suriname_amazone-regenwoud_algemeen_groepsreis-suriname_amazone-regenwoud_amazone-rivier_reflectie-zonsondergang_shutterstock

Top 8 natuurwonderen

Als reisfanaat hoeven we het jou niet te vertellen: de wereld is er om ontdekt te worden. Heb jij als reizenkannibaal de Fox top 8 Wonders of the World al van je lijst kunnen strepen? Tijd om je reiswensenlijst uit te breiden!

  1. Home
  2. Inspiratie
  3. Top 8 natuurwonderen

1. Uluru - Australië

australie_ayers rock_uluru_b
De Outback van Down Under staat synoniem voor okerrode woestijnlandschappen, The Flying Doctors en natuurlijk de zandstenen monoliet Uluru.  

Alice Springs, het centrum van het Australische continent
Rond Alice Springs ligt het Rode Centrum van Australië, een woestijngebied vol rotsformaties en Aboriginal-tradities. Een van de populairste bezienswaardigheden in dit gebied is Uluru of Ayers Rock. Deze indrukwekkende oranje rots is een van de meest iconische plekken van Australië. Bij zonsopkomst en zonsondergang verandert de kleur op sprookjesachtige wijze naar dieprood, donkerpaars of lichtroze.

Tussen Alice Springs en Ayers Rock ligt Kings Canyon, een kloof met wanden van 300 meter hoog. Wandel door deze kleurrijke omgeving met een van de spectaculairste uitkijkpunten van Australië. Bezoek Finke Gorge Nationaal Park om de bizarre rotsformaties in Palm Valley te bewonderen. Hier leven unieke planten en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Het thuisland van de Aboriginals
De inheemse bewoners van Australië worden de Aboriginals genoemd. Ongeveer 50.000 jaar geleden bereikte dit nomadische volk Australië. Tegenwoordig leven de meeste Aboriginals in stedelijke gebieden, maar er zijn ook nog afgelegen dorpen waar de mensen op traditionele wijze leven. Op een aantal van deze plekken kunnen reizigers in contact komen met de cultuur, tradities en kunst van de inheemse Australische bevolking.

2. Grand Canyon - Amerika

verenigde-staten_arizona_nationaal-park-grand-canyon_uitzicht-rivier_shutterstock
Badend in het ochtendlicht is dit natuurwonder - met afstand de meest spectaculaire kloof van de Verenigde Staten - op z’n moeders mooist.

Uitzichtspunten bij de Grand Canyon
De bron van de Colorado ligt op 3000 meter hoogte en door de kracht van deze snel stromende rivier ontstond zeer geleidelijk een lange, diepe, grote kloof: een 'grand canyon'. De geschiedenis van de kloof wordt verteld door de horizontale roestkleurige strepen in de rotsen. Elke periode wordt gekenmerkt door een eigen rode gloed. De Grand Canyon is qua grootheid de overtreffende trap van Zion NP en Bryce Canyon. Het Nationale Park heeft een lengte vergelijkbaar met de afstand Amsterdam-Parijs en op het breedste punt is de kloof 29 kilometer. Naast ruim 1500 plantensoorten en 40 soorten reptielen, is het het territorium van meer dan 300 vogelsoorten zoals de havik en de condor. Ruim 70 zoogdieren zoals het veel voorkomende muildierhert, de gaffelbok, coyote, lynx en de uiterst zeldzame poema leven hier. Sinds 1979 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De uitzichtpunten langs de zuidelijke rand, ook wel de South Rim genoemd, zijn met kilometers verre panorama's richting het westen het meest spectaculair. Turend vanaf de rand van zo’n punt, lijkt het alsof de aarde onder de voeten is weggeslagen en kijk je ruim 1600 meter omlaag naar de nietig ogende Colorado River.

De wandelpaden zijn aanraders en goed onderhouden. Let wel, de afdalingen vergen een goede conditie, hoe lager je afdaalt, des te hoger de temperatuur.

Zweven als de machtige condor boven de Grand Canyon? Een helikoptervlucht boven het park wordt vaak als hoogtepunt van een rondreis door West-Amerika ervaren. De adrenalinestoot die je krijgt wanneer de aarde onder je voeten wordt weggeslagen en vliegt boven de kloof is ongeëvenaard en dan ook een absolute aanrader.

3. Amazone - Zuid-Amerika

hotel_ecuador_amazone_tena_la-casa-del-suizo_zwembad_rivier_jungle_a
Wist je dat tijdens een rondreis door Ecuador een verblijf met inbegrepen excursies in het grootste regenwoud ter wereld inbegrepen is?

Van de Sierra (Quito) naar de Amazone
Dit is een bijzondere rit. De meeste bussen hebben een hoogtemeter. Zo zie je dat je best snel daalt. De omgeving wordt zienderogen groener en groener. De hooglanden gaan langzaam over in groene glooiende bosrijke heuvels met heel veel groene weides. Zo loopt de Sierra geleidelijk over in de Amazone.

Bij Fox verblijf je in een luxe resort aan de Napo rivier in Teno, aan de Napo rivier, niet ver van het Amazonestadje Archidona. Dit is het gebied van de Kichwa indianen. De lodge is alleen met een longtailboat te bereiken. Vanuit de lodge worden diverse activiteiten georganiseerd zoals een junglewandeling, een bezoek aan Parque Amazónico, gelegen op een eilandje in de Tena (in een gebied van 1700 ha regenwoud worden wel 3.000 wilde dieren opgevangen, zowel gewonde of afgedankte beesten) en een bezoek aan de Kichwa indianen.

Tip: drink net als de lokale bevolking wayuza thee
Vooral de ijstheevariant is een aanrader, lekker verfrissend in de tropische hitte. Probeer je ook een geroosterde chontacuro? Deze witte larve is een lokale delicatesse, rijk aan eiwitten. Hoe ze smaken? Tsja, eet het en je weet het…! 

4. Halong Bay - Vietnam

Vietnam, Halong bay, luchtfoto - GettyImages-1715153036
‘De baai van de dalende draak’ met haar imposante uit zee oprijzende krijtrotsen is zonder meer één van de mooiste natuurwonderen.

Onvergetelijke overnachting op traditioneel schip in Halong Bay
Slapen in een schitterende baai omringd door imposante krijtrotsen. Dé manier om optimaal te genieten van het adembenemende Halong Bay!

Baai met duizenden eilandjes
Op meerdere plekken in Zuidoost-Azië zie je spitse kalksteen rotsformaties uit de aarde of de zee opdoemen. Maar nog nooit waren het er zoveel bij elkaar. Halong Bay bestaat uit ruim 3000 eilandjes waar talloze zeldzame diersoorten wonen. Letterlijk betekent Halong Bay: 'Baai van de dalende draak'. En wie Halong Bay eenmaal met eigen ogen gezien heeft, kan niet anders dan concluderen dat de duizenden eilandjes op zijn minst mysterieus te noemen zijn.

Halong Bay - Werelderfgoed
De kalkstenen eilandjes, allemaal met begroeiing op de top, hebben allerlei verschillende formaten en vormen. Sommige steken recht omhoog het water uit en andere hebben enorme grotten binnenin. Lokale vissers, die al eeuwenlang de baai bevolken, hebben ongeveer de helft van de rotsen vernoemd naar hun vorm, zoals Schildpadeiland of Kipeiland. Tijdens een boottocht kun je nog altijd vissers tegenkomen die het hele jaar in hun drijvende dorpjes tussen de rotsformaties wonen. 

5. Tafelberg - Zuid-Afrika

zuid-afrika_kaapstad_strand_baai_tafelberg_natuur_vogels_zee_shutterstock_brochure2020
De 1086 meter hoge Tafelberg, al in de 17e eeuw een belangrijke herkenningspunt voor de scheepsvaart, is het visitekaartje van Kaapstad.

Kaapsche pracht
Qua ligging is Kaapstad onverslaanbaar. Het ligt aan de voet van de Tafelberg, een ongeveer 1000 meter hoog blok van gelaagd zandsteen. Er voert een kabelbaan naar het plateau, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Uiteraard is de berg ook te voet te bedwingen. Er voert een hele reeks wegen naar het plateau en de beklimming duur ongeveer tweeënhalf uur. Regelmatig hangt er een lichte wolkensluier over de Tafelberg, wat de berg een extra fraaie aanblik geeft. Als de tafel echt 'gedekt' is, oftewel als er dikke wolken rond de kop hangen, is de berg gesloten voor bezoekers.

6. Dode Zee - Jordanië

israel_algemeen_dode-zee_drijven_familie_gezin_b
Zeker doen? Je eerst (laten) insmeren met heilzame Dode Zee-modder en vervolgens geheel ontspannen op de rug in de zee dobberen.

Het laagste punt van de wereld
De Dode Zee ligt op 55 kilometer van Amman en op ongeveer 430 meter onder zeeniveau. Hierdoor ligt de zee op het laagste punt van de wereld. In de zee, eigenlijk een meer, leeft helemaal niets door het extreem hoge zout- en mineraalgehalte. Deze natuurlijke elementen geven de Dode Zee echter ook haar bekende helende krachten, die, 2000 jaar geleden, als één van de eerste erkend werden door Herodes de Grote.

Iedereen en alles blijft hier drijven door het hoge zoutgehalte. Het water is echter nooit dieper dan je knieën en de meeste stukken zijn net zo hoog als je enkels.

7. Great Barrier Reef - Australië

australie_airlie-beach_whitsunday-island_great-barrier-reef_koraal_getty
Met een lengte van 2300 km, 900 eilanden, 3000 riffen en 600 soorten koraal is dit het grootste koraalrifecosysteem ter wereld.

Snorkelen of duiken hier is alsof je een andere wereld binnenstapt - een onderwaterparadijs dat nergens anders zo levendig en uitgestrekt is. Of je nu kiest voor een boottocht of een duikexcursie: het Great Barrier Reef is een natuurwonder dat je minstens één keer in je leven gezien moet hebben. Het rif heeft veerkracht, maar snelle actie in de vorm van herstelprojecten en strenge beschermingsmaatregelen zijn cruciaal om dit unieke natuurwonder voor toekomstige generaties te behouden.

8. Sossuvlei - Namibië

namibie_deadvlei_sossusvlei_woestijn_zandduinen_reiziger_toerist_jamie_landschap_1_f
Deze witte kleipan wordt omringd door rode, honderden meters hoge zandduinen.  Op zoek naar het perfecte plaatje? Beklim dan Duin 45.

Sossusvlei ligt in Namib Naukluft National Park. De naam Namibië is afgeleid van ‘Namib’. Het betekent letterlijk ‘land van de open vlakten’. Het landschap wordt gekarakteriseerd door indrukwekkende, dieprode zandduinen die tot meer dan 350 meter hoogte reiken, droge rivierbeddingen en diepe dalen.Ook de witte kalkvlaktes van Deadvlei, midden tussen de immense duinen, spreken tot de verbeelding. Deze 'dode vallei' kijkt uit immense duinen en versteende kameeldoornbomen. De grillig gevormde bomen zijn honderden jaren oud maar zijn volledig intact gebleven door het droge klimaat.en de omringende duinen.

En tot slot Sesriem Canyon, eveneens een absolute aanrader. Deze indrukwekkende kloof is uitgeslepen door het water uit de Tsauchab Rivier. De naam van de canyon is te danken aan de eerste kolonisten die de riemen van hun ossenkarren gebruikten om water uit de diepe kloof te halen.

In het zuiden van het Namib-Naukluft National Park leven wilde paarden. Deze stammen af van de Duitse officierspaarden uit het begin van de 20e eeuw. Toen de Duitse kolonisten zich terugtrokken uit Namibië, werden de paarden aan hun lot overgelaten in de woestijn. De paarden hebben zich echter volledig aangepast aan het leven in extreme omstandigheden en weten volledig zelfstandig te overleven.
deel onze pagina op
Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie