De traditionele Duitse keuken is zeer gevarieerd en staat over de hele wereld bekend om zijn hartige en smaakvolle gerechten. De basis van de meeste maaltijden bestaat uit vlees of vis met aardappelen en groenten. Elke deelstaat van Duitsland heeft weer zijn eigen typische gerechten en invloeden. Bovendien wordt er veel gebruikgemaakt van seizoensgebonden en lokale producten. Brood is ook een groot onderdeel van de Duitse keuken. Duitsers staan bekend om hun hoge kwaliteit en uitgebreide selectie brood.
Voor het ontbijt eten Duitsers vaak vers brood met beleg, zoals kaas of vlees en soms ook met een hardgekookt eitje en sla. De lunch is vaak wat uitgebreider dan in Nederland en is de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch is vaak een warme maaltijd en bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Ook het avondeten is vaak een warme maaltijd, maar kan ook bestaan uit alleen brood met verschillende soorten beleg en sla met komkommer.
Het mag gezegd worden dat de aardappel heilig is in Duitsland. Duitsers eten aardappelen op allerlei manieren. Zo heb je de bekende Kartoffelsalat (aardappelsalade), maar ook reibekuchen (soort rösti-achtige aardappelkoekjes) en Kartoffelsuppe (aardappelsoep met prei, ui en spek). Ook komt brood in allerlei soorten en maten voor. In Duitse bakkerijen vind je een enorme variatie aan brood en broodjes. Kaiserbroodjes zijn erg populair. De Brezel, of pretzel, mag niet ongenoemd blijven. Het typische Duits broodje is herkenbaar aan zijn unieke knoopvorm. Brezels worden vaak besprenkeld met zout, maar eet je tegenwoordig op allerlei manieren.
Zeg je Duitsland, dan zeg je worsten! Een van de meest iconische gerechten uit Duitsland is ongetwijfeld de Bratwurst (braadworst). Elke regio heeft zijn eigen variant van de bekende worst. Bratwurst wordt vaak geserveerd met zuurkool (sauerkraut) of aardappelsalade en mosterd. Ook currywurst is populair, vooral in Berlijn. Deze worst wordt in stukjes gesneden en overgoten met curry-tomatensaus, soms vergezeld door friet. Een andere bekende worst is Weißwurst, een witte worst gemaakt van fijngehakt kalfsvlees en kruiden. Deze worst wordt voornamelijk in de deelstaat Beieren gegeten.
Een van de meest geliefde gerechten in Duitsland is de schnitzel. Een schnitzel wordt meestal vergezeld door aardappelpuree en gekookte groenten, of frietjes, plus een frisse salade. Andere typische Duitse gerechten zijn Flammkuchen (soort dunne pizza met zure room, uit en spekjes), spätzle (soort kleine pasta, vaak bedekt met gesmolten kaas), Sauerbraten (traditionele stoofpot van mals rundvlees, ingelegd in azijn, wijn en kruiden), Eisbein (malse, gekookte varkensschenkel met zuurkool en erwtenpuree) en Zwiebelkuchen (hartige uientaart). Ook visgerechten zijn in Duitsland populair. In het noorden zijn Fischbrötchen (visbroodjes) en gerookte haring geliefd. In het zuiden eten ze vaak zoetwatervis, zoals karper en forel.
Zoetekauwen halen in Duitsland hun hart op. Enkele bekende Duitse zoetigheden zijn apfelstrudel (Duitse appeltaart gevuld met appels, rozijnen en kaneel), Schwarzwälder Kirschtorte (luchtige chocoladecake met zoete kersen, slagroom en kersenlikeur) en Rote Grütze (klassieke dessertpudding gemaakt van rood fruit).
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen probleem met het vinden van vega(n) eten in Duitsland. Duitsers houden erg van vlees en vis, maar zijn zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je vaak een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Duitsland vind je alle soorten drankjes, van de bekende frisdranken tot koffie en thee. In veel steden vind je traditionele koffiehuizen, waar je koffie vergezelt met een stuk Duits gebak.
Het meest gedronken alcoholische drankje in Duitsland is natuurlijk bier. Duitsland staat wereldwijd bekend om zijn bier. Talloze bierbrouwerijen, grote en lokale, dragen bij aan de rijke biercultuur. Ook wijn wordt veel gedronken in Duitsland. Riesling is de bekendste. Wat sterke drank betreft, kom je uit bij schnapps: sterke alcoholische drank gemaakt van fruit en kruiden. Vaak wordt er na het eten een shotje schnapps gedronken om de stevige maaltijd te verteren. Een aantal geliefde schnapps-smaken zijn peer, kers en perzik.
Drinkwater
Het kraanwater in Duitsland is veilig om te drinken.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 3,- tot € 7,-
Lunch: € 8,- tot € 12,-
Diner: € 15,- tot € 25,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.