Italië
De Italiaanse keuken is zonder twijfel de bekendste op aarde. Overal ter wereld staan pasta en pizza wel op de menukaart. Maar de Italiaanse keuken is zoveel meer dan alleen pasta en pizza. De keuken kenmerkt zich door eenvoud en het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Bovendien zijn de gerechten veelal seizoensgebonden en zeer gevarieerd.
Italianen eten overdag vrij licht en dineren ‘s avonds uitgebreid. Ontbijten doen ze vaak alleen met een cappuccino en gebak of brood, zoals een croissant. Lunchen doen ze laat, tussen 13 en 15 uur. Met het avondeten beginnen ze vaak pas vanaf 20 uur. Een traditionele Italiaanse diner bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent uiteraard niet verplicht om zelf altijd vijf gangen te eten. De maaltijd begint vaak met een aperitief (prosecco, aperol) en antipasti: hapjes zoals bruschetta, parmaham of ingelegde groenten. Primi is een warm voorgerecht, zoals soep, maar vaak is het een pastagerecht. Italianen eten pasta bijna nooit als hoofdgerecht. Het hoofdgerecht is de secondi, vaak geserveerd met brood om de restjes saus mee op te eten. De secondi wordt gecombineerd met de contorni, bijgerecht. De maaltijd wordt afgesloten met het toetje (dolci), vaak nog opgevolgd met een koffie of glaasje likeur. Bon appetit!
De keuken varieert per regio. Iedere regio gebruikt weer andere lokale producten voor hun gerechten, zelfs bepaalde pastasoorten worden in sommige regio’s meer gegeten dan andere. Lazio noemt zichzelf de uitvinder van bruschetta en producent van de schapenmelk kaas pecorino romano. In Emilia-Romagna is het meest gegeten pastagerecht spaghetti bolognese. Pesto en focaccia brood zijn afkomstig uit Ligurië - in het noordwesten van Italië. Verder staat de streek bekend om de vele kruiden die overal in het wild groeien, zoals basilicum, tijm en oregano. Sicilië staat bekend om de Arabische invloeden. In Lombardije (Milaan) wordt er meer rijst, risotto en polenta (gemalen graan) gegeten dan pasta.Daarentegen wordt in Rome de meeste pasta gegeten. En ga zo maar door. In elke regio is de keuken weer een nieuwe sensatie voor je smaakpapillen.
Ook in toetjes en zoetigheden maken zijn de Italianen experts. Tiramisu, panna cotta, scroppino… Wie kent ze niet. Bovendien vind je op elke hoek in Italië wel een gelateria waar gelato (ijs) geserveerd wordt. Gelato wordt - in tegenstelling tot Nederlands ijs - met veel minder eieren en room gemaakt, en met veel meer fruit. Dit geeft het een intense smaak.
Vega(n) eten
Als vegetariër ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vegetarisch eten in Italië. Italianen houden van vlees en vis, maar zijn ook zeer bekend met vegetarisme en Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken? Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies. Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie. Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos. Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis? Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00. . Vooral in de grotere en bekendere steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je meestal vegetarische of veganistische opties op de kaart. Wel is het vinden van veganistisch eten net wat moeilijker, vanwege het gebruik van kazen en eieren in veel gerechten.
Vegetariërs komen overal wel uit. Er zijn honderden pasta’s, pizza’s, risotto’s, salades, soepen, etcetera die vegetarisch zijn. Voor veganisten zijn bijgerechten de uitkomst. De Italiaanse keuken werkt met veel bijgerechten die vaak veganistisch zijn. Bestel een paar van deze bijgerechten en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.
Drinken en alcohol
In Italië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Italianen zweren bij hun koffie. Espresso en cappuccino zijn tenslotte ontstaan in Italië. Cappuccino wordt bij het ontbijt gedronken. Terwijl espresso de hele dag door gedronken wordt, zeker na de maaltijd als afzakkertje.
Alcoholische dranken vind je ook overal in Italië. Bier en wijn wordt in elke regio gedronken. Chianti, uit Toscane, is de populairste wijn. Het aperitivo (aperitief) is erg populair en wordt voor het avondeten gedronken met een hapje erbij. Dit is vaak een bitter alcoholisch drankje zoals Aperol of Campari. In diverse regio’s wordt ook grappa - een gedistilleerde drank - gedronken, vaak na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. De beste grappa is afkomstig uit de Veneto.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kan water uit flessen worden gebruikt, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 5,- tot € 8,-
Lunch: € 10,- tot € 15,-
Diner: € 18,- tot € 25,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Slovenië
De Sloveense keuken is een mengelmoes van de omringende landen. Bovendien draait het om natuurlijk en gezond bezig zijn. Niet alleen het land is groen, ook de denkwijze. Er wordt veel verbouwd met het oog op duurzaamheid. Hierdoor komt er veel van eigen bodem, zoals kruiden, honing, groente en fruit. De vele culinaire regio’s hebben allemaal hun eigen traditionele gerechten.
Voor traditionele Sloveense gerechten eet je in authentieke restaurants genaamd Gostilnas. Hier worden vaak familierecepten - die eeuwenlang doorgegeven worden - gebruikt. Overal in Slovenië vind je Gostilnas. Bij de meeste Gostilnas komen de locals op zondag uitgebreid lunchen, hartstikke gezellig.
Het nationale gerecht van Slovenië is Prekmurska gibanica, een zoete taart met wel tien lagen gevuld met fruit, noten, rozijnen, maanzaad en kwark. De lagen worden gescheiden door bladerdeeg. Ook een nationaal gerecht is de Sloveense rookworst kranjska klobasa. De worst heeft zelfs een beschermde oorsprongsbenaming. De worst wordt meestal warm gegeten met (zuur)kool of zure koolraap. Een wit broodje, mosterd en geraspte radijs mogen niet ontbreken aan dit gerecht. Andere Sloveense specialiteiten zijn onder andere zlikrofi (gevulde pasta), jota (soep met spek, bonen, zuurkool en aardappel), brodet (rijk gevulde vissoep), štruklji (soort Sloveense dumpling gevuld met cottage cheese, appel en walnoten), prsut (gedroogde ham) en soška postrv (verse forel uit de Soška rivier). Verder zijn er ook huisgemaakte kazen van de Alpenweiden en verse honing.
Naast Prekmurska gibanica is er voor de zoetekauw ook de cake potica. Het wordt gemaakt van brooddeeg in de vorm van een rol en wordt gevuld met van alles: walnoot, koffie, maanzaad, spek, honing, wortel of kaas. Walnoot en maanzaad zijn het populairst.
Vega(n) eten
Als vegetariër ondervind je niet veel problemen met het vinden van vegetarisch eten in Slovenië. Slovenen houden van vlees en vis, maar worden steeds meer bekend met vegetarisme en veganisme. In de grote steden kom je er prima uit. Hoe verder je van de steden af reist, hoe moeilijker het wordt. De meeste restaurants hebben wel een aantal vegetarische gerechten op de kaart, zoals soepen, omelet en salades. Het vinden van veganistisch eten is wel wat moeilijker, vanwege het gebruik van kaas, honing en eieren in gerechten. Een aantal Sloveense vega(n) gerechten zijn kremna gobova rižota (champignonrisotto), fritaja (een frittata met asperges en verse kruiden), matevž (Sloveense stamppot van aardappelen en bonen, met zuurkool geserveerd) en regratova solata (salade van aardappels en paardenbloembladeren).
Drinken en alcohol
In Slovenië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Koffie en thee wordt ook gedronken. Er zijn veel lokale biertjes en goede wijnen.
Drinkwater
Het kraanwater in Slovenië is veilig te drinken. Als je twijfelt zijn er uiteraard flessen water te koop. In de Julische Alpen kan er wel veel kalk in het water zitten, dus het is verstandig het water hier eerst te koken. Als het water niet drinkbaar is, wordt het duidelijk aangegeven.
Kosten (indicatie)
De prijzen in Slovenië zijn ongeveer op Nederlands niveau. Het oosten van het land is wat goedkoper. De kust is wat duurder.Ontbijt: € 6,- tot € 25,-
Lunch: € 8,- tot € 25,-
Diner: € 15,- tot € 35,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.