maori-masker-nieuw-zeeland-shutterstock
Landinfo

Alle informatie over je rondreis door Nieuw-Zeeland

  1. Home
  2. Nieuw-Zeeland

landinfo Nieuw-Zeeland

Bevolking, taal en cultuur

Nieuw-Zeeland, met ruim 5 miljoen inwoners, bestaat voor 75% uit mensen van Europese afkomst, voornamelijk Brits. Deze band met Engeland is nog steeds sterk, en Nieuw-Zeelands Engels lijkt meer op Brits Engels dan op Australisch of Amerikaans. Nieuw-Zeelanders, liefkozend ‘Kiwi’s’ genoemd, zijn trots op hun cultuur en voelen zich vaak superieur ten opzichte van Australiërs.

De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, vormen ongeveer 15% van de bevolking. Hun taal en cultuur zijn van groot belang en worden steeds meer gewaardeerd, ook door Europeanen. De haka, een traditionele Maori-dans, wordt bijvoorbeeld door het nationale rugbyteam uitgevoerd. Maori's proberen hun traditionele gebruiken, zoals de marae, levend te houden, vooral in gebieden zoals Rotorua.

Naast de Maori vormen Aziatische immigranten en mensen uit de Pacific elk 5% van de bevolking. Engels en Maori zijn beide officiële talen, en veel plaatsnamen zijn van Maori-oorsprong, vooral op het Noordereiland. De culturele identiteit van Nieuw-Zeeland is een mengeling van Europese en Maori-invloeden, wat ook zichtbaar is in de architectuur.

De relaxte Kiwi's genieten van de natuur en besteden veel tijd aan activiteiten in de buitenlucht. Ze zijn dol op rugby, zeilen, en sociale evenementen zoals barbecues. Nieuw-Zeeland kent diverse nationale feestdagen, waaronder Waitangi Day op 6 februari, ter herdenking van het verdrag tussen de Maori's en de Britten in 1840, en ANZAC Day op 25 april, waarop gesneuvelde soldaten worden herdacht. De Maori-cultuur maakt een comeback en wordt steeds meer onderdeel van het nationale erfgoed.

Geschiedenis, politiek en economie

De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland waren de Maori's, een Polynesisch volk dat rond het jaar 800 arriveerde vanuit de Pacific. Volgens legendes werd de expeditie geleid door Kupe, de stamvader van de Maori's. De Maori's verspreidden zich door het hele land in verschillende stammen, die elkaar fel bevochten in oorlogen. Hun complexe religie omvatte voorouderverering, goden, priesters en rituelen. Tatoeages, vooral op het gezicht, speelden een belangrijke rol in hun cultuur, vooral onder de hogere klassen.

In 1642 zag de Nederlander Abel Tasman als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland. In 1769 verkende James Cook het land en claimde het voor de Britse Kroon. Permanente Europese bewoning begon begin 19e eeuw, met de introductie van vuurwapens en het christendom. Deze invloeden, samen met Europese ziektes, leidden tot een dramatische afname van de Maori-bevolking.

In 1840 werd het Verdrag van Waitangi ondertekend, waarin de Maori's de Britse Kroon erkenden in ruil voor burgerrechten en eigendomsrechten. De uitvoering van dit verdrag verliep echter slecht, wat leidde tot de Maori Wars rond 1860, waarna de Maori's steeds meer een onderdrukte minderheid werden.

Nieuw-Zeeland ontwikkelde zich tot een modern, westers land met een agrarisch georiënteerde economie. Belangrijke exportproducten zijn vlees, zuivel, vis en fruit, zoals kiwi's. Het land heeft zich ook geprofileerd als milieubewust en tegenstander van kernenergie.

De laatste jaren is er een heropleving van Maori-tradities, zowel onder Maori's als onder Europese Nieuw-Zeelanders. Toerisme is een snelgroeiende sector, aangezien Nieuw-Zeeland vakantiegangers veel te bieden heeft. Het land heeft een parlementair systeem met een premier en blijft sterk afhankelijk van de export van landbouwproducten.

Natuur

Bijna iedereen die naar Nieuw-Zeeland reist, gaat in de eerste plaats voor de natuur. De vulkanische eilandengroep kent een onvoorstelbare diversiteit, van ijzige gletsjers tot zonovergoten stranden en van sprookjesachtige bossen tot dramatische fjorden. Zowel het Noordereiland als het Zuidereiland liggen bezaaid met nationale parken, reservaten en andere beschermde natuurgebieden – het is geen toeval dat de favoriete bezigheden van veel Nieuw-Zeelanders zich afspelen in de buitenlucht! 

In het noorden van het Noordereiland ligt Bay of Islands, een idyllische omgeving van verlaten stranden, subtropische eilanden en verborgen baaitjes. Deze regio is helemaal geschikt voor wie een ontspannen stranddag wil combineren met natuurlijke schoonheid, zowel boven als onder het wateroppervlak. Tropische vissen, kleurrijke anemonen en rijke koraalriffen nodigen uit tot een snorkelavontuur.

Fiordland is misschien wel een van de meest iconische natuurgebieden in Nieuw-Zeeland. De naam zegt het al: de landschappen in Nationaal Park Fiordland bestaan uit steile bergwanden, kronkelende valleien en torenhoge watervallen. Bovendien is de regio bedekt met onaangetaste bossen, waar de unieke flora en fauna van Nieuw-Zeeland zijn gang kan gaan. Verschillende paden maken dit tot de meest geliefde plek in het land om te wandelen onder zowel reizigers als lokale bewoners!

Aan de westkust van het Zuidereiland ligt het Nationaal park Westland Tai Poutini. Dit natuurgebied heeft een bizarre combinatie van landschappen, met ruige bergen, groene regenwouden, spiegelende meren en tientallen gletsjers. De bekendste zijn de Franz Josefgletsjer en de Foxgletsjer, die beiden erg indrukwekkend zijn om te zien. De Foxgletsjer is 13 kilometer lang en wordt gevoed door vier verschillende gletsjers.  

Nationaal Park Abel Tasman heeft eigenlijk al het beste van Nieuw-Zeeland in één natuurgebied. Witte zandstranden, glashelder zeewater, mysterieuze wouden en verborgen watervallen liggen samen in dit stukje paradijs op aarde. Outdoorliefhebbers kunnen hier werkelijk alle kanten op: kies voor een actieve hike door de bergen, een verrassende kajaktocht langs de kustlijn of gewoon een ultieme rustdag aan het strand.

Populaire reizen naar Nieuw-Zeeland

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie