd. Deze hekken werden gemaakt van treinrails en liftkabels. Nadat het aantal olifanten op een gegeven moment was teruggelopen tot zes en het einde van de kudde onvermijdelijk leek, groeide de populatie in 1968 uit tot 50 dieren. Vandaag de dag lopen er ongeveer 500 olifanten rond in Addo. Het nationaal park wordt momenteel verder uitgebreid en zal uiteindelijk een van de grootste wildreservaten worden van Zuid-Afrika . Daarnaast bevat het als enige park kustgebieden.
Alles over Addo Elephant National Park
Bloemfontein
Toen de Engelsen later naar Bloemfontein kwamen, meenden ze dat de naam verwees naar de bloemenrijkdom van de stad en noemden de stad: City of the Roses. Wie vandaag de dag naar de prachtige Free State National Botanical Garden gaat, zal die Britse uitleg zo gek nog niet vinden.
Bloemfontein heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) werd het door de Britten bezet. Het uitstekend ingerichte Anglo-Boer War Museum herinnert aan deze tijd. Het bevindt zich naast het Nationale Vrouwenmonument, dat de Boerenvrouwen herdenkt die stierven in de Britse concentratiekampen. Bloemfontein is ook de stad waar in 1912 de oudste politieke partij van Zuid-Afrika, het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) werd opgericht.
Bloemfontein stond vroeger al bekend om haar Cheetahs en gelukkig kan je in dit gebied nog steeds kennismaken met deze fascinerende dieren, namelijk in de Cheetah Experience op de Emoya Estate. Hier zet men zich via onder meer fokprogramma’s in voor de instandhouding van de cheetah en krijgen bezoekers de gelegenheid de dieren van zeer nabij te bekijken en zelfs aan te raken. Naast cheetahs huisvest de Emoya Estate ook jaguars, tijgers, luipaarden en wolven.
Tot de must sees van Bloemfontein behoort President Brand Street, een van de mooiste straten van het land, waar je loopt tussen in zandsteen opgetrokken historische gebouwen. Ook het Oliewenhuis Art Museum, de First Raadsaal (het oudste gebouw van de stad), de Loch Logan Waterfront Mall en het Freshford House Museum verdienen een bezoek.Alles over Bloemfontein
Drakensbergen
De Sani Pass naar het dak van de wereld: koninkrijk Lesotho
Het ruige zuiden van de Drakensbergen is misschien niet het meest spectaculaire deel, maar het huisvest wel de Sani Pass, waar mensen met hoogtevrees op wat extra hartkloppingen kunnen rekenen. Deze hoogste autoroute van Zuid-Afrika (alleen geschikt voor 4WD) bevat tal van haarspeldbochten en bij helder weer zijn de uitzichten fenomenaal. Onderweg passer je charmante dorpjes en kan je een hapje eten in de hoogstgelegen pub van Afrika op 2874 meter hoogte.De centrale Drakensbergen zijn onder meer befaamd om hun San-rotsschilderingen. De San, oftewel Bosjesmannen, zijn Zuid-Afrika’s oudste bewoners en hun geschilderde weergaven van jacht en dans zijn befaamd. Een van de hoogtepunten is een serie schilderingen in de Battle Cave die een gevecht tussen twee groepen San illustreert. In Giant’s Castle Game Reserve kun je naast het spotten van elanden en reebokken ook prima hiken. De bergpieken Champagne Castle en Cathedral Peak bieden ware klimuitdagingen, beloond met prachtige uitzichten.
Het spectaculairste deel van de Drakensbergen ligt in het noorden, in het Royal Natal National Park. Hier bevindt zich de Mont-aux-Sources, de ‘Berg van de Bronnen’, die zo wordt genoemd omdat hier drie grote rivieren ontspringen: de Elands, de Oranjerivier en de Tugela. Niet verrassend dus dat zich hier spectaculaire watervallen bevinden. Met 948 meter in vijf etappes is Tugela Falls zelfs de op een na hoogste waterval ter wereld.
De Tugela Falls bevinden zich in het Amphitheatre, een ongeveer vijf kilometer lange en halvemaanvormige rotsmuur, met aan zijn uiteinden de Sentinal en de Eastern Butress van meer dan 3000 meter hoog. De Tugela Gorge-wandeling, die heen en terug ongeveer zes uur in beslag neemt, biedt prachtige uitzichten op zowel het Amphitheatre als Tugela Falls.Alles over Drakensbergen
Durban
Let’s go to the beach!
The Beachfront met zijn vijf kilometer lange levendige promenade is het paradepaardje van de havenstad. Wie is nu niet ontspannen en op zijn gemak bij het inademen van de zilte lucht, het zicht over de onmetelijke oceaan en het geluid van de beukende golven op de uitgestrekte stranden? Zwemmen in een wilde branding tussen de woeste golven en achter haaiennetten is best wel spannend en meestal niet aan te raden.Het waterpretpark uShaka Marine World aan het einde van de boulevard is een populair uitje voor jong en oud. Maak een fietstochtje over de boulevard naar het Moses Mabhida Stadium van Durban, speciaal gebouwd voor het WK voetbal in 2010. Laat je in de Sky Car omhoog rijden over de stalen boog en geniet van het uitzicht over de onmetelijke oceaan, de skyline van Durban en de uitgestrekte heuvelachtige achterlanden vol groene suikerplantages.
Stadstoer door Durban
Verken het centrum met koloniale gebouwen en leer meer over de Zulu-cultuur, de invloed van de Europese kolonisten en de grootste Indiase gemeenschap buiten India tijdens een stadsrondrit. Bezoek de geurige Indiase markt in Victoria Street en probeer een heerlijke curry. Ook de oudste botanische tuin van Afrika is een aanrader.Natuurlijk worstelt ook deze Afrikaanse havenstad met armoede en criminaliteit. Gebruik je gezonde verstand en verken de stad alleen overdag. Durban is vooral aantrekkelijk vanwege het subtropische klimaat en de vele zonuren en vormt voor steeds meer bezoekers een aangename strandstop op de route van of naar Hluhluwe- Imfolozi wildpark en de ruige natuurlandschappen van Drakensberg.
Een korte geschiedenis
Toen Vasco da Gama in 1497 op Eerste Kerstdag aan land ging op de plek waar nu Durban ligt, noemde hij het Terra do Natal. Hier werd later de naam Port Natal van afgeleid, dat in gebruik bleef tot Britse handelaars de locatie de naam van gouverneur Sir Benjamin D’Urban gaven. Je kon een gouverneur immers maar beter te vriend houden. Uit de handelspost groeide de grootste en drukste haven van heel Afrika en de derde stad van het land, compleet met internationale luchthaven.Alles over Durban
Franschhoek
Stap in het romantische centrum op de wijntram voor een rondje wijnhuizen en -domeinen. Echt een bijzondere ervaring in deze schitterende omgeving, ook voor de niet-liefhebbers van wijnen.
Franschhoek is het gastronomische mekka van het wijngebied in Zuid-Afrika. In de avond heb je hier de keuze uit talloze fantastische restaurants met overheerlijke gerechten. Deze zijn dikwijls voorzien van aangename terrassen en gelegen aan de hoofdstraat Huguenot Road. Hoewel het Frans al na één generatie Hugenoten was opgegaan in het Kaap-Hollands, het latere Afrikaans, hebben de gelegenheden Franse namen als Café Des Arts, La Petite Farme en Le Quartier Français.
Franschhoek, de geschiedenis
De plaats dankt zijn naam aan een groep van 176 Franse Hugenoten die aan het eind van de achttiende eeuw de geloofsvervolging in hun eigen land ontvluchtten. Omdat in Nederland godsdienstvrijheid heerste, traden zij in dienst van de VOC, die ze naar de Kaapkolonie voerde. Al snel werd de plek waar de meesten van hen zich vestigden het ‘Fransche Kwartier’ of de ‘Fransche Hoek’ genoemd.De Hugenoten op de Kaap deden waar Fransen goed in zijn: ze stichtten wijngaarden. Vandaag de dag kent de regio Franschhoek liefst 45 wijnboerderijen, waarvan de meeste bezoekers ontvangen en rondleidingen organiseren. Vaak kan je er ook lunchen. Een speciale wijnroute voert langs de mooiste plekjes van de Franschhoekvallei en doet onder meer het 300 jaar oude wijnlandgoed Bosschendal aan. Deze wijngaard is befaamd om zijn Blanc de Noir: een halfdroge witte wijn, gemaakt van blauwe druiven.
Aan het Hugenotenverleden van Franschhhoek herinneren zowel een monument als een museum, beide middenin het dorp gelegen. Het Hugenotenmonument bestaat uit drie bogen van 12 meter hoog, die de Heilige Drie-eenheid symboliseren. In het Hugenotenmuseum leer je alles over hun geschiedenis en cultuur. Ook het Museum van de Caab vertelt op fascinerende wijze over het verleden van de Kaapprovincie, onder meer over de oorspronkelijke Khoisanbewoners van het gebied en hun confrontaties met de Europese kolonisten.
Alles over Franschhoek
Hazyview
Hazyview dankt zijn naam aan de glinsterende nevel die in de zomer vaak over het lowveld (vlakte lager dan 500 meter) hangt. De klimaatomstandigheden maken het dorp ideaal voor de teelt van tropisch fruit. Naast bananen groeien hier onder meer mango’s en lichee’s. Ook wordt er koffie verbouwd.
Al dat fruit en andere producten zijn de koop op markten langs de weg en in de diverse winkelcentra. Veel reizigers slaan hun voorraden in in Hazyview, om vervolgens richting het Krugerpark af te reizen of andere attracties in de nabije omgeving, zoals Blyde River Canyon, Pilgrim’s Rest en Bourke’s Luck Potholes.
Het uitgespreid gelegen dorp en zijn omgeving bieden tal van excursiemogelijkheden. De Skyway Trails is een kabelbaan waarmee je individueel 1,2 kilometer lang over de boomtoppen suist, van het ene plateau naar het andere. Op deze platforms kan je rustig de natuur te bewonderen. Wie culturele belangstelling heeft kan een bezoek brengen aan Shangana Cultural Village.Alles over Hazyview
Hermanus
Walvisspotten in Hermanus - Ze komen tot enkele meters voor de kust!
Het walvistype dat hier kalft heet de Zuidkaper, in het Engels de Southern Right Whale genoemd. Daarmee werd bedoeld dat dit precies het 'goede' type walvis was, vanwege zijn hoge opbrengst aan traan en walvisbeen. Bovendien bleef het dier drijven nadat het was gedood. Vandaag de dag kent Zuid-Afrika een van de striktste wetgevingen ter wereld waar het de bescherming van walvissen betreft. De Zuidkaper is zwart van kleur en heeft geen rugvin. Kenmerkend voor de soort zijn de aangroeisels op de kop, die voor elk dier anders zijn en waaraan wetenschappers individuele Zuidkapers kunnen herkennen. Op die aangroeisels zitten meestalk zeepokken.Hoe belangrijk de walvissen voor Hermanus zijn, blijkt wel uit het feit dat het dorp een speciale Whale Crier in dienst heeft: een soort dorpsomroeper die laat weten wanneer de dieren binnen gezichtsafstand zijn. Wanneer hij blaast op zijn uit kelp vervaardigde hoorn, is het de hoogste tijd je naar een goed uitzichtpunt te reppen.
In het walvisseizoen is het twaalf kilometer lange kustpad een van de prima plekken om de dieren te spotten. Vanwege zijn ligging, met de oceaan aan de ene zijde en de bergen aan de andere, is het ook de rest van het jaar en aantrekkelijke wandelroute. Andere attracties in Hermanus zijn de oude haven, thans omgevormd tot het Old Harbour Museum, de bric-à-bracwinkeltjes en de markten. Qua eetgelegenheden is het hier ook prima vertoeven.Alles over Hermanus
Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
Hluhluwe was vanouds het jachtterrein van de Zoeloes en met name hun koning Shaka bracht de wildstand aan het begin van de 19e eeuw behoorlijke slagen toe. Het waren echter de slachtingen door blanke boeren in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw die de fauna hier aan de rand van de afgrond bracht. Gelukkig ging in de jaren vijftig een programma van start met als doel de kwijnende wildstand weer stap voor stap terug te brengen tot een acceptabel en duurzaam niveau.
Het grootste succes van Hluhluwe is het redden van de witte neushoorn. Voordat Operation White Rhino van start ging waren er nog slechts enkele tientallen van deze dieren in leven. Thans leven er naar schatting tussen de 1400 en 1600 witte neushoorns in het natuurreservaat. Daarnaast zijn honderden dieren geëxporteerd naar andere parken en dierentuinen wereldwijd.
Inmiddels is er ook een programma opgestart om de zwarte neushoorn te beschermen. De benamingen 'wit' en 'zwart' zijn overigens misleidend: beide neushoornsoorten zijn leigrijs van kleur. De witte neushoorn dankt zijn naam aan wat de Afrikaners zijn 'wijde lip' noemden, later door de Britten verbasterd tot 'white lip'. Er zijn flinke verschillen tussen de twee. De witte neushoorn is veel groter en kan tot 3500 kilo zwaar worden en hij heeft inderdaad brede lippen. De zwarte neushoorn is aanzienlijk kleiner (tot 1500 kilo) en heeft een flexibele, puntige bovenlip.
De hoorn van de neushoorn
De hoorn kan 1,5 meter lang worden en bestaat volledig uit keratine, hetzelfde materiaal als menselijke vingernagels. Echter, vanwege de misplaatste overtuiging dat deze geneeskrachtige kenmerken heeft, wordt er door stropers massaal jacht op gemaakt. Alleen al in Zuid-Afrika doden stropers jaarlijks meer dan duizend neushoorns. Het park heeft een elite-eenheid van anti-strooppersoneel om voor haar overleving te vechten. Alles over Hluhluwe-Imfolozi Game ReserveJohannesburg
Skyline Johannesburg
De dag dat de Australiër George Harrison er in 1886 goud vond, kan worden beschouwd als de geboortedatum van Johannesburg. Het nieuws verspreidde zich razendsnel en binnen de kortste keren ontstond de spectaculairste en langstdurende epidemie van goudkoorts die de wereld ooit heeft gezien. Op de tot dan toe vrijwel verlaten plek ontstond een tentenkamp dat zich binnen drie jaar ontwikkelde tot Zuid-Afrika's grootste nederzetting. Johannesburg kreeg de bijnaam eGoli, wat in het Zoeloe 'stad van goud' betekent.Aanvankelijk waren het particuliere goudzoekers die de rijkdommen naar boven haalden, later werd hun werk overgenomen door mijnbedrijven. Toen na de Boerenoorlog (1899-1902) de Engelsen het in Johannesburg voor het zeggen kregen, poogde men de oorspronkelijke bevolking te verplaatsen. Dit leidde tot een raciale scheiding die bekend werd onder de naam Apartheid.
Main Street, deels voetgangersgebied, toont veel over het onder meer het goudzoekersverleden van Johannesburg, dat tot leven komt in de langs de weg uitgestalde treinen en uiteenlopende machines die bij de mijnbouw werden gebruikt. Chancellor House is de plek waar ANC-activisten Nelson Mandela en Oliver Tambo in de jaren vijftig hun advocatenkantoor stichtten.
Maboneng Precinct
Deze trendy wijk is met z’n winkels en hippe caféetjes het meest bruisende stadsdeel en op zondagochtend is de kunstmarkt een aanrader. De rode Sight Seeing bus die door hartje Johannesburg rijdt zit steeds voller met dagjesmensen en geeft ‘Jo’anna’ hoop voor de ochtendApartheid Museum & Constitution Hill
Om de stad beter te begrijjpen, is het goed kennis te nemen van de recente geschiedenis waarbij Apartheid, Nelson Mandela en township Soweto de rode draad vormen. Een bezoek aan het museum gaat niet in je koude kleren zitten. Je leert er meer over de geschiedenis van het Apartheidstijdperk.Alles over JohannesburgKaapse wijnlanden
De Wijnregio bevindt zich op een uurtje rijden van Kaapstad. Na Europa en het Midden-Oosten kent de Kaapprovincie de oudste wijngaarden ter wereld. Voor vakantiegangers is dit de regio van het eten, drinken en ontspannen. En dat alles te midden van een landschap dat het Boland wordt genoemd. Het Boland is besprenkeld met charmante dorpen die voortdurend het Nederlandse verleden van de Kaapprovincie in herinnering roepen.
Sinds februari 1659, toen de eerste druiven van de Kaap werden geperst, is wijn net zozeer het symbool van de Kaap als de Tafelberg dat is. Enkele van de beste hedendaagse wijngaarden hebben dan ook een lange historie: ze produceren al meer dan 300 jaar wijnen van hoge kwaliteit. Tegenwoordig kan de wijndrinker hier kiezen uit liefst 2100 verschillende wijnen.
Vanouds gelden Stellenbosch, Paarl en Franschhoek als het hart van de wijnregio Boland. Door de groeiende populariteit van de Zuid-Afrikaanse wijn beslaan de hedendaagse Winelands een groter gebied, waartoe ook plaatsjes als Worcester, Montagu, Robertson, McGregor, Greyton, Wellington en Tulbach worden gerekend. Dat laatste stadje is beroemd om zijn Méthode Cap Classique: een plaatselijke variant van champagne.
Het zelf ontdekken en proeven van wijnen is een van de grote genoegens van The Winelands. Daarnaast zijn er de diverse charmante plaatsjes die een bezoek waard zijn. Daartoe behoren, naast klassiekers als Stellenbosch en Franschhoek, zeker ook Worcester en Swellendam.
Swellendam is één van de oudste (omstreeks 1750) en meest elegante van de vele historische stadjes, die de Kaapprovincie rijk is. Een stadswandeling is hier dan ook beslist een aanrader. Al wandelend passer je de Van Oudtshoorn Road met zijn prachtige landhuizen en eucalyptusbomen, het monument dat de Grote Trek van 1838 herdenkt, diverse huizen in Kaap-Hollandse stijl, de imposante Nederlands Hervormde kerk, het Oefeningshuis en het Drostdy Museum waar ooit de landdrost woonde.Alles over Kaapse wijnlanden
Kaapstad
Kaapstad dankt zijn naam aan Kaap de Goede Hoop, zoals de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias de uiterste zuidwestpunt van Afrika noemde. In de zeventiende eeuw stichtte Jan van Riebeeck de Kaapprovincie, die moest dienen als verzamelplaats voor VOC-schepen onderweg naar het Verre Oosten. Hij legde een groentetuin aan, zodat de schepen verse waar konden inslaan. Later kregen de Britten het hier voor het zeggen, totdat Zuid-Afrika in 1910 onafhankelijk werd.
De Tafelberg
Qua ligging is Kaapstad onverslaanbaar. Het ligt aan de voet van de Tafelberg, een ongeveer 1000 meter hoog blok van gelaagd zandsteen. Er voert een kabelbaan naar het plateau, vanwaar je een schitterend uitzicht heeft. Uiteraard is de berg ook te voet te bedwingen. Er voert een hele reeks wegen naar het plateau en de beklimming duur ongeveer tweeënhalf uur. Regelmatig hangt er een lichte wolkensluier over de Tafelberg, wat de berg een extra fraaie aanblik geeft. Als de tafel echt 'gedekt' is, oftewel als er dikke wolken rond de kop hangen, is de berg gesloten voor bezoekers.Robbeneiland
Een van de beroemdste bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad is Robbeneiland, waar Nelson Mandela bijna twintig jaar gevangen zat. Er worden rondleidingen verzorgd door voormalige (politieke) gevangenen. De tochten zijn razend populair, vooral in december en januari, dus vroeg boeken is verstandig.Een prima plek voor een picknick zijn de dertien kilometer buiten de stad gelegen Kirstenbosch Botanical Gardens, de grootste botanisch tuin van het land. Via de zogeheten Boomslang, een prachtige lange loopbrug, kunt u 'dwars door' de boomtoppen wandelen en genieten van de schitterende uitzichten op de tuinen en de omliggende bergen. Over tuinen gesproken: ook de oorspronkelijke Company's Gardens, die de VOC van verse groenten voorzagen, zijn te bezoeken. Vandaag de dag zijn het botanische tuinen.
Bo-Kaap
De islamitische wijk van Kaapstad is de meest kleurrijke van de hele stad. De bewoners hebben namelijk de gewoonte hun huis elk jaar na de ramadan opnieuw te schilderen, doorgaans in zeer levendige kleuren. Deze moslims zijn nazaten van slaven die de Nederlanders in de zestiende en zeventiende eeuw naar de Kaapkolonie overbrachten. Een handige manier om de Bo-Kaap te verkennen is via een georganiseerde wandeling.V&A Waterfront: het trendy hart van Kaapstad
Deze gigantische mall aan de jachthaven huisvest naast winkels ook restaurants, bioscopen, markten en een scheepsvaartmuseum.Chapman’s Peak
De bochtenrijke en spectaculaire 9 kilometer lange autowegen leidt langs de loodrechte rotswanden en kijkt uit op Houtbaai, met fynbos bedekte bergtoppen en de woeste golven van de Atlantische Oceaan.De pinguïnkolonie van Boulders Beach
Boulders Beach, gelegen aan de zuidkant van het dorpje Simonstown, maakt namelijk deel uit van het Nationaal Park Tafelberg, waar ook Kaap de Goede Hoop deel van uitmaakt.. Dit is de beste plek om zwartvoetpinguïns te spotten. Het is geen openbaar strand, dus je moet wel een kaartje kopen om naar binnen te mogen.Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop markeert het zuidelijkste punt van het Kaapse Schiereiland. Dit bergachtige schiereiland ligt ten zuiden van Kaapstad. Het wordt door zeevaarders gezien als de overgang tussen de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Kaap de Goede Hoop werd in de loop van de geschiedenis een van ’s werelds beruchtste scheepskerkhoven. Zodra de schepen van de VOC deze kaap hadden gerond, kregen zij de goede hoop om ook Indië te bereiken. Vandaar de naam 'Kaap de Goede Hoop'.Op circa 40 minuten wandelen van Kaap de Goede Hoop ligt Kaappunt (Cape Point) aan een aantrekkelijke kustlijn die is bestrooid met ruige kliffen van meer dan 200 meter hoog en verlaten stranden. Je vindt er een restaurantje en wat souvenirwinkels, maar ook wandelpaden en spectaculaire uitzichtpunten.
Het hoogste punt van Kaappunt wordt gemarkeerd door de oude vuurtoren, die niet alleen na een flinke wandeling te bereiken is, maar ook met de kabelbaan met de toepasselijke naam Flying Dutchman. Ook dit schip raakte in de 17e eeuw in de problemen ter hoogte van Kaap de Goede Hoop. De legende gaat dat dat de duivel ervoor zorgde dat het schip en de bemanning eeuwig bleven rondvaren op zee.Alles over Kaapstad
Knysna
In de onmiddellijke nabijheid van Knysna bevindt zich het Knysna Forest, een groot oerbos waar bijzondere boomsoorten voorkomen als de stinkwood, yellowwood, blackwood, ironwood en kaapkastanje. Het is mogelijk mooie hikes te maken door het woud. Op andere plaatsen is het zo dichtbegroeid dat het bijna ondoordringbaar is. Een wandelroute, die niet door het bos maar fraai langs de lagune voert, is de Cradock's Berg and George Peak Trial.
In 1885 werd bij Jubilee Creek goud gevonden, met de onvermijdelijke goldrush als gevolg. Die duurde al met al slechts een jaar of tien, maar de Millwood Gold Mines herinneren nog aan deze periode. In Millwood House is een tentoonstelling over de goudkoorts te bezichtigen. Het is een mooi gebied waar het prima picknicken is.
Knysna biedt volop mogelijkheden tot actief vermaak, van surfen tot mountainbiken en van golfen tot parasailen en paragliden. Het dorp kent ook een aantal festivals, waaronder Pink Loeri Mardi Gras en het Knysna Oyster Festival. Overigens kan je ook buiten dit festival uitstekend oesters eten in Knysna.
Het Featherbed Natuurpark
Dit particulier reservaat is geliefd bij wandelaars ligt aan het westelijke oever van de beroemde 'Knysna Heads' en is alleen toegankelijk per boot.Tsitsikamma National Park
Dit natuurgebied vormt het allermooiste deel van de befaamde Tuinroute. Het ligt tussen Plettenberg Bay en Port Elizabeth, aan kust van de Indische Oceaan en is op sommige plekken niet breder dan anderhalve kilometer. Tsitsikamma is zonder meer spectaculair: grimmige rotsformaties, diepe rivierkloven, schuimende golven en dichtbegroeid bosgebied. Hier komt de natuurliefhebber uitgebreid aan zijn trekken.Het park werd in 1964 opgericht en bestaat uit twee delen: Nature's Valley in het westen en Storms River Mouth in het oosten. Nature Valley biedt een prachtig zandstrand en is de ideale plek voor wie even helemaal tot rust wil komen. Het toerisme is hier nog nauwelijks ontwikkeld. Daarnaast is het een uitstekend wandelgebied. Een van de wandelroutes voert naar Salt River Mouth, een perfecte plek om te zonnen, zwemmen en picknicken. Voor diegene die liever iets meer spanning zoeken, is er de mogelijkheid om vanaf de Bloukrans Bridge te bungeejumpen. Het is vanaf 216 meter en daarmee de hoogste bungeejump ter wereld. Een kleine geruststelling, sinds het bungeejumpen hier in 1990 werd geïntroduceerd is er nooit een ongeluk gebeurd.
Het oostelijk deel van Tsitsikama, Storms River Mouth, toont qua natuurschoon het ruigere gezicht van het nationale park. Ook dit is een ideaal wandelgebied. Het is het begin van de befaamde Otter Trail die in oostelijke richting door oerbos en berglandschap voert en de fraaiste vergezichten biedt. Dit is niet alleen een spectaculaire maar ook een serieuze wandelonderneming: trek vijf dagen uit voor de 41 kilometer lange hike, waarbij maar liefst elf rivieren moeten worden overgestoken.
Wandelen kan ook een tandje minder heftig in Storms River Mouth, namelijk door de Tsitsikamma Trail te volgens. Aanzienlijk relaxter - althans, voor wie geen last heeft van hoogtevrees - is een wandeling over de Storms River Suspension Bridge. Deze hangbrug over de monding van Storms River biedt schitterend uitzicht over de omgeving en met een beetje geluk, de zeehonden beneden.Alles over Knysna
Kruger National Park
Op zoek naar de Big Five in Krugerpark: alle seinen staan op safarigroen
Vrolijk vogelgekwetter luidt in de vroege ochtend de nieuwe dag in. Ga vroeg op pad, want bij het krieken van de dag heb je de grootste kans wild te spotten. Zoek de waterplaatsen op, want daar verzamelen de dieren zich vaak vroeg in de morgen, omdat het dan nog lekker koel is.Hoewel in het park een uitgebreid netwerk van wegen en rustterreinen is aangelegd, beïnvloedt deze infrastructuur de natuur nauwelijks.De verscheidenheid aan wild in het Krugerpark is fenomenaal. Er komen alleen al 150 soorten zoogdieren voor, waaronder leeuw, luipaard, cheeta, buffel, zebra, giraffe, zwarte en witte neushoorn, gnoe, gevlekte hyena, olifant, nijlpaard, reebok, impala en niet minder dan 21 typen antilope. Daarnaast huisvest het park ruim 500 vogelsoorten en een gevarieerd gezelschap aan reptielen, amfibieën en insecten.
Het is toegestaan met de eigen auto door het Krugerpark te rijden. Daarnaast is het mogelijk deel te nemen aan zogeheten gamedrives, waarbij je op safari gaat in een 4WD onder leiding van een ervaren ranger die veel van de flora en fauna weet. Deze rangers zijn uiteraard aanzienlijk beter in het vinden van wild dan de gemiddelde toerist. Ze weten op welke plekken dieren recentelijk zijn gezien en staan bovendien dikwijls in radiocontact met collega's en geven elkaar tips door.
Krugerpark: de trots van Zuid-Afrika
Ook het landschap doet je versteld staan. In en rond het park zijn volop verblijfsmogelijkheden. Maar alle luxe en comfort vallen in het niets met het gevoel dat je één bent met de natuur. Helemaal wanneer je na een dagje toeren onder een heldere sterrenhemel gezellig aanschuift bij een kampvuur voor een heerlijke braai (barbecue). Sluit jeogen terwijl je van een robuust Zuid-Afrikaans wijntje nipt en van kilometers afstand het geluid van huilende jakhalzen en roepende nachtuilen hoort.Alles over Kruger National ParkLangebaan
West Coast National Park
Het park is geliefd bij vogelaars en herbergt meer dan 250 vogelsoorten. Dit is bovendien het leefgebied van zoogdieren zoals de gemsbok, zebra en bontebok. Van augustus tot oktober heb je kans om voor de kust migrerende scholen zuidkaper walvissen spotten.Postberg Reserve
De Postberg maakt onderdeel uit van het park en is een toplocatie om bloemen en wild te bekijken, maar is alleen geopend voor het publiek tijdens het bloeiseizoen.Spot de Slow Five in Langebaan
Vink ze allemaal af van je lijstje: schildpadden, walvissen, zandhaaien, stekelvarkens en duinmollen.West-Coast Fossil Park
Net buiten het dorp ligt het enige fossielenpark in Zuid-Afrika. Waar zelfs een afdruk is gevonden van de tot nu toe enige beer van Afrika temidden van 200 andere soorten fossiele afdrukken.Omgeving Langebaan
Rijd je vanaf Kaapstad naar Langebaan? Maak dan ter hoogte van Yzerfontein een stop bij het dorpje !Kwa ttu, waar je meer leert over het leven van de San (ook wel bekend als de Bosjesmannen).Ook de nabijgelegen vissersdorpjes Paternoster, Sandanha Bay en Lambert’s Bay zijn aanraders.Alles over Langebaan
Ohrigstad
De stad zelf heeft een charmante, landelijke sfeer met historische gebouwen en vriendelijke inwoners. De nabijheid van het Blyde River Canyon Nature Reserve, een van de grootste groene kloven ter wereld, maakt Ohrigstad tot een uitstekende uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. Bezienswaardigheden zoals de Three Rondavels, Bourke's Luck Potholes en God's Window zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis, biedt Ohrigstad inzicht in de vroege nederzettingen en de levenswijze van de Voortrekkers. Het stadje is ook een toegangspoort tot de Panoramaroute, een van de meest schilderachtige routes in Zuid-Afrika.
Hannah Game Lodge
Deze eenvoudige maar nette wildlodge bij Ohrigstad is bij Fox een bekende pleisterplaats en ligt in een privéwildreservaat met wilde dieren zoals zebra’s, giraffen, antilopen en talloze vogelsoorten. Misschien zie je tijdens de rit van de gate heuvelopwaarts naar het hotel - dat uitkijkt over het landscahp - wel struisvogels en jakhalzen; wat een entree!Alles over Ohrigstad
Oudtshoorn
De Kleine Karoo is een droge regio, die na de winterregens verandert in een bloemenzee. In de zomer is het aangenaam warm en door zijn klimaat is het uitstekend geschikt is voor 'vogelstruissies', oftewel struisvogels. Eind 19e, begin 20e eeuw was Oudtshoorn dan ook befaamd om zijn struisvogelboerderijen.
De struisvogels werden gefokt vanwege hun veren, die veel geld opbrachten op de Europese markt. De pluimage werd vooral op dameshoeden gedragen. Hoewel de echte boom voorbij is, zijn er nog altijd veel struisvogelboerderijen. De veren van deze snelle loopvogels worden nu voor minder deftige doeleinden gebruikt, zoals plumeaus. De snelle loopvogels worden vooral gehouden voor het vlees. Laat je je rondleiden op een boerderij? o leer je dat de eieren best sterk zijn en dat één struisvogelei gelijk staat aan wel dertig kippeneieren. Is het echt waar dat je op een struisvogelei kunt staan? Dit is je kans!
De Cango Caves
Niet ver buiten de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika liggen de Cango Caves, een systeem van enorme kalksteengrotten die wel 20 miljoen jaar oud zijn en daarmee de oudste ter wereld. Rondleidingen voeren door de drie grootste grotten. De ware enthousiastelingen kunnen ook een avontuurlijker tour kiezen waarbij je door de nauwste schachten en grotten kruipt.De Swartberg Pass
Een populaire uitstap vanuit Oudtshoorn is naar de wartberg Pass, één van de mooiste bergpassen ter wereld. Via steile haarspeldbochten bereik je 'die Top' op een hoogte van 1583 meter, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de Karoo. De Swartberg Pass is cultureel erfgoed en het natuurreservaat staat bekend om haar unieke ‘fynbos’.Sterrenkijken in Oudtshoorn
In de ruige Karoo halfwoestijn is het ’s avonds aardedonker, waardoor de fonkelende sterrenhemel veel beter zichtbaar is dan in Nederland. Volgens kenners is het sterrenstelsel op het zuidelijk halfrond veel mooier dan op het noordelijk halfrond en zie je sterren die er bij ons niet zijn.Alles over Oudtshoorn
Panoramaroute
Dit zijn de 5 hoogtepunten:
1. Mac Mac Falls
Tijdens je trip over de Panoramaroute in Zuid-Afrika zijn er drie watervallen die je niet mag missen: de Lisbon Falls, de Sabie Falls en de Mac Mac Falls. De laatstgenoemde heeft een bijzondere geschiedenis. Tot 1873 was het één rivier, maar in dat bewuste jaar werd er goud gevonden. Om bij het goud te kunnen komen, werd de rivier opgeblazen en splitste deze zich in tweeën. Hierdoor zijn het nu twee 65-meter hoge watervallen naast elkaar. Je kunt de Mac Mac Falls bekijken vanaf een hooggelegen uitkijkpunt, maar je kunt ook een stevige wandeling naar beneden maken voor een nog mooier aanzicht.2. God's Window
De naam zegt het eigenlijk al: God’s Window is een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht. Vanaf dit zogenoemde Highveld werp je je blik over het 700 meter diepe ravijn. De vallei ligt in het Lowveld en bestaat uit een uitgestrekt oerwoud in vele tinten groen, omringd door ruige bergen.Je moet een beetje geluk hebben met het weer, maar op een heldere dag kun je het Krugerpark en zelfs Mozambique zien liggen. Het uitzicht vanaf God’s Window zal een onvergetelijke indruk maken.
3. Bourke's Luck Potholes
Een van de hoogtepunten van de Panorama Route in Zuid-Afrika is Bourke’s Luck Potholes. Het zijn cilindervormige gaten die door miljoenen jaren van ronddraaiende waterstroming zijn gevormd. Deze unieke stroming ontstond door het samenkomen van twee rivieren: de Treur en de Blyde. Het zand, de kiezels en de rotsen, meegevoerd door het kolkende water, hebben een natuurlijk kunstwerk uitgeslepen.Je komt bij Bourke’s Luck Potholes door een korte wandeling van 700 meter over paden en bruggetjes. Als je zwemkleding meeneemt, kun je een bad nemen in een stroompje nabij de deze bijzondere gaten.
4. De Drie Rondavels
De Drie Rondavels is de meest noordelijk gelegen bezienswaardigheid van de Panorama Route in Zuid-Afrika. Je kijkt uit over de imposante Blyde River Canyon, waar drie opvallende rotsen afsteken tegen hun achtergrond. Dit zijn de Drie Rondavels. Hun naam is afgeleid van ‘rondawel’, wat in het Zuid-Afrikaans verwijst naar de ronde traditionele hutten met rieten dak. De drie rotsen torenen zo’n 700 meter hoog uit boven het omliggende landschap.De bijzondere vorm van de Drie Rondavels is het gevolg van eeuwenlange erosie waarbij het zachte deel van het gesteende werd afgesleten
5. De Graskop Lift
Net buiten het plaatsje Graskop vind je een nieuwe spectaculaire attractie: de Graskop Lift. Dit is een glazen lift waarmee je vanaf een plateau zo’n 50 meter afdaalt naar de bodem van de kloof. De afdaling is een avontuur, maar de bestemming is nog indrukwekkender. Je belandt middenin het tropische regenwoud met prachtige watervallen, immense bomen en kunstwerken uit de lokale gemeenschap. Er is een goed begaanbaar pad aangelegd, waardoor je hier zonder al te veel inspanning heerlijk kun wandelen.et dorpje Graskop een perfecte uitvalsbasis van waaruit je naar de meeste bezienswaardigheden kunt.
In Graskop en omgeving zijn twee restaurants die je niet mag missen: Harry’s Pancakes en Potluck Boskombuis (circa 40 kilometer ten noorden van Kraskop tussen God's Window en de Potholes). Harry’s Pancakes is met name bekend om de zeldzaam lekkere pannenkoeken, maar bij Potluck Boskombuis draait het vooral om de bijzondere ervaring. Het is één van de mooiste en meest traditionele restaurants aan de Panorama Route in Zuid-Afrika. Het eten wordt hier bereid in gietijzeren potten boven open vuur en het uitzicht is werkelijk prachtig. In Graskop hoef je niet om te komen van de honger.Alles over Panoramaroute
Plettenberg Bay
Plettenberg is niet alleen populair bij buitenlandse toeristen maar ook bij de Zuid-Afrikanen. Het biedt een verscheidenheid aan goede (vis)restaurants, winkels en historische gebouwen. Het wordt omringd door natuurreservaten en nationale parken en het is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er walvissen en dolfijnen spotten, vogels observeren, wandelen, kajakken en fietsen.
Plettenberg is de kraamkamer van de bedreigde zuidkaper walvissen, die hier in grote aantallen tussen juli en december hun jongen ter wereld brengen.
Alles over Plettenberg Bay
Port Elizabeth
De stranden van Port Elizabeth, zoals King's Beach en Hobie Beach, zijn geliefd bij zowel toeristen als locals. Deze stranden bieden uitstekende mogelijkheden voor watersporten, zoals surfen, snorkelen en zeilen. De stad staat ook bekend om zijn schone lucht en vriendelijke, gastvrije sfeer.
Het historische centrum van Port Elizabeth heeft bezienswaardigheden zoals het Donkin Heritage Trail. Deze wandelroute leidt bezoekers langs 47 historische locaties, waaronder het imposante Donkin Reserve en de Campanile, een monument ter ere van de eerste kolonisten.
Daarnaast biedt Port Elizabeth een scala aan culturele en recreatieve activiteiten. Het Boardwalk Casino and Entertainment World is een populaire bestemming voor zowel amusement als ontspanning. Voor natuurliefhebbers is het Addo Elephant National Park, op slechts een korte rit van de stad, een must-see. Dit park herbergt de Big Five en biedt unieke safari-ervaringen.
Port Elizabeth, een korte geschiedenis
Oorspronkelijk was Port Elizabeth een kleine legerpost (1799), opgericht ter bescherming van de eerste Britse kolonisten in dit gebied. De toenmalige gouverneur van de Kaap, Sir Rufane Donkin, noemde de vestiging naar zijn vrouw Elizabeth. Alles over Port ElizabethPretoria
The Jacaranda City
Dat is de bijnaam van Pretoria. Deze naam heeft het te danken aan de brede straten die dikwijls worden omringd door jacarandabomen. In oktober kleuren hun lichtpaarse bloesems de stad. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. De ene helft van het jaar hebben de regering en haar ambtenarenapparaat zitting in deze stad, de andere helft in Kaapstad, de wetgevende hoofdstad.Pretoria, de geschiedenis
De stad werd in 1855 gesticht door Marthinus Wessel Pretorius. Hij noemde de kleine nederzetting naar zijn vader Andries Pretorius, één van de voormannen van de Grote Trek, de tocht die Nederlandstalige Afrikaner boeren vanaf 1830 maakten uit de door de Britten geannexeerde Kaapprovincie. Deze boeren worden Voortrekkers genoemd en zij worden herdacht door het grote Voortrekkermonument in het zuiden van de stad. Pretoria is nog altijd een stad waar relatief veel Afrikaners wonen.Het bruisende culturele hart van Pretoria is Church Square, waar de architectuur herinnert aan het Nederlandse verleden van Zuid-Afrika. Zo bevindt zich hier de Ou Raadsaal (voormalige regeringszetel), het Paleis van Justitie ontworpen door de Nederlandse architect Sietze Wierda en het standbeeld van Paul Kruger dat werd ontworpen door de eveneens Nederlandse architect Anton van Wouw. In het Paleis van Justitie werd ANC-vrijheidsstrijder Nelson Mandela in 1964 ter dood veroordeeld. De straf werd uiteindelijk omgezet in levenslang, waarna Mandela tot 1982 gevangen zat op Robbeneiland.
Pretoria kent een aantal interessante musea, zoals het Kruger Museum, waar de vroegere president en zijn vrouw van 1884 tot 1901 woonden, het Museum of Fine Arts en het National Museum of Natural History. Voor wie na het museumbezoek toe is aan rust en ontspanning, is de Pretoria National Botanical Garden een aanrader.
Het oostelijk deel van Pretoria, met name de wijk Hatfield, is the place to be voor wie toe is aan een dagje lekker shoppen, een hapje in een aangenaam restaurant, een biertje op een terras of een avondje uit. Vooral Burnett Street heeft een jonge, trendy uitstraling. Een iets ouder, welgestelder publiek vindt zijn uitgaansgelegenheden in de wijk Brooklyn.Alles over Pretoria
Robertson
Wijnen, wijnen, wijnen
Robertson heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een vooraanstaande wijnstreek en de oppervlakte van de wijngaarden in de Robertson Valley bedraagt maar liefst tien procent van het totaal in Zuid-Afrika; de wijnproductie zelfs veertien procent. De zuurgraad van de grond is hier dan ook ideaal, evenals het aantal zonuren.Het stadje kent verschillende vooraanstaande wijnhuizen, zoals Graham Beck, De Wetshof, Viljoensdrift en Van Loveren, die allemaal te bezoeken zijn. Een ideale manier om de streek én de wijnen te leren kennen, is een boottocht op de Breede Rivier, zoals die bijvoorbeeld worden georganiseerd vanuit het wijndomein Viljoensdrift. Daar kan je zowel jouw wijn uitkiezen als je picknickmand samenstellen. Tijdens die boottocht zal het wellicht opvallen dat het dal van de Breede Rivier voortdurend van kleur verandert, als gevolg van de omringende bergen. Het is de natuur, niet de wijn!
De regio Robertson staat bekend als 'Vallei van de rozen'. Vanouds was de rozenteelt hier belangrijk en nog altijd worden langs veel wijngaarden rozen aangeplant. Robertson werd in 1853 gesticht omdat het nabijgelegen Swellendam de snelle bevolkingstoename niet meer aankon. In het Robertson Museum leert u meer over de geschiedenis van de streek. Daar kan je ook informatie krijgen over een wandeling door het dorp.
Een iets stevigere wandeling of een rit per mountainbike is te maken in de Vrolijkheid Reserve, dat niet ver buiten Roberston is gelegen. Voor vogelaars zijn hier speciale vogelspotplekken aangelegd. Eveneens in de nabijheid ligt Dassieshoek Nature Reserve, waar een mooie wandelroute, de Dassieshoek Hiking Trail, doorheen voert.Alles over Robertson
St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park
Dit is een van de weinige parken in de wereld waarin vijf verschillende ecosystemen voorkomen. Neem deel aan de optionele excursie en vaar ‘s door de lagune van St. Lucia, waarbij de kans groot is dat je van dichtbij de als boomstammen in het water drijvende krokodillen en ook de badende nijlpaarden zien. Vergeet je verrekijker ook niet scherp te stellen op de kleurrijke watervogels die zich in het riet ophouden. IJsvogels, reigers, pelikanen en visarenden laten zich regelmatig zien!Alles over St. LuciaStellenbosch
De populairste activiteit in de regio Stellenbosch is wijnproeven. Er bevinden zich honderden wijnhuizen in de regio. Enthousiastelingen spoeden zich naar Meerlust voor de uitstekende Pinot Noir, naar Overgaauw voor een prima Merlot, naar Kanonkop voor de fijne Pinotage en naar Neethlingshof voor een lekkere droge Riesling. Misschien wel het allermooiste wijngoed is dat van Vergelegen, waar de wijn de smaakpapillen kietelt en de architectuur het netvlies streelt.
Stellenbosch heeft een interessant Village Museum, een pittoreske Lutheraanse kerk en natuurlijk de gezellige Oom Samie se Winkel, waar je precies de curiositeiten te koop zijn die je op basis van die naam verwacht. De moeite waard voor jong én oud is het Toy and Miniature Museum met mooi oud speelgoed, maar bijvoorbeeld ook een treinspoor met omliggend landschap dat geheel uit suikerglazuur is vervaardigd. De meeste historische gebouwtjes staan aan Dorp Street. De Kaap-Hollandse architectuur is er soms onderhevig aan Victoriaanse invloeden, wat ze in bouwkundig oogpunt extra interessant maakt.
Tijdens een wandeling door de sfeervolle straatjes waan je je in een openluchtmuseum. Elke zaterdag draait het hier om de Slow Food Market. Probeer de lokale lekkernijen die vers van het land komen. Stellenbosch is niet voor niets één van de meest populaire plekken in het wijngebied van Zuid-Afrika en vooral bekend om haar rode wijnen.
Het stadje is niet alleen bekend vanwege de wijnen, maar ook vanwege de hoog aangeschreven universiteit die er is gevestigd. Deze was decennialang de alma mater van de Afrikaanse elite. Menig minister en staatspresident heeft hier zijn opleiding genoten. De ongeveer 17.000 studenten, die in Zuid-Afrika bekend staan als die Maties, zorgen voor een levendige sfeer in Stellenbosch.
Stellenbosch, de geschiedenis
Dit is het op één na oudste stadje van Zuid-Afrika. Het werd in 1679 gesticht door VOC-official Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop, die het gebied van de Eerste Rivier verkende en al doende een aantrekkelijke vallei aantrof. Hij vestigde er een nederzetting die hij naar zichzelf vernoemde Van der Stel se bosch, iets dat hij later nog eens herhaalde bij Simonsberg. De nederzetting groeide snel: twintig jaar later was het een dorp van meer dan duizend woningen.Alles over StellenboschSwaziland (eSwathini)
De hoofdstad van Swaziland is Mbabane, dat is gelegen in de groene eZulwinivallei, hetgeen 'vallei van de hemel betekent'. De vallei vormt het toeristische, bestuurlijke en historische centrum van het land. Hier vindt je de hotels, restaurants, casino's en markten. In de vallei ligt onder meer de Mantega Cultural Village, een openluchtmuseum dat een beeld heeft van een 19e-eeuws Swazidorp met zestien traditionele hutten, gemaakt uit riet, koeienmest en aarde afkomstig van termietenheuvels. Er worden dikwijls dans- en muziekvoorstellingen gegeven. In de directe omgeving bevinden zich de mooie Mantenga-watervallen.
Het Milwane Wildlife Sanctuary is een stuk voormalig boerenland dat is teruggegeven aan de natuur en waar weer wild is uitgezet. Je kan er onder meer krokodillen, giraffen, witte neushoorns, koedoe's en nijlpaarden zien.
Het onherbergzame, wilde noorden van Swaziland huisvest de Mlawula- en Mbuluzi-natuurreservaten. Omdat hier geen roofdieren wonen, maar wel giraffes, gnoes, impala's, zebra's en koedoe's, is dit een gebied dat veilig te voet kan worden verkend. Het Malolatja-natuurreservaat in het noordwesten is vooral de moeite waard vanwege zijn landschappelijke natuurschoon en zijn flora. De diepe ravijnen en spectaculaire watervallen maken dit een ideaal wandelgebied.
Swaziland is een van de laatste autocratische monarchieën. Koning Mswati III leidt het land met strakke hand en heeft weinig behoefte aan democratische hervormingen. Volgens de wetten van het land moet hij ieder jaar een nieuwe bruid kiezen, tijdens de oogstfeesten. De koning heeft inmiddels tientallen echtgenotes, die elk zijn ondergebracht in een riant paleis. Uiteraard staat deze luxe in nogal schril contrast met de situatie waarin de bevolking leeft.
Wie de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug wil geven, kan dat doen door de Swazi Glasfabriek in Ngwenya te bezoeken. De fabriek ik in 1979 opgezet door een Zweedse hulporganisatie. Je kunt er souvenirs kopen die zijn geblazen uit gerecycled glas.Alles over Swaziland (eSwathini)
Umhlanga
Leuk weetje: Umhlanga betekent in het Zulu 'plaats van het riet', landinwaarts vind je er enorme suikerrietplantages.
Alles over Umhlanga
White River
Na de Boerenoorlog (1899-1902) werd er vanuit de White River een kanaal gegraven om het gebied beter te kunnen irrigeren. Sindsdien is de vruchtbare grond hier uitstekend geschikt voor landbouw. Er groeien onder meer citrusvruchten, bananen, papaja's en mango's. Dankzij het landschappelijk schoon van White River en omgeving en het feit dat het zo dicht bij het Krugerpark en de Panoramaroute ligt, is het een geliefd vakantieoord geworden.
Iets ten noorden van White River ligt het plaatsje Casterbridge Farm, waar je leuke winkeltjes, restaurants, een motormuseum en een bioscoop vindt. In het landhuis Rottcher Estate worden wijnproeverijen georganiseerd en kan je van een heerlijke lunch genieten.
Vlak buiten White River bevinden zich diverse wildreservaten, zoals Sabi Sands Reserve, waar je de Big Five kunt spotten. De White River Golf Course (18 holes) is ideaal voor wie graag een balletje slaat, terwijl de Sudwala Caves en het aanpalende Dinosaur Park uitstekend geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen.Alles over White River
"Zelfs na vijftig keer in Zuid-Afrika te zijn geweest, verbaast het land mij nog steeds."
Productmanager Joey
Populaire reizen naar Zuid-Afrika
Inspiratie en mooie reizen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie