vietnam_hue_parfum-rivier_drakenboten_shutterstock_brochure2020

Vietnam

Alle informatie over je rondreis door Vietnam

  1. Home
  2. Vietnam

Landinfo

Lees hier meer over de cultuur, de geschiedenis en het klimaat van Vietnam, een land dat balanceert tussen oud en nieuw. Verstilde landschapppen gevuld met rijstvelden en bruisende steden als Hanoi en Ho Chi Minh City vloeien naadloos in elkaar over. Relieken uit de Vietnamoorlog, de etnische bergstammen en natuurwonderen zoals Halong Bay en Tam Coc geven een vakantie in Vietnam extra cachet.

Bevolking, taal en cultuur


Vietnam heeft ongeveer 100 miljoen inwoners, waarvan 85 procent tot de Vietnamese etniciteit behoort. Deze etnische Vietnamezen wonen voornamelijk in grote steden en laaglanden, langs de kustlijnen en rivierdelta's. De twee grootste steden zijn de noordelijk gelegen hoofdstad Hanoi en het zuidelijke Ho Chi Minhstad (voorheen bekend als Saigon), beide met een bevolking van ongeveer 8 miljoen inwoners.

Ongeveer 15 procent van de bevolking bestaat uit een van de meer dan vijftig etnische minderheden in het land. Veel van deze etnische groepen wonen in dorpen in de dunbevolkte hooglanden en hebben elk hun eigen klederdracht, unieke tradities en culturele gebruiken.

Een vroege voorloper van de Vietnamese cultuur was de Dong Son-cultuur, die ongeveer drieduizend jaar geleden bloeide in Noord-Vietnam. Dit volk staat vooral bekend om de rijkelijk versierde bronzen Dong Son-trommels, een vroeg voorbeeld van Vietnamese kunst.

Kunst blijft een belangrijke rol spelen in de Vietnamese cultuur. Populaire kunstvormen in het moderne Vietnam zijn kalligrafie, zijdeschilderen en blokdrukken. Deze tradities worden in stand gehouden in traditionele kunstnijverheidsdorpjes, elk met hun eigen specialiteit en stijl. Naast beeldende kunsten zijn er ook unieke vormen van dans, muziek en theater, zoals het typisch Vietnamese waterpoppentheater.

De algemeen gesproken taal in Vietnam is het Vietnamees, dat tot dezelfde taalfamilie behoort als het Cambodjaanse Khmer. In tegenstelling tot het Khmer is het Vietnamees echter een tonale taal. Een groot deel van de Vietnamese woordenschat is van Chinese oorsprong. Vietnamese dialecten kunnen sterk variëren tussen het noorden, midden en zuiden van het land, en veel etnische minderheden spreken hun eigen taal.

Tet festival

Een van de belangrijkste feestdagen in Vietnam is het Vietnamese Nieuwjaar, het Tet-festival. Tet wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar, wat betekent dat de datum jaarlijks varieert.

Voor de Vietnamezen betekent dit een aantal dagen vakantie en een week lang feest. Het Tet-feest draait om familie en geluk. Huizen en tempels worden versierd met rood en goud papier om de voorouders te eren, en elke regio heeft zijn eigen rituelen tijdens het feest. In Noord-Vietnam is de leeuwendans populair, terwijl in Zuid-Vietnam de eenhoorndans wordt uitgevoerd.

Door de versieringen ziet Vietnam er tijdens Tet heel kleurrijk uit. Gedurende deze periode vieren alle Vietnamezen hun verjaardag en geven vaak cadeaus aan elkaar. Op de dag zelf wordt er muziek gemaakt, familie bezocht en veel vuurwerk afgestoken. Tijdens het Tet-feest en ongeveer een week ervoor en erna zijn veel musea, winkels, markten, restaurants en dergelijke gesloten.

Geschiedenis, economie en politiek


Het gebied dat we nu Vietnam noemen, was al honderdduizenden jaren geleden door mensen bewoond. Archeologische vondsten tonen aan dat er rond 7.000 v.Chr. al landbouw werd bedreven. De geavanceerde Dong Son-cultuur domineerde het gebied in de bronstijd. In de tweede eeuw v.Chr. viel het deltagebied van de Rode Rivier onder Chinese overheersing, die bijna duizend jaar zou duren.

Van de tiende tot de veertiende eeuw was Vietnam grotendeels onafhankelijk, maar in de vroege vijftiende eeuw keerde de Chinese heerschappij terug. Een succesvolle tien jaar durende onafhankelijkheidsstrijd, geleid door Le Loi, eindigde in 1428, waarna hij keizer van Vietnam werd.

In de vroege zestiende eeuw kwamen de Portugezen als eerste Europeanen naar Vietnam. Handelsrelaties werden opgezet en missionarissen introduceerden het katholicisme in het overwegend boeddhistische land. In de daaropvolgende eeuwen werd Vietnam verdeeld tussen de Trinh-heren in het noorden en de Nguyen-familie in het zuiden.

Een opstand in 1765, geleid door de gebroeders Nguyen, resulteerde in de machtsovername door Nguyen Anh, die zichzelf in 1802 tot keizer Gia Long verklaarde. Kort daarna begon de Franse kolonisatie. Aan het eind van de negentiende eeuw vormden de Fransen de Unie van Indochina, die Vietnam, Cambodja en Laos omvatte. Deze periode liet een blijvende architectonische erfenis na, zoals het neoklassieke Operahuis in Hanoi en de Notre Dame-kathedraal in Ho Chi Minhstad.

Het verlangen naar onafhankelijkheid bleef bestaan onder de Vietnamezen. De Communistische Partij en de Vietminh, geleid door Ho Chi Minh, werden de belangrijkste antikoloniale krachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Vietnam door Japan bezet. Na de oorlog greep de Vietminh de kans om haar macht te vergroten.

In 1945 regeerde de Vietminh over grote delen van het land, vooral in het noorden. De Fransen herwonnen officieel de macht, maar hun gewelddadige acties leidden tot een conflict. Na acht jaar strijd gaven de Franse troepen zich in 1954 over aan de Vietminh, waarmee een einde kwam aan het Franse kolonialisme. Vietnam werd verdeeld in een communistisch noorden onder Ho Chi Minh en een katholiek zuiden.

Nationale verkiezingen gepland voor 1956 werden tegengehouden door de Verenigde Staten en Zuid-Vietnam, wat leidde tot de Vietnamoorlog (1957-1975). Deze oorlog, een van de bloedigste sinds de Tweede Wereldoorlog, eindigde met een communistische overwinning en de hereniging van Vietnam in 1976.

Tegenwoordig zijn de relaties tussen Vietnam en voormalige vijanden zoals de Verenigde Staten en China sterk verbeterd. Sinds de jaren tachtig heeft Vietnam een enorme economische groei doorgemaakt en behoort het nu tot de snelst groeiende economieën ter wereld, met een focus op landbouw, industriële productie en toerisme.

Politiek wordt de Socialistische Republiek Vietnam geregeerd door de Communistische Partij van Vietnam, zonder oppositiepartijen. De politieke ideologieën zijn gebaseerd op het Marxisme en de leer van Ho Chi Minh, die nog steeds als cultfiguur wordt vereerd. Ondanks het eenpartijstelsel en beperkingen van vrijheid van meningsuiting, wordt Vietnam gezien als een van de stabielste landen in Zuidoost-Azië.

Natuur

Vietnam ligt in Zuidoost-Azië, ingeklemd tussen Laos en Cambodja in het westen, China in het noorden en de Zuid-Chinese Zee in het oosten. Het binnenland bestaat grotendeels uit beboste hooglanden en tropische laaglanden, met daartussenin heuvelachtige gebieden. Er zijn twee grote deltagebieden: de Rode Rivier in het noorden en de Mekong-delta in het zuiden. De ruim drieduizend kilometer lange kustlijn is bezaaid met verborgen baaien, witte zandstranden en onbewoonde eilanden.

De biodiversiteit van Vietnam is indrukwekkend, met honderden diersoorten en duizenden plantensoorten. Het land heeft zes biosfeerreservaten en tientallen nationale parken die de diversiteit van de Vietnamese natuur laten zien. Mangrovebossen, koraalriffen, tropische regenwouden, rivierdelta's, grottenstelsels en hooglanden vormen samen een kleurrijk landschap.

Een van de beroemdste natuurgebieden in Vietnam is Halong Bay, een baai met honderden kalkstenen eilandjes in de Golf van Tonkin. De plek staat bekend om het blauwgroene water en de bijzondere rotsformaties, wat het een mysterieus uiterlijk geeft. In 2012 werd Halong Bay uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven natuurlijke wereldwonderen.

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie