Italië
De Italiaanse keuken is zonder twijfel de bekendste op aarde. Overal ter wereld staan pasta en pizza wel op de menukaart. Maar de Italiaanse keuken is zoveel meer dan alleen pasta en pizza. De keuken kenmerkt zich door eenvoud en het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Bovendien zijn de gerechten veelal seizoensgebonden en zeer gevarieerd.
Italianen eten overdag vrij licht en dineren ‘s avonds uitgebreid. Ontbijten doen ze vaak alleen met een cappuccino en gebak of brood, zoals een croissant. Lunchen doen ze laat, tussen 13 en 15 uur. Met het avondeten beginnen ze vaak pas vanaf 20 uur. Een traditionele Italiaanse diner bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent uiteraard niet verplicht om zelf altijd vijf gangen te eten. De maaltijd begint vaak met een aperitief (prosecco, aperol) en antipasti: hapjes zoals bruschetta, parmaham of ingelegde groenten. Primi is een warm voorgerecht, zoals soep, maar vaak is het een pastagerecht. Italianen eten pasta bijna nooit als hoofdgerecht. Het hoofdgerecht is de secondi, vaak geserveerd met brood om de restjes saus mee op te eten. De secondi wordt gecombineerd met de contorni, bijgerecht. De maaltijd wordt afgesloten met het toetje (dolci), vaak nog opgevolgd met een koffie of glaasje likeur. Bon appetit!
De keuken varieert per regio. Iedere regio gebruikt weer andere lokale producten voor hun gerechten, zelfs bepaalde pastasoorten worden in sommige regio’s meer gegeten dan andere. Lazio noemt zichzelf de uitvinder van bruschetta en producent van de schapenmelk kaas pecorino romano. In Emilia-Romagna is het meest gegeten pastagerecht spaghetti bolognese. Pesto en focaccia brood zijn afkomstig uit Ligurië - in het noordwesten van Italië. Verder staat de streek bekend om de vele kruiden die overal in het wild groeien, zoals basilicum, tijm en oregano. Sicilië staat bekend om de Arabische invloeden. In Lombardije (Milaan) wordt er meer rijst, risotto en polenta (gemalen graan) gegeten dan pasta. Daarentegen wordt in Rome de meeste pasta gegeten. En ga zo maar door. In elke regio is de keuken weer een nieuwe sensatie voor je smaakpapillen.
Ook in toetjes en zoetigheden maken zijn de Italianen experts. Tiramisu, panna cotta, scroppino… Wie kent ze niet. Bovendien vind je op elke hoek in Italië wel een gelateria waar gelato (ijs) geserveerd wordt. Gelato wordt - in tegenstelling tot Nederlands ijs - met veel minder eieren en room gemaakt, en met veel meer fruit. Dit geeft het een intense smaak.
Vega(n) eten
Als vegetariër ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vegetarisch eten in Italië. Italianen houden van vlees en vis, maar zijn ook zeer bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de grotere en bekendere steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je meestal vegetarische of veganistische opties op de kaart. Wel is het vinden van veganistisch eten net wat moeilijker, vanwege het gebruik van kazen en eieren in veel gerechten.
Vegetariërs komen overal wel uit. Er zijn honderden pasta’s, pizza’s, risotto’s, salades, soepen, etcetera die vegetarisch zijn. Voor veganisten zijn bijgerechten de uitkomst. De Italiaanse keuken werkt met veel bijgerechten die vaak veganistisch zijn. Bestel een paar van deze bijgerechten en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.
Drinken en alcohol
In Italië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Italianen zweren bij hun koffie. Espresso en cappuccino zijn tenslotte ontstaan in Italië. Cappuccino wordt bij het ontbijt gedronken. Terwijl espresso de hele dag door gedronken wordt, zeker na de maaltijd als afzakkertje.
Alcoholische dranken vind je ook overal in Italië. Bier en wijn wordt in elke regio gedronken. Chianti, uit Toscane, is de populairste wijn. Het aperitivo (aperitief) is erg populair en wordt voor het avondeten gedronken met een hapje erbij. Dit is vaak een bitter alcoholisch drankje zoals Aperol of Campari. In diverse regio’s wordt ook grappa - een gedistilleerde drank - gedronken, vaak na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. De beste grappa is afkomstig uit de Veneto.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kan water uit flessen worden gebruikt, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 5,- tot € 8,-
Lunch: € 10,- tot € 15,-
Diner: € 18,- tot € 25,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Kroatië
De Kroatische keuken varieert per regio, tussen de kuststreken en het binnenland zitten de grootste verschillen. Langs de kust zijn er veel visgerechten en Italiaanse en Griekse invloeden. Terwijl in het binnenland de producten meer gericht zijn op streekgerechten zoals vlees, peulvruchten en granen. Hier komen de invloeden uit Hongarije, Oostenrijk en Turkije.
Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Zo is Istrië bekend om de productie van olijfolie. Ook worden hier veel truffels gevonden, waardoor je veel truffelgerechten op de kaart vindt. In Istrië is de keuken het meest Italiaans met veel pasta, risotto en gnocchi. Een plaatselijke lekkernij is pršut, gerookte ham.
In Dalmatië is de keuken mediterraans. Olijfolie en kruiden zijn hier belangrijke ingrediënten. Daarnaast ligt de nadruk op gegrilde vis en schelpdieren. Een typisch Dalmatisch gerecht is zwarte risotto, gemaakt van inktvis. De zwarte kleur komt van de inkt van het zeedier. Verder typisch voor deze regio zijn pašticada (rundvleesgerecht), prosciutto (gerookte ham met olijven en kaas) en brudet (stoofpot van zeevruchten).
Midden-Kroatië kent weer meer stevige maaltijden en een Oostenrijkse invloed, zoals schnitzel en deegballetjes. Ze houden hier van vlees en wild. In het oosten vind je goulash en wordt er veel gebruikgemaakt van paprikasaus, erg Hongaars. Deze regio staat ook bekend om de vele worsten en zoetwatervis.
Kroaten ontbijten meestal klein met een kop koffie en een broodje. Soms wordt er wat later - rond 9 of 10 uur - wel uitgebreid ontbeten met een warme maaltijd, bekend als de gablec. De lunch bestaat uit meerdere gangen en is de belangrijkste maaltijd van de dag. Restaurants serveren over het algemeen de lunch tussen 12 en 14 uur. Het avondeten is vaak een lichte maaltijd.
In de toeristische gebieden en de steden zijn er tal van restaurants, pizzeria’s, fastfood restaurants, pubs en wijnkelders te vinden. Verder vind je veel konoba’s, taverna’s met traditioneel Kroatisch interieur, waar maar enkele lokale gerechten op de kaart staan die door eigenaar zelf worden bereid. Daarnaast zijn er veel traditionele koffiehuizen. Hier kun je behalve koffie ook heerlijk genieten van zoetigheden waar de Kroaten om bekend staan.
Vega(n) eten
Kroatië is niet het makkelijkste land voor vegetariërs en veganisten. Er wordt veel vlees en vis gegeten, maar ook hier wordt het vegetarisme en veganisme steeds meer een bekend begrip. Let wel op dat niet iedereen in het land weet wat het precies betekent. Vaak krijg je alsnog kip of vis voorgeschoteld, wat soms niet als vlees wordt gezien.
In de grotere steden is het makkelijker. Hier vind je genoeg restaurants met een vega(n) optie op de menukaart. Aan de kust zijn de pizza’s en pasta’s makkelijk als vegetarische en soms ook vegan variant te verkrijgen. Als veganist vraag je de gerechten zonder kaas en vraag je of de pasta zonder ei is bereid. In de kleinere steden en dorpen moet je creatiever zijn. Een uitkomst zijn de vele bijgerechten van groenten en aardappels. Combineer een paar en je hebt een complete maaltijd. Enkele bijgerechten zijn onder andere abšmalcane mahune (bonen met boter, knoflook en broodkruim), povrće na žaru (gegrilde groenten) en kupus na tabak (fijngesneden kool met knoflook en aardappel).
Drinken en alcohol
In Kroatië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Koffie en thee wordt ook gedronken.
Er wordt volop bier gedronken. De Kroaten noemen bier pivo. Daarnaast zorgen de eeuwenoude tradities in de wijnbouw voor een uitstekende kwaliteit van diverse soorten wijnen. Een lekkere Dingac of een Pelješac of een wat lichtere Kaštelet kun je niet aan je voorbij laten gaan. Een typische Kroatische traditie is het mengen van wijn met een andere drank, zoals mineraalwater of zelfs cola. Een goede maaltijd wordt het liefst afgesloten met een gedestilleerd glaasje. Vaak is dit een šljivovica (pruimenbrandewijn) of de Kroatische tegenhanger van grappa, de lozovaca of travarica.
Drinkwater
Het kraanwater in Kroatië is veilig te drinken.
Kosten (indicatie)
De prijzen in Kroatië zijn erg verschillend per regio. In het binnenland zijn ze naar Nederlandse begrippen laag. Aan de kust en steden zoals Zagreb zijn de prijzen op Nederlands niveau.
Ontbijt: € 4,- tot € 20,- (lokaal barretje of 5* hotel)
Lunch: € 5,- tot € 25,-
Diner: € 15,- tot € 35,- (afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.
.