De Cypriotische keuken is een combinatie van de Griekse en Turkse keuken. Ook merk je hier en daar invloeden vanuit Engeland, Italië en het Midden-Oosten.
Op Cyprus is het mogelijk om te ontbijten met gebakken ei, roerei met bacon, olijven met haloumi of giaourti kai meli (yoghurt met honing). Een echt Cypriotisch ontbijt is overigens een soepje.
Zoek tijdens de lunch een gezellig terrasje op en bestel tiropita (filodeeg gevuld met kaas), koupes (soort kroketje van gefrituurde bulgurtarwe gevuld met gehakt, peterselie en andere kruiden). Zoek op de menukaart naar een lountza en halloumi sandwich als je meer trek hebt in een versbelegd broodje, lekker fris met komkommer en tomaat.
Voor het diner is er voor ieder wat wils op Cyprus. Je vindt vooral veel vis- en vleesgerechten terug, meestal gegrild of in de oven bereid. Vleesgerechten bestaan voornamelijk uit varkens- en rundvlees. Maar ook lams- en geitenvlees zie je terug in de Cypriotische keuken, bijvoorbeeld in de heerlijke stoofschotels die het land rijk is. Een typisch Cypriotische stoofschotel is de stifado, een goulash met kaneel. Probeer ook eens paidakía, heerlijk gemarineerde lamskotelletjes of een suvla, gegrilde vleesspies. Een ander typisch gerecht wat je tegenkomt op Cyprus is afelia. Dit varkensvleesgerecht wordt traditioneel in een kleioven gebakken, gemarineerd in rode wijn en geplette korianderzaadjes. Visgerechten bestaan uit alle vissoorten die de Middellandse Zee rijk is. Voor de visliefhebbers bieden restaurants een ontzettend divers menu aan qua verse visgerechten, zo ook de catch of the day. Iedere maaltijd wordt geserveerd met brood naar keuze en een salade.
Cypriotische zoetigheden zijn er genoeg. Als toetje of als lekkernij bij de koffie smul je van een pitta tis satzis, een soort dunne, in vierkantjes gesneden, plat brood met kaneel, honing en soms suiker. Je vindt dit terug op iedere hoek van de straat. Traditioneler dan de Cypriotische zoete snack shoushoukos vind je niet snel. Deze langgerekte lekkernij is gemaakt van druivengelei met aan de binnenkant een slinger van noten, onder andere amandelen of walnoten. Het drogen kan wel 5 tot 6 dagen duren, een bijzonder gezicht en geduldig proces. De slierten worden vervolgens in dunne plakjes gesneden en geserveerd bij de thee, koffie of een glaasje zivania (Cypriotisch gedistilleerd dranjke).
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten op Cyprus. Cyprioten houden van vlees en vis, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Soms moet je even zoeken, maar je vindt altijd wel een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Voor veganisten zijn mezzes, kleine hapjes, de uitkomst. Denk aan onder andere gegrilde groenten, olijven, pitabrood, koupépia/dolmádes (druivenbladeren gevuld met rijst in een tomaten- en kaneelsaus), auberginepuree, falafel en aardappelballetjes. Bestel een paar van deze hapjes en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.
Drinken en alcohol
Op Cyprus vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Een belangrijke ontmoetingsplek in een Cypriotisch dorpje is de Kafenío, het traditionele koffiehuis. Onder het genot van een spelletje, drinken vrienden hier een kop koffie geserveerd met een glas koud water. Een kopje koffie op Cyprus kost circa € 3,-.
Het nationale biermerk is Keo, dit kun je overal op het eiland bestellen. Een biertje kost circa € 3,-. Wat niet veel mensen weten is dat er op Cyprus al heel lang wijn wordt geproduceerd. De bekendste wijn is de Commandaria, een zoete amberkleurige dessertwijn. Je proeft hier rozijnen, noten, honing en gedroogde vijgen en is een van de oudste wijnen ter wereld. Zeker het proberen waard, een vleugje geschiedenis in je glas. Naast bier en wijn is de Griekse ouzo op Cyprus ontzettend populair en ook een Brandy Sour, mix van Cypriotische brandy met citroensiroop, angostura en sodawater.
Drinkwater
Het kraanwater op Cyprus is over het algemeen veilig om te drinken en van goede kwaliteit. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 8,- tot € 13,-
Lunch: € 15,- tot € 20,-
Diner: € 15,- tot € 20,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Cyprus is niet een heel goedkoop land, je kunt het prijsniveau vergelijken met dat in Nederland. Brandstofprijzen liggen doorgaans wel iets lager.
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.