Nieuw in ons aanbod
Groepsreis Ontdek Noord-India
16-daagse rondreis
- inclusief canter safari in Ranthambore Nationaal Park, fietstocht in Agra en per riksja door oud Delhi
- spot de tijger, geniet van het uitzicht op de Taj Mahal en ontdek de Gouden Driehoek
- inclusief boottocht over de Ganges en tocht per riksja in Varanasi
Overzicht
Route & programma
Inbegrepen & Extra's
Praktische informatie
Beschikbaarheid
Ontdek zelf hoe divers Noord-India is tijdens deze groepsreis. We ontdekken het levendige Delhi, genieten in de roze stad Jaipur en vergapen ons aan de grandeur van de imposante Taj Mahal. Ook gaan we op zoek naar tijgers in het Ranthambore Nationaal Park en zullen de hindoeïstische rituelen langs de heilige Ganges indruk op je maken. Ga jij ook mee op deze indrukwekkende reis door het noorden van India?
Cultuur
Intensiteit
Natuur
Laat je zintuigen prikkelen in Noord-India. Geniet van het dagelijkse leven met toeterende tuktuks, koeien die op de weg lopen en geuren die voorbij komen. Meng dit met de prachtige paleizen en forten en je zal zien waarom dit een geweldige reisbestemming is.
Startpunt van deze reis is Delhi, waar we met een riksja door het hectische Old Delhi rijden. Via de ‘roze stad’ Jaipur rijden we naar Ranthambore Nationaal Park waar we op zoek gaan naar de tijger.
Dan is het tijd voor de indrukwekkende Taj Mahal. Je hebt haar al ongetwijfeld vaak gezien op foto's, maar geloof ons: wanneer dit wereldwonder voor je opdoemt val je echt even stil.
We gaan verder naar het platteland met onderweg een bezoek aan het bekende Gwalior Fort. Dan naar Orchha, bomvol monumenten is het een heerlijk dorpje om rond te dwalen, evenals Khajuraho met de erotische tempels.
Eindpunt is Varanasi, de meest heilige stad van India. Vooral rond de Ganges voel je de spiritualiteit. De rituelen en de devotie van de pelgrims maakt diepe indruk.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 25 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerde vertrekdata)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Visum vereist voor deze reis
Onder Praktische informatie en het kopje Paspoort en visum leggen we je uit hoe je het visum voor deze bestemming kunt aanvragen.
Startpunt van deze reis is Delhi, waar we met een riksja door het hectische Old Delhi rijden. Via de ‘roze stad’ Jaipur rijden we naar Ranthambore Nationaal Park waar we op zoek gaan naar de tijger.
Dan is het tijd voor de indrukwekkende Taj Mahal. Je hebt haar al ongetwijfeld vaak gezien op foto's, maar geloof ons: wanneer dit wereldwonder voor je opdoemt val je echt even stil.
We gaan verder naar het platteland met onderweg een bezoek aan het bekende Gwalior Fort. Dan naar Orchha, bomvol monumenten is het een heerlijk dorpje om rond te dwalen, evenals Khajuraho met de erotische tempels.
Eindpunt is Varanasi, de meest heilige stad van India. Vooral rond de Ganges voel je de spiritualiteit. De rituelen en de devotie van de pelgrims maakt diepe indruk.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 25 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerde vertrekdata)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Visum vereist voor deze reis
Onder Praktische informatie en het kopje Paspoort en visum leggen we je uit hoe je het visum voor deze bestemming kunt aanvragen.
Route en programma
Volledige Route
Dag undefined -
Voor deze reis is een visum vereist
Zelf aanvragen of waar mogelijk via de visumdienst waar Fox mee samenwerkt
Onder het kopje Praktische informatie - Paspoort en visum vind je verdere uitleg over de visumplicht.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over jouw vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Bagageregels
Tijdens een groepsreis wordt, naast je handbagage, 1 koffer/tas per persoon van maximaal 20 kilo toegestaan. Ook wanneer het aantal kilo’s van de luchtvaartmaatschappij hoger ligt. Dit in verband met de beperkte beschikbare bagageruimte in het lokale vervoer. Daarnaast mogen de bussen vanwege de veiligheid maar een beperkt gewicht vervoeren.
De meest gangbare koffers/tassen met een rechthoekige vorm en minstens 1 vlakke ondergrond worden geaccepteerd. Koffers of tassen met ronde of onregelmatige vorm en lange riemen die uitsteken worden niet geaccepteerd.
Specifieke bagage-informatie
Indien voor jouw reis specifieke bagage-informatie van toepassing is, dan zullen wij je middels de reisbescheiden informeren.
De meest gangbare koffers/tassen met een rechthoekige vorm en minstens 1 vlakke ondergrond worden geaccepteerd. Koffers of tassen met ronde of onregelmatige vorm en lange riemen die uitsteken worden niet geaccepteerd.
Specifieke bagage-informatie
Indien voor jouw reis specifieke bagage-informatie van toepassing is, dan zullen wij je middels de reisbescheiden informeren.
Beste reistijd en kleding
India
De beste reistijd voor India is over het algemeen september tot en met maart. Wel is het afhankelijk of je naar Noord-India of Zuid-India reist. De beste reistijd voor Noord-India is van september tot en met april. Voor Zuid-India is de beste reistijd van oktober tot en met februari. Mei en juni zijn ook goed voor Zuid-India.
India beschikt over drie hoofdseizoenen: de winter, de zomer en de moessonperiode. De winter duurt van november tot en met maart, waarin het overwegend droog is en tussen de 20 en 30 graden. Vooral in oktober tot en met december zijn de temperaturen aangenaam en is het zonnig. Oktober is wat betreft toeristen wel de drukste maand.
De zomermaanden - april, mei en juni - zijn heet. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 45 graden. In de woestijn kan de temperatuur zelfs oplopen tot 50 graden.
In juli begint de moessonperiode, in deze maand valt de meeste regen. Hierdoor is de temperatuur aangenamer in de maanden erna. De regen komt vaak voor in de vorm van een tropische bui aan het eind van de middag. Meestal komt de zon hierna meteen weer tevoorschijn. De regen zorgt voor een mooi groen landschap. Let op: In juli en september zijn bijna alle parken gesloten. Vanaf half oktober gaan de wildparken weer open. Door de dichte begroeiing en hoog gras kan het zicht wel wat beperkt zijn.
Het zuiden van India kent een tropisch klimaat, waarbij de temperaturen in de zomer en in de winter niet erg van elkaar verschillen. Heel het jaar is het rond de 30 graden, alleen mei en juni zijn iets warmer. Van juni tot oktober valt de moesson.
Kleding
Voor een bezoek aan India is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. ‘s Avonds kan het wat afkoelen, denk aan een graad of 18. Het is daarom praktisch om kleding in laagjes te dragen. Het is ook fijn om iets warmere kleding mee te nemen, zoals een (fleece)trui of vest.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is - zeker in de moessonperiode - geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen de muggen is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen. Heilige plaatsen, zoals tempels, dien je op blote voeten binnen te treden. Slippers of andere instapschoenen komen dan van pas.
Kledingvoorschriften
Er zijn in India kledingvoorschriften vanuit religieus en cultureel oogpunt. Het is hier zeer noodzakelijk om bij je kledingkeuze rekening te houden met, en respect te tonen voor, de lokale cultuur. In vrijwel geheel India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als zeer aanstootgevend beschouwd. Hier geldt een andere definitie van schaars dan in Europa. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Bedek daarom - dit geldt voor zowel mannen als vrouwen - je schouders en bovenbenen tot en met de knieën. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.
Houd bij het inpakken dus rekening met deze kledingvoorschriften. Pak bijvoorbeeld een omslagdoek (sarong) in voor het bedekken van je schouders en knieën.
Nepal
De beste reistijd voor een rondreis in Nepal is van eind september tot en met mei. In de overige maanden kun je ook prima reizen, maar moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Voor een trektocht zijn de maanden maart, april, oktober en november de beste maanden. Velen denken dat het - vanwege de Himalaya’s - in Nepal overal koud is met sneeuw. Dit is zeker niet het geval. De witte bergtoppen vind je alleen op grote hoogtes.
Nepal kent vijf seizoenen: lente, zomer, herfst, winter en de moesson. De seizoenen lopen gelijk aan die in Europa. De lente en herfst zijn aangenaam met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Daarnaast regent het in deze periodes sporadisch. De moessonperiode (en zomer) loopt van juni tot midden september. Tijdens deze periode valt er veel regen en lopen de temperaturen hoog op, soms tot wel 40 graden. De winter is in de laaglanden nog aangenaam, maar het kan in de avond flink afkoelen. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in Kathmandu.
Voor een trekking zijn de lente en de herfst de meest geschikte maanden. Op lagere hoogtes is de winter ook nog prima te doen. Overdag kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 20 graden. ‘s Nachts kan het - vanaf 2000 meter hoogte - vriezen. In de zomer - de moessonperiode - wordt een trekking afgeraden.
Kleding
Voor een bezoek aan Nepal is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. ‘s Avonds kan het flink afkoelen. Het is daarom praktisch om kleding in laagjes te dragen. Het is - zeker in de wintermaanden, maar ook de overige maanden - belangrijk om ook warmere kleding mee te nemen, zoals een (fleece)trui of vest. Ga je de hoogtes in, denk dan ook aan thermokleding, een muts en handschoenen.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is - zeker in de moessonperiode - geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen muggen en andere insecten is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen. Heilige plaatsen, zoals tempels, dien je op blote voeten binnen te treden. Slippers of andere instapschoenen komen dan van pas.
Kledingvoorschriften
Er zijn in Nepal kledingvoorschriften vanuit religieus en cultureel oogpunt. Schaarse kleding wordt hier als aanstootgevend beschouwd. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Voor zowel mannen als vrouwen is het netjes om je schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.
Houd bij het inpakken dus rekening met deze kledingvoorschriften. Pak bijvoorbeeld een omslagdoek (sarong) in voor het bedekken van je schouders en knieën.
De beste reistijd voor India is over het algemeen september tot en met maart. Wel is het afhankelijk of je naar Noord-India of Zuid-India reist. De beste reistijd voor Noord-India is van september tot en met april. Voor Zuid-India is de beste reistijd van oktober tot en met februari. Mei en juni zijn ook goed voor Zuid-India.
India beschikt over drie hoofdseizoenen: de winter, de zomer en de moessonperiode. De winter duurt van november tot en met maart, waarin het overwegend droog is en tussen de 20 en 30 graden. Vooral in oktober tot en met december zijn de temperaturen aangenaam en is het zonnig. Oktober is wat betreft toeristen wel de drukste maand.
De zomermaanden - april, mei en juni - zijn heet. Temperaturen kunnen oplopen tot wel 45 graden. In de woestijn kan de temperatuur zelfs oplopen tot 50 graden.
In juli begint de moessonperiode, in deze maand valt de meeste regen. Hierdoor is de temperatuur aangenamer in de maanden erna. De regen komt vaak voor in de vorm van een tropische bui aan het eind van de middag. Meestal komt de zon hierna meteen weer tevoorschijn. De regen zorgt voor een mooi groen landschap. Let op: In juli en september zijn bijna alle parken gesloten. Vanaf half oktober gaan de wildparken weer open. Door de dichte begroeiing en hoog gras kan het zicht wel wat beperkt zijn.
Het zuiden van India kent een tropisch klimaat, waarbij de temperaturen in de zomer en in de winter niet erg van elkaar verschillen. Heel het jaar is het rond de 30 graden, alleen mei en juni zijn iets warmer. Van juni tot oktober valt de moesson.
Kleding
Voor een bezoek aan India is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. ‘s Avonds kan het wat afkoelen, denk aan een graad of 18. Het is daarom praktisch om kleding in laagjes te dragen. Het is ook fijn om iets warmere kleding mee te nemen, zoals een (fleece)trui of vest.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is - zeker in de moessonperiode - geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen de muggen is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen. Heilige plaatsen, zoals tempels, dien je op blote voeten binnen te treden. Slippers of andere instapschoenen komen dan van pas.
Kledingvoorschriften
Er zijn in India kledingvoorschriften vanuit religieus en cultureel oogpunt. Het is hier zeer noodzakelijk om bij je kledingkeuze rekening te houden met, en respect te tonen voor, de lokale cultuur. In vrijwel geheel India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als zeer aanstootgevend beschouwd. Hier geldt een andere definitie van schaars dan in Europa. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Bedek daarom - dit geldt voor zowel mannen als vrouwen - je schouders en bovenbenen tot en met de knieën. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.
Houd bij het inpakken dus rekening met deze kledingvoorschriften. Pak bijvoorbeeld een omslagdoek (sarong) in voor het bedekken van je schouders en knieën.
Nepal
De beste reistijd voor een rondreis in Nepal is van eind september tot en met mei. In de overige maanden kun je ook prima reizen, maar moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Voor een trektocht zijn de maanden maart, april, oktober en november de beste maanden. Velen denken dat het - vanwege de Himalaya’s - in Nepal overal koud is met sneeuw. Dit is zeker niet het geval. De witte bergtoppen vind je alleen op grote hoogtes.
Nepal kent vijf seizoenen: lente, zomer, herfst, winter en de moesson. De seizoenen lopen gelijk aan die in Europa. De lente en herfst zijn aangenaam met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Daarnaast regent het in deze periodes sporadisch. De moessonperiode (en zomer) loopt van juni tot midden september. Tijdens deze periode valt er veel regen en lopen de temperaturen hoog op, soms tot wel 40 graden. De winter is in de laaglanden nog aangenaam, maar het kan in de avond flink afkoelen. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in Kathmandu.
Voor een trekking zijn de lente en de herfst de meest geschikte maanden. Op lagere hoogtes is de winter ook nog prima te doen. Overdag kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 20 graden. ‘s Nachts kan het - vanaf 2000 meter hoogte - vriezen. In de zomer - de moessonperiode - wordt een trekking afgeraden.
Kleding
Voor een bezoek aan Nepal is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. ‘s Avonds kan het flink afkoelen. Het is daarom praktisch om kleding in laagjes te dragen. Het is - zeker in de wintermaanden, maar ook de overige maanden - belangrijk om ook warmere kleding mee te nemen, zoals een (fleece)trui of vest. Ga je de hoogtes in, denk dan ook aan thermokleding, een muts en handschoenen.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is - zeker in de moessonperiode - geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen muggen en andere insecten is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen. Heilige plaatsen, zoals tempels, dien je op blote voeten binnen te treden. Slippers of andere instapschoenen komen dan van pas.
Kledingvoorschriften
Er zijn in Nepal kledingvoorschriften vanuit religieus en cultureel oogpunt. Schaarse kleding wordt hier als aanstootgevend beschouwd. Wanneer je te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Voor zowel mannen als vrouwen is het netjes om je schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.
Houd bij het inpakken dus rekening met deze kledingvoorschriften. Pak bijvoorbeeld een omslagdoek (sarong) in voor het bedekken van je schouders en knieën.
Eten en drinken
India
India heeft een voortreffelijke en gevarieerde keuken. Uiteraard zijn curry’s de basis en worden ze gepaard met groenten. Soms ook vlees of vis, maar over het algemeen zijn Indiërs hindoeïstisch en dus voornamelijk vegetariër. Als er wel vlees geserveerd wordt, is dit kip of varkensvlees. De koe is voor hindoes een heilig dier, dus wordt er geen rundvlees gegeten. Dal - een soort brij van linzen - is ook enorm populair. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood en/of rijst gegeten. Het Indiase brood, zoals naan, roti of chapati is heerlijk.
De pittigheid van curry’s varieert van mild tot zeer heet. De heetste curry’s heten vindaloo. Mocht je je aan zo’n gerecht wagen, zorg dan altijd dat je fruit of yoghurt bij de hand hebt waar je prima mee kunt blussen.
De niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel - dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden - wordt gebakken. Deze gerechten zijn niet heet en smaken fantastisch. Ook heel populair in het noorden is thali: een groot metalen bord met verschillende kleine vakjes gevuld met allerlei curry’s en rijst.
Kebabgerechten bestaan uit vlees-, vis- of kipgehakt gemengd met gesneden ui, groene peper en verse gember. Dit wordt aan een spies geregen en boven een open vuur gebraden.
Indiërs houden ook van verschillende tussendoortjes. Er zijn tal van gefrituurde snacks. De bekendste zijn pakora en samosa. Pakora is een gefrituurd balletje van aardappelpuree. Samosa’s zijn driehoekige gefrituurde pasteitjes met een hartige vulling van aardappel en groente.
Als dessert krijg je vaak een pudding of ijs geserveerd. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater.
Vega(n) eten
Vanwege het hindoeïstische geloof vind je in India genoeg vega(n) gerechten. De meeste curry’s en tussendoortjes zijn vega(n), of zijn vega(n) te bereiden. Je hebt kofta, een romige tomatensaus met gebakken dumplings van groenten en aardappels. Of, voor de vegetariërs, saag - een groene curry van spinazie die meestal met paneer (soort Indiase halloumi) geserveerd wordt. Daarnaast wordt er veel groente geserveerd, die je heerlijk en makkelijk combineert met rijst en/of naanbrood.
Als veganist moet je goed opletten. In naanbrood zit yoghurt of melk. Verder wordt er in de Indiase keuken veel gebruikgemaakt van ghee, een geklaarde boter. Er bestaat plantaardige ghee, maar die wordt niet vaak gebruikt. Daarnaast worden curry’s gegarneerd met een schepje yoghurt of curd. Geef dus van tevoren aan dat je geen zuivel eet. In India zijn er genoeg mensen die geen dierlijke producten eten, het zal daarom zelden een probleem zijn om een gerecht aan te passen.
Drinken en alcohol
Thee (of chai) is de nationale drank van India. Thee krijg je geserveerd met melk en (veel) suiker. Koffie is ook heel populair in India, maar is in onze ogen niet de lekkerste koffie. Vaak krijg je eenvoudige oploskoffie voor gezet. Vruchtensappen zijn er genoeg, zoals sinaasappelsap, druivensap en ananassap. Daarnaast is lassi ook populair, een soort milkshake met fruit, maar dan met yoghurt gemaakt.
Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher dat geschonken wordt uit flessen van 0,6 liter. Net als vele andere Indiase biersoorten is dit bier lichter (en goedkoper) dan de geïmporteerde varianten.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 7,- tot € 8,-
Lunch: € 9,- tot € 11,-
Diner: € 17,- tot € 20,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,50
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Nepal
De Nepalese keuken staat niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes. De gerechten zijn vrij simpel, maar vanwege de invloeden van de omringende landen (India, Tibet en China) toch gevarieerd. Streetfood is er in Nepal ook genoeg!
Het nationale gerecht is Dal Bhat: een soort linzenpap met rijst. Dit is een van de belangrijkste eiwitbronnen voor Nepalezen én de fanatieke wandelaars die het land bezoeken. Naast Dal Bhat eten ze ook Tarkari. Ongeveer hetzelfde, maar dan met gebakken groente. Dit wordt vaak geserveerd met aardappel, linzensoep en rijst. Het soort groente is seizoensgebonden en elk gebied van Nepal heeft een eigen variant op de Dak Bhat Tarkari.
Andere lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten).
Erg lekker zijn momo’s, overgewaaid uit Tibet. Momo’s zijn dumplings gevuld met vlees, groente of kaas en worden geserveerd met een pittig sausje. Voor de zoetekauw is er onder andere sel roti (een broodring gemaakt van rijstmeel en melk) en yomari (gestoomde rijstbloempakketjes met een stroperige vulling).
In Nepal is de koe heilig, er wordt dus geen rundvlees gegeten. Als vervanging hiervoor wordt er wel veel buffelvlees gegeten. Ook wordt er kip, geit of lam gegeten.
Naast de traditionele keuken kom je in de grotere steden ook veel internationale restaurants tegen, zoals Thais, Italiaans, Amerikaans en Mexicaans. Bij de meeste hotels vind je voor ontbijt ook westers eten, zoals cornflakes, yoghurt, ei, toast en jam.
Wanneer je met een klein gezelschap à la carte bestelt, is het raadzaam om het aantal verschillende gerechten te beperken, want de bereidingswijze vraagt veel tijd, zeker wanneer er meerdere gerechten besteld worden. Om deze reden wordt er tijdens de reizen vaak gekozen voor buffetten.
Vega(n) eten
De hogere kasten in Nepal eten een streng vleesloos dieet, de lagere kasten eten wel vlees. Vegetarisch en veganistisch eten in Nepal is prima te doen. Het nationale gerecht Dal Bhat wordt overal in Nepal gegeten en is vegetarisch. Daarnaast serveren ze in Nepal veel verschillende groenten, die je met linzensoep en/of rijst kunt combineren. Andere vegetarische gerechten zijn knoflooksoep en Thukpa (ook bekend als Sherpa stew) - een stevige noedelsoep gevuld met groente. Verder eet je je vol aan verschillende vegetarische tussendoortjes, zoals samosa’s (deegdriehoekje gevuld met aardappel en groente), momo’s, sel roti, Tibetaans brood en yomari.
Opletten voor de veganist: veel zoetigheden worden op smaak gebracht met honing en de thee wordt geserveerd met koe- of jakmelk.
Drinken en alcohol
De nationale drank van Nepal is chai (thee), met melk en suiker. Koffie heb je ook, maar niet overal. Twee populaire alcoholische dranken zijn Raksi en Chang. Raksi vind je overal en is een waterige drank gestookt van tarwe. Chang is een soort gerstebier. Beiden worden warm gedronken (hoog in de bergen is daar alle reden voor).
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 7,- tot € 8,-
Lunch: € 9,- tot € 11,-
Diner: € 17,- tot € 20,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 6600 00.
India heeft een voortreffelijke en gevarieerde keuken. Uiteraard zijn curry’s de basis en worden ze gepaard met groenten. Soms ook vlees of vis, maar over het algemeen zijn Indiërs hindoeïstisch en dus voornamelijk vegetariër. Als er wel vlees geserveerd wordt, is dit kip of varkensvlees. De koe is voor hindoes een heilig dier, dus wordt er geen rundvlees gegeten. Dal - een soort brij van linzen - is ook enorm populair. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood en/of rijst gegeten. Het Indiase brood, zoals naan, roti of chapati is heerlijk.
De pittigheid van curry’s varieert van mild tot zeer heet. De heetste curry’s heten vindaloo. Mocht je je aan zo’n gerecht wagen, zorg dan altijd dat je fruit of yoghurt bij de hand hebt waar je prima mee kunt blussen.
De niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel - dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden - wordt gebakken. Deze gerechten zijn niet heet en smaken fantastisch. Ook heel populair in het noorden is thali: een groot metalen bord met verschillende kleine vakjes gevuld met allerlei curry’s en rijst.
Kebabgerechten bestaan uit vlees-, vis- of kipgehakt gemengd met gesneden ui, groene peper en verse gember. Dit wordt aan een spies geregen en boven een open vuur gebraden.
Indiërs houden ook van verschillende tussendoortjes. Er zijn tal van gefrituurde snacks. De bekendste zijn pakora en samosa. Pakora is een gefrituurd balletje van aardappelpuree. Samosa’s zijn driehoekige gefrituurde pasteitjes met een hartige vulling van aardappel en groente.
Als dessert krijg je vaak een pudding of ijs geserveerd. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater.
Vega(n) eten
Vanwege het hindoeïstische geloof vind je in India genoeg vega(n) gerechten. De meeste curry’s en tussendoortjes zijn vega(n), of zijn vega(n) te bereiden. Je hebt kofta, een romige tomatensaus met gebakken dumplings van groenten en aardappels. Of, voor de vegetariërs, saag - een groene curry van spinazie die meestal met paneer (soort Indiase halloumi) geserveerd wordt. Daarnaast wordt er veel groente geserveerd, die je heerlijk en makkelijk combineert met rijst en/of naanbrood.
Als veganist moet je goed opletten. In naanbrood zit yoghurt of melk. Verder wordt er in de Indiase keuken veel gebruikgemaakt van ghee, een geklaarde boter. Er bestaat plantaardige ghee, maar die wordt niet vaak gebruikt. Daarnaast worden curry’s gegarneerd met een schepje yoghurt of curd. Geef dus van tevoren aan dat je geen zuivel eet. In India zijn er genoeg mensen die geen dierlijke producten eten, het zal daarom zelden een probleem zijn om een gerecht aan te passen.
Drinken en alcohol
Thee (of chai) is de nationale drank van India. Thee krijg je geserveerd met melk en (veel) suiker. Koffie is ook heel populair in India, maar is in onze ogen niet de lekkerste koffie. Vaak krijg je eenvoudige oploskoffie voor gezet. Vruchtensappen zijn er genoeg, zoals sinaasappelsap, druivensap en ananassap. Daarnaast is lassi ook populair, een soort milkshake met fruit, maar dan met yoghurt gemaakt.
Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher dat geschonken wordt uit flessen van 0,6 liter. Net als vele andere Indiase biersoorten is dit bier lichter (en goedkoper) dan de geïmporteerde varianten.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 7,- tot € 8,-
Lunch: € 9,- tot € 11,-
Diner: € 17,- tot € 20,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,50
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Nepal
De Nepalese keuken staat niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes. De gerechten zijn vrij simpel, maar vanwege de invloeden van de omringende landen (India, Tibet en China) toch gevarieerd. Streetfood is er in Nepal ook genoeg!
Het nationale gerecht is Dal Bhat: een soort linzenpap met rijst. Dit is een van de belangrijkste eiwitbronnen voor Nepalezen én de fanatieke wandelaars die het land bezoeken. Naast Dal Bhat eten ze ook Tarkari. Ongeveer hetzelfde, maar dan met gebakken groente. Dit wordt vaak geserveerd met aardappel, linzensoep en rijst. Het soort groente is seizoensgebonden en elk gebied van Nepal heeft een eigen variant op de Dak Bhat Tarkari.
Andere lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten).
Erg lekker zijn momo’s, overgewaaid uit Tibet. Momo’s zijn dumplings gevuld met vlees, groente of kaas en worden geserveerd met een pittig sausje. Voor de zoetekauw is er onder andere sel roti (een broodring gemaakt van rijstmeel en melk) en yomari (gestoomde rijstbloempakketjes met een stroperige vulling).
In Nepal is de koe heilig, er wordt dus geen rundvlees gegeten. Als vervanging hiervoor wordt er wel veel buffelvlees gegeten. Ook wordt er kip, geit of lam gegeten.
Naast de traditionele keuken kom je in de grotere steden ook veel internationale restaurants tegen, zoals Thais, Italiaans, Amerikaans en Mexicaans. Bij de meeste hotels vind je voor ontbijt ook westers eten, zoals cornflakes, yoghurt, ei, toast en jam.
Wanneer je met een klein gezelschap à la carte bestelt, is het raadzaam om het aantal verschillende gerechten te beperken, want de bereidingswijze vraagt veel tijd, zeker wanneer er meerdere gerechten besteld worden. Om deze reden wordt er tijdens de reizen vaak gekozen voor buffetten.
Vega(n) eten
De hogere kasten in Nepal eten een streng vleesloos dieet, de lagere kasten eten wel vlees. Vegetarisch en veganistisch eten in Nepal is prima te doen. Het nationale gerecht Dal Bhat wordt overal in Nepal gegeten en is vegetarisch. Daarnaast serveren ze in Nepal veel verschillende groenten, die je met linzensoep en/of rijst kunt combineren. Andere vegetarische gerechten zijn knoflooksoep en Thukpa (ook bekend als Sherpa stew) - een stevige noedelsoep gevuld met groente. Verder eet je je vol aan verschillende vegetarische tussendoortjes, zoals samosa’s (deegdriehoekje gevuld met aardappel en groente), momo’s, sel roti, Tibetaans brood en yomari.
Opletten voor de veganist: veel zoetigheden worden op smaak gebracht met honing en de thee wordt geserveerd met koe- of jakmelk.
Drinken en alcohol
De nationale drank van Nepal is chai (thee), met melk en suiker. Koffie heb je ook, maar niet overal. Twee populaire alcoholische dranken zijn Raksi en Chang. Raksi vind je overal en is een waterige drank gestookt van tarwe. Chang is een soort gerstebier. Beiden worden warm gedronken (hoog in de bergen is daar alle reden voor).
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 7,- tot € 8,-
Lunch: € 9,- tot € 11,-
Diner: € 17,- tot € 20,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 6600 00.
Feestdagen
In landen met zoveel godsdiensten en culturen is het niet gek dat de kalender een opeenvolging van feesten is. Elke regio heeft haar eigen feesten. Sommige zijn ingetogen en worden in familieverband gevierd. Anderen zijn uitbundig en zichtbaar voor iedereen.
Holi
Hét lentefeest van India en Nepal. Een kleurrijke viering waarbij er met gekleurde poeder en water wordt gegooid, als teken van vriendschap, liefde en hoop. Er wordt op straat gefeest en gedanst met veel muziek. Holi staat in het teken van een nieuw seizoen, maar het wordt ook beschouwd als een overwinningsfeest: de overwinning van het goede op het kwade. Toeristen worden tijdens Holi niet ontzien. Trek dus oude kleding aan, want je wordt de hele dag bespoten met water en gekleurde poeders! Holi valt meestal in maart.
De avond ervoor is het Holika Dahan. Er wordt een handje rijst in een brandstapel gegooid als symbolische verdrijving van het kwaad. Daarna wordt er gebeden, gezongen en gedanst.
Diwali
In oktober of november wordt Diwali (of Divali, Deepavali, Tihar) gevierd in India en Nepal. Het lichtjesfestival van de Hindoes. Vele lichtjes (diya’s) worden aangestoken ter ere van de godin Laxmi, godin van rijkdom en geluk. De lichtjes symboliseren de overwinning van het goede over het kwaad: het licht wint het van de duisternis, de waarheid van de onwaarheid, de gelukzaligheid over de onwetendheid. Elke dag wordt een ander dier geëerd. Kijk dus niet op als je honden en koeien ziet rondlopen met een bloemenkrans om en een oranje stip op het voorhoofd. Tijdens het feest eet men veel zoetigheden en wordt er vuurwerk afgestoken. Divali is een vrolijk feest en wordt vooral gevierd in familieverband.
Makar Sakranti (India)
Op 14 januari wordt Makar Sakranti gevierd: de dag dat de zonnegod Makar Sakranti weer richting het noorden gaat. Hindoes geloven dat men die op 14 januari sterven hun reïncarnatie cyclus doorbreken en een worden met god. Makar Sakranti wordt uitbundig op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.
Dag van de Republiek (India)
Op 26 januari 1950 is de Indiase Grondwet in werking getreden. Dat wordt jaarlijks op dezelfde dag gevierd met grote parades. In New Delhi wordt de parade gevolgd door grote groepen dansers uit alle delen van India.
Machhendranath (Nepal)
Tijdens dit spectaculaire feest wordt een beeld van Machhendranath - de regengod van de Kathmandu-vallei, door de straten van Patan voortgetrokken. Het beeld zit in een acttien meter hoge strijdwagen. Dit feest trekt duizenden toeschouwers en vindt in plaats in april of mei.
Dashain (Nepal)
Een van de belangrijkste festivals van het jaar voor Nepalezen. Het is een offerfestival waarbij aan de godin Kali mannelijke dieren - met name hanen en geiten - worden geofferd. Als toerist merk je niet erg veel van het feest. Wel ligt het openbare leven zo goed als stil en is het in Kathmandu Vallei rustiger omdat men naar zijn of haar dorp terugkeert om het samen met familie te vieren.
Holi
Hét lentefeest van India en Nepal. Een kleurrijke viering waarbij er met gekleurde poeder en water wordt gegooid, als teken van vriendschap, liefde en hoop. Er wordt op straat gefeest en gedanst met veel muziek. Holi staat in het teken van een nieuw seizoen, maar het wordt ook beschouwd als een overwinningsfeest: de overwinning van het goede op het kwade. Toeristen worden tijdens Holi niet ontzien. Trek dus oude kleding aan, want je wordt de hele dag bespoten met water en gekleurde poeders! Holi valt meestal in maart.
De avond ervoor is het Holika Dahan. Er wordt een handje rijst in een brandstapel gegooid als symbolische verdrijving van het kwaad. Daarna wordt er gebeden, gezongen en gedanst.
Diwali
In oktober of november wordt Diwali (of Divali, Deepavali, Tihar) gevierd in India en Nepal. Het lichtjesfestival van de Hindoes. Vele lichtjes (diya’s) worden aangestoken ter ere van de godin Laxmi, godin van rijkdom en geluk. De lichtjes symboliseren de overwinning van het goede over het kwaad: het licht wint het van de duisternis, de waarheid van de onwaarheid, de gelukzaligheid over de onwetendheid. Elke dag wordt een ander dier geëerd. Kijk dus niet op als je honden en koeien ziet rondlopen met een bloemenkrans om en een oranje stip op het voorhoofd. Tijdens het feest eet men veel zoetigheden en wordt er vuurwerk afgestoken. Divali is een vrolijk feest en wordt vooral gevierd in familieverband.
Makar Sakranti (India)
Op 14 januari wordt Makar Sakranti gevierd: de dag dat de zonnegod Makar Sakranti weer richting het noorden gaat. Hindoes geloven dat men die op 14 januari sterven hun reïncarnatie cyclus doorbreken en een worden met god. Makar Sakranti wordt uitbundig op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.
Dag van de Republiek (India)
Op 26 januari 1950 is de Indiase Grondwet in werking getreden. Dat wordt jaarlijks op dezelfde dag gevierd met grote parades. In New Delhi wordt de parade gevolgd door grote groepen dansers uit alle delen van India.
Machhendranath (Nepal)
Tijdens dit spectaculaire feest wordt een beeld van Machhendranath - de regengod van de Kathmandu-vallei, door de straten van Patan voortgetrokken. Het beeld zit in een acttien meter hoge strijdwagen. Dit feest trekt duizenden toeschouwers en vindt in plaats in april of mei.
Dashain (Nepal)
Een van de belangrijkste festivals van het jaar voor Nepalezen. Het is een offerfestival waarbij aan de godin Kali mannelijke dieren - met name hanen en geiten - worden geofferd. Als toerist merk je niet erg veel van het feest. Wel ligt het openbare leven zo goed als stil en is het in Kathmandu Vallei rustiger omdat men naar zijn of haar dorp terugkeert om het samen met familie te vieren.
Fooienpot en fooien reisleiding
Tijdens groepsreizen in India en Nepal stelt de reisleider aan het begin van de rondreis een gezamenlijke fooienpot samen. Zo hoef je niet de hele dag naar je portemonnee te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit in een keer betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is.
De hoogte van je bijdrage aan de fooienpot hangt af van de reisduur en de samenstelling van het reisprogramma. Het indicatiebedrag vind je terug onder het kopje Niet inbegrepen.
Fooien voor reisleiding en chauffeur
Fooien voor de reisleiding zijn niet inbegrepen in de fooienpot. Als richtlijn kun je circa € 1,50 tot € 2,- per persoon per dag aanhouden, al naar tevredenheid.
Voor informatie over fooien in India en Nepal, zie ‘Geldzaken en fooien’.
De hoogte van je bijdrage aan de fooienpot hangt af van de reisduur en de samenstelling van het reisprogramma. Het indicatiebedrag vind je terug onder het kopje Niet inbegrepen.
Fooien voor reisleiding en chauffeur
Fooien voor de reisleiding zijn niet inbegrepen in de fooienpot. Als richtlijn kun je circa € 1,50 tot € 2,- per persoon per dag aanhouden, al naar tevredenheid.
Voor informatie over fooien in India en Nepal, zie ‘Geldzaken en fooien’.
Anderen bekeken ook ...
nepal_kathmandu_beschilderde-heilige-mannen_b
india_uttar_pradesh_agra_mauseoleum-taj-mahal_vijver_shutterstock
nepal_chitwan-national-park_neushoorn_water_b.jpg
nepal_kathmandu_swayambunath-stupa_b
india_madhya-pradesh_orchha_lokale-vrouw_w
1/5
Bij vertrek op o.a. 25-09-2025Complete prijs
p.p. vanaf
€ 2.986,-indonesie_sumatra_landschap_rijstvelden_sawa_vulkaan_b.jpg
indonesie_java_wayang-poppen_close-up_b.jpg
indonesie_java_borobudur_boeddha_stoepa_7_w.jpg
indonesie_bali_vrouw_hangmat_zonsondergang_GettyImages-1210051469
indonesie_sumatra_tobameer_zonsondergang_3_b.jpg
indonesie_sumatra_tobameer_samosir-eiland_5_shutterstock_189391838.jpg
indonesie_bali_offer_10_b.jpg
indonesie_platteland_rijst-planten_boeren_sfeerbeeld_b.jpg
1/8
Bij vertrek op o.a. 25-10-2025
p.p. vanaf
€ 2.746,-Nieuw in ons aanbod
Inspiratie en mooie reizen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie