Alle informatie over je rondreis door Brazilië
- Home
- Brazilië
landinfo Brazilië
Cultuur, taal en bevolking
Het merendeel van de bevolking van Brazilië stamt af van grofweg drie etnische groepen: Europese kolonisten (met name Portugezen), mensen uit Sub-Saharaans Afrika, en de inheemse volken die voor de koloniale tijd het land bewoonden. In de meeste gevallen zijn twee of zelfs alle drie de groepen vertegenwoordigd in de afkomst van een persoon.
De cultuur van Brazilië is daarom gegroeid uit een bijzondere mix van elementen. Hoewel er duidelijke invloeden te zien zijn van de verschillende bevolkingsgroepen in het land, is de overheersende cultuur afgeleid van die van Portugal. De officiële taal in het land is bijvoorbeeld Portugees en de meerderheid van de Brazilianen is katholiek. De koloniale architectuur in steden benadrukt het Europese erfgoed in het Zuid-Amerikaanse land.
Misschien wel het bekendste culturele fenomeen van Brazilië is het carnaval, een jaarlijks festival waarbij enorme parades plaatsvinden. Met name in de kustplaatsen worden de festiviteiten grootschalig gevierd. In Rio de Janeiro wordt het carnaval voor een groot deel georganiseerd door bewoners van de favela’s, de krottenwijken van de stad. Nationale muziek en dans, zoals de samba, zijn een belangrijk onderdeel van het festival.
Economie, politiek en geschiedenis
In de vijftiende eeuw verkenden Spaanse en Portugese schepen de kust van Zuid-Amerika. Het Verdrag van Tordesillas, ondertekend in 1494, verdeelde de wereld tussen Spanje en Portugal langs een denkbeeldige lijn: het land ten westen van deze lijn viel toe aan Spanje, en het oosten aan Portugal. Hierdoor claimden de Portugezen Brazilië na de ontdekking ervan. Vanaf 1530 intensifieerden zij hun aanwezigheid door patrouilles en de oprichting van koloniale nederzettingen.
Aan het begin van de 16e eeuw woonden naar schatting zo’n 2.000 stammen in het gebied dat nu Brazilië heet. De komst van Europese kolonisten had desastreuze gevolgen: veel inheemse mensen stierven aan Europese ziektes of door gewelddadige conflicten met kolonisten en andere stammen. Aanvankelijk waren de Portugezen vooral geïnteresseerd in de export van Brazielhout, maar vanaf de late zestiende eeuw werd de suikerindustrie een belangrijke economische pijler.
De koloniale economie draaide grotendeels op slavernij. Inheemse bewoners werden gedwongen te werken op plantages, en vanaf de zeventiende eeuw werden ook Afrikaanse slaven naar Brazilië gebracht. Sommige slaven wisten te ontsnappen en stichtten zogenaamde quilombos, verborgen gemeenschappen in het regenwoud, waar ook anderen zich bij aansloten.
In de achttiende eeuw leidde de ontdekking van goud en diamanten in het binnenland tot een goudkoorts. Dit stimuleerde verkenning en expansie, waardoor de westelijke grens van Brazilië verder opschoof. De goud- en diamantwinning bracht aanzienlijke welvaart naar de kolonie. Tegelijkertijd groeide de onvrede over de Portugese overheersing, wat tegen het einde van de achttiende eeuw resulteerde in roep om onafhankelijkheid, afschaffing van slavernij en meer gelijkheid. Dit leidde ertoe dat Brazilië in 1822 een keizerrijk werd.
De negentiende en twintigste eeuw waren turbulent, gekenmerkt door staatsgrepen, revoluties en periodes van dictatuur of militair bewind. Sinds 1985 heeft Brazilië een stabielere democratie. Stemmen is verplicht voor burgers tussen de 18 en 70 jaar. Ondanks zijn status als grootste economie van Latijns-Amerika kampt Brazilië nog steeds met extreme ongelijkheid tussen arm en rijk. Veel Brazilianen leven in armoede, terwijl een kleine elite grote rijkdom bezit.
Natuur en klimaat
De Amazone is enorm - heel Nederland zou er ruim 125 keer in passen - en zo’n 60 procent van dit fascinerende natuurgebied ligt in Brazilië. Het is het grootste en meest diverse regenwoud ter wereld, met unieke bomen, planten en dieren die nergens anders voorkomen. De brede kronkelende Amazonerivier wordt omringd door een ogenschijnlijk eindeloos deken van groene boomtoppen. Dit bijna magische natuurgebied is een onmisbare bestemming voor wie Brazilië bezoekt.
Het Braziliaanse binnenland ten zuiden van het Amazonegebied bestaat voor een groot deel uit de cerrado, een tropische savanne. De cerrado bestaat uit een aantal verschillende landschappen, zoals open grasland met enkele bomen, wilde savanne en oerwoud. De bomen en struiken zijn hier bijna ondoordringbaar. Dieren als jaguars, wolven, miereneters en gordeldieren leven in dit afwisselende gebied.
Langs de zuidoostelijke kustlijn van Brazilië ligt het Atlantisch Woud, een bosachtig gebied dat eveneens een buitengewoon grote biodiversiteit kent. Hoewel een groot deel van het natuurgebied vergaan is door de gevolgen van ontbossing, heeft het nog altijd een bijzondere rijkdom aan endemische soorten. Nog altijd worden er elk jaar nieuwe planten- en dierensoorten ontdekt in dit stukje unieke wildernis.
In het westen van Brazilië, op de grens met Bolivia en Paraguay, ligt de Pantanal, ’s werelds grootste tropische moeras. Dit uitgestrekte, groene drasland is een toevluchtsoord voor zeldzame vogels, reptielen, zoogdieren en vissen. In Nationaal Park Pantanal Matogrossense wordt een deel van dit natuurgebied beschermd.
Populaire reizen naar Brazilie
Inspiratie en mooie reizen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie