Frankrijk
De Franse keuken is erg gevarieerd en wereldwijd bekend. Elke regio in Frankrijk heeft dan ook zijn lokale specialiteiten en specifieke streekgerechten. Ze houden van veel en lekker eten.
De Fransen eten drie tot vier keer per dag. Het ontbijt bestaat typisch uit een stokbrood met boter en jam of een croissant en een kop koffie met melk. Lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het bestaat net als het avondeten uit een koud voorgerecht, salade of soep en een warm hoofdgerecht, meestal een vlees- of visschotel met aardappelen, frietjes of groenten. Na de maaltijd worden er, je raadt het al, Franse kaasjes gegeten. Hierna meestal nog een desert na, zoals een stukje taart of chocolademousse, tarte tatin (appeltaart op zijn kop), crèpes of crème brulee. Om af te sluiten wordt er een sterke bak koffie gezet.
Traditionele Franse gerechten zijn ons in Nederland niet onbekend, maar smaken uiteraard nog beter in Frankrijk. Bestel bijvoorbeeld als tussendoortje de populaire Franse tosti: croque-monsieur of croque-madame. Een andere echte klassieker is de coq au vin, haan in rode wijn, geserveerd met gebakken aardappeltjes, krieltjes of soms aardappelpuree.
Typisch uit Zuid-Frankrijk is ratatouille, een gerecht van gestoofde groenten, meestal courgette, paprika, ui en tomaten. Het wordt geserveerd samen met een stukje vlees en aardappels of stokbrood. De smaak van ratatouille is geheel afhankelijk van in welke regio je je op dat moment bevindt. Uit Bourgogne komt de authentieke stoofpot boeuf Bourguignon. Het stoven van het rundvlees in rode wijn duurt een tijdje, maar het is het wachten zeker waard. Er worden uien, paddestoelen en kruiden aan toegevoegd en smullen maar.
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Frankrijk. Fransen houden van vlees en vis, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Frankrijk vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Een café au lait, koffie met warme melk, wordt voornamelijk door de Fransen in de ochtend bij het ontbijt gedronken. Hoe later op de dag, des te sterker de koffie wordt. Un café, een klein kopje sterke koffie ofwel espresso kost circa € 2,-.
Frankrijk is hét klassieke wijnland van de wereld. Denk maar aan de bekende wijngebieden Bourdeaux, Bourgogne, Champagne, Loire en Rhône en de bekende druivenrassen cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, chardonnay, chenin blanc, sauvignon blanch en viognier. Ambachtelijk gebrouwen bieren zijn ook in opkomst. Vooral in het oosten en noorden van Frankrijk kun je typische Franse bieren proeven.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of wanneer er een bordje bij een kraan met de tekst Eau non potable staat, drink dan water uit flessen, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 10,- tot € 35,-
Lunch: € 25,- tot € 75,-
Diner: € 35,- tot € 100,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Italië
De Italiaanse keuken is zonder twijfel de bekendste op aarde. Overal ter wereld staan pasta en pizza wel op de menukaart. Maar de Italiaanse keuken is zoveel meer dan alleen pasta en pizza. De keuken kenmerkt zich door eenvoud en het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Bovendien zijn de gerechten veelal seizoensgebonden en zeer gevarieerd.
Italianen eten overdag vrij licht en dineren ‘s avonds uitgebreid. Ontbijten doen ze vaak alleen met een cappuccino en gebak of brood, zoals een croissant. Lunchen doen ze laat, tussen 13 en 15 uur. Met het avondeten beginnen ze vaak pas vanaf 20 uur. Een traditionele Italiaanse diner bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent uiteraard niet verplicht om zelf altijd vijf gangen te eten. De maaltijd begint vaak met een aperitief (prosecco, aperol) en antipasti: hapjes zoals bruschetta, parmaham of ingelegde groenten. Primi is een warm voorgerecht, zoals soep, maar vaak is het een pastagerecht. Italianen eten pasta bijna nooit als hoofdgerecht. Het hoofdgerecht is de secondi, vaak geserveerd met brood om de restjes saus mee op te eten. De secondi wordt gecombineerd met de contorni, bijgerecht. De maaltijd wordt afgesloten met het toetje (dolci), vaak nog opgevolgd met een koffie of glaasje likeur. Bon appetit!
De keuken varieert per regio. Iedere regio gebruikt weer andere lokale producten voor hun gerechten, zelfs bepaalde pastasoorten worden in sommige regio’s meer gegeten dan andere. Lazio noemt zichzelf de uitvinder van bruschetta en producent van de schapenmelk kaas pecorino romano. In Emilia-Romagna is het meest gegeten pastagerecht spaghetti bolognese. Pesto en focaccia brood zijn afkomstig uit Ligurië - in het noordwesten van Italië. Verder staat de streek bekend om de vele kruiden die overal in het wild groeien, zoals basilicum, tijm en oregano. Sicilië staat bekend om de Arabische invloeden. In Lombardije (Milaan) wordt er meer rijst, risotto en polenta (gemalen graan) gegeten dan pasta. Daarentegen wordt in Rome de meeste pasta gegeten. En ga zo maar door. In elke regio is de keuken weer een nieuwe sensatie voor je smaakpapillen.
Ook in toetjes en zoetigheden maken zijn de Italianen experts. Tiramisu, panna cotta, scroppino… Wie kent ze niet. Bovendien vind je op elke hoek in Italië wel een gelateria waar gelato (ijs) geserveerd wordt. Gelato wordt - in tegenstelling tot Nederlands ijs - met veel minder eieren en room gemaakt, en met veel meer fruit. Dit geeft het een intense smaak.
Vega(n) eten
Als vegetariër ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vegetarisch eten in Italië. Italianen houden van vlees en vis, maar zijn ook zeer bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de grotere en bekendere steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je meestal vegetarische of veganistische opties op de kaart. Wel is het vinden van veganistisch eten net wat moeilijker, vanwege het gebruik van kazen en eieren in veel gerechten.
Vegetariërs komen overal wel uit. Er zijn honderden pasta’s, pizza’s, risotto’s, salades, soepen, etcetera die vegetarisch zijn. Voor veganisten zijn bijgerechten de uitkomst. De Italiaanse keuken werkt met veel bijgerechten die vaak veganistisch zijn. Bestel een paar van deze bijgerechten en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.
Drinken en alcohol
In Italië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Italianen zweren bij hun koffie. Espresso en cappuccino zijn tenslotte ontstaan in Italië. Cappuccino wordt bij het ontbijt gedronken. Terwijl espresso de hele dag door gedronken wordt, zeker na de maaltijd als afzakkertje.
Alcoholische dranken vind je ook overal in Italië. Bier en wijn wordt in elke regio gedronken. Chianti, uit Toscane, is de populairste wijn. Het aperitivo (aperitief) is erg populair en wordt voor het avondeten gedronken met een hapje erbij. Dit is vaak een bitter alcoholisch drankje zoals Aperol of Campari. In diverse regio’s wordt ook grappa - een gedistilleerde drank - gedronken, vaak na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. De beste grappa is afkomstig uit de Veneto.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kan water uit flessen worden gebruikt, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 5,- tot € 8,-
Lunch: € 10,- tot € 15,-
Diner: € 18,- tot € 25,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.