Namibië, Namib-Naukluft NP, gemsbokken - GettyImages-139814922

Top 5 - Landschappen van Namibië

Een rondreis door weids en wildrijk Namibië is een onvergetelijk avontuur dwars door de ongerepte Afrikaanse woestijn. Sundowners, canyons, sunset gamedrives, duinlandschappen en zandhozen, hobbel-de-hobbelritjes/Afrikaanse massages, woestijnolifanten en walvissen, appelgebakpauzes en 'tintelwijnkies', waterplaatsen en kijkershutten: een reis door Namibië, het land van de eindeloze horizonnen gevuld met een oceaan aan stilte en leegte, is een experience die je voor altijd in je hart meedraagt.

  1. Home
  2. Inspiratie
  3. Top 5 - Landschappen van Namibië

1. Etosha National Park

namibie_etosha-national-park_olifant_jong_b
Ons mooiste moment in Etosha? Dat is ’s avonds. Met een kampvuurtje onder een kristalheldere sterrenhemel die we in Nederland niet kennen. Lekker wijntje erbij en een overheerlijke ‘braai’ op het menu met exotisch vlees (van zebra tot koedoe, van springbok tot gnoe). Jakhalsjes azen op de 'left-overs'. En dan komen de verhalen vanzelf. Om stil van te worden. 

Het wildpark ligt rond een zoutvlakte in het noorden van Namibië en is één van de grootste en belangrijkste van Zuidelijk Afrika. Etosha is een enorm droog park en daarom zijn er een aantal kunstmatige, maar ook natuurlijke, waterbronnen, om de dieren van drinkwater te voorzien. 

Een absolute aanrader is om het park in een open wagen te verkennen. Zo zit je er gevoelsmatig natuurlijk veel dichterbij én kun je betere foto’s maken. Van onder meer springbokken, luipaarden en cheeta’s, jakhalzen, koedoes, koritrappen (de grootste vliegende vogel van het Afrikaanse continent), struisvogels, leeuwen, giraffen, gnoes en neushoorns. Helemaal wat later op de middag, alles begint mooi te kleuren door de zakkende zon als je bij de drinkplaats het wild zich samendromt. 

Kledingtip
Neem naast luchtige kleding ook warme kleding mee, want de temperaturen kunnen ’s avonds flink dalen. Vooral in de woestijn en aan de kust. Het dragen van laagjes is ideaal om je aan te passen aan de temperatuurschommelingen. Vergeet ook niet een pet of hoed mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de felle zon.

2. 'Grote dorst' in de Kalahari woestijn

namibie_kalahari_halfwoestijn_springbok_f

In de lokale taal betekent Kalahari ‘grote dorst’, een toepasselijke naam voor een woestijn. Echter in het regenseizoen (de regentijd in Namibië loopt meestal van november tot april, met de piek in januari en februari) valt er voldoende regen om de Kalahari het hele jaar door te voorzien van de nodige begroeiing, hier ligt dus niet enkel zand. Een grote tegenstelling dus tot de andere bekende woestijn in Namibië, de Namib, één van de droogste plekken op aarde.

Groot voordeel van begroeiing van de Kalahari is dat dit wildlife aantrekt, zo kun je hier zebra’s, gnoes, gemsbokken, hyena’s, oryxen, stokstaartjes, struisvogels en zelfs leeuwen tegenkomen! Dus pak je camera of verrekijker en ga op pad. De karakteristieke roodgekleurde zandduinen, die hun kleur krijgen door ijzeroxide zijn bijzonder fotogeniek bij het vallen van de avond. Dit zorgt voor prachtige contrasten met de blauwe lucht en de gele savanne. Door het gebrek aan lichtvervuiling heeft de Kalahari een van de helderste nachthemels ter wereld. Je kunt hier de Melkweg, sterrenclusters en planeten met het blote oog zien.

De beste reistijd
Van mei tot en met oktober is het weer aangenaam en valt er weinig regen. Van november tot april is het warmer, met kans op hevige buien, vooral in januari en februari. De natuur is dan groen, maar tijdelijke overstromingen kunnen het reizen bemoeilijken.

3. Namib woestijn: een drieluik aan hoogtepunten

namibie_deadvlei_sossusvlei_woestijn_zandduinen_reiziger_toerist_jamie_landschap_1_f
In de Namib woestijn kun je niet om de rode zandduinen van Sossusvlei heen. Het moment dat de zon het wint van de duisternis en de eerste kleurschakeringen de duintoppen een adembenemende rode gloed geven, is gewoonweg indrukwekkend. De onverharde weg die naar de gigantische duinen voeren moet je wel op de koop toenemen. 

In Sossusvlei Area mag een stop bij de indrukwekkende Duin 45 niet uitblijven. Dune 45 dankt zijn naam aan de afstand vanaf de ingang van het Namib-Naukluft National Park bij Sesriem. De zandduin ligt precies bij kilometerpaal 45 langs de weg naar Sossusvlei. De dapperen gaan de uitdaging aan deze duin te beklimmen, maar dat is zo eenvoudig nog niet. Het mulle zand is een aanslag op je conditie. Het afdalen is een stuk gemakkelijk. Er is een kans dat je gezandstraald van de berg komt, maar dat is het laatste wat je hindert. 

Tot slot wacht de Deadvlei, een pan met veel dode bomen met de rode zandduinen als decor. Met een 4WD voert het laatste deel van de route door mul zand naar het vertrekpunt van een wandeling van ongeveer een kilometer naar de beroemde witte kleipan met de dode bomen. Het bijzondere uitzicht op Deadvlei is het echter dubbel en dwars waard!

Hoe zijn de wegen in Namibië?
Namibië is een van de dunbevolktste landen ter wereld. Slechts een klein deel van het wegennet is geasfalteerd. De meeste onverharde wegen zijn goed onderhouden en verrassend comfortabel om op te rijden, dankzij regelmatige egalisatie. Toch zijn sommige wegen minder van kwaliteit, waardoor een lagere snelheid nodig is. In en rond steden zoals Windhoek en Swakopmund zijn de wegen geasfalteerd en van goede kwaliteit.

4. Caprivi Game Park, een verborgen juweel voor natuurliefhebbers

hotel_namibie_mahango game park_nunda river lodge_overzicht_a
Het Caprivi Game Park ligt tussen Botswana, Zambia en Angola en vormt zo een corridor voor dieren die van het ene naar het andere land trekken. Het is rijk aan dieren, waaronder olifanten, zebra’s, giraffen, en grote aantallen antilopen. De luipaard en de jachtluipaard zijn ook te vinden, hoewel ze moeilijk te spotten zijn. 

De Zambezi en Chobe rivieren creëren in het natte seizoen een unieke moerassige savanne, ideaal voor vogels en andere waterminnende dieren. Met meer dan 400 vogelsoorten is Caprivi dan ook een waar paradijs voor vogelaars. Je kunt onder andere Afrikaanse visarenden, pelikanen en malachietarenden spotten.

Deze weelderige lange strook vormt een mooie springplank naar Chobe National Park en de Okavanga Delta in Botswana en de Vicoria Falls in Zimbabwe en Zambia.

Caprivi, waar komt deze naam vandaan?
Caprivi Game Park heeft Namibië te danken aan de Duitse rijkskanselier Leo von Carprivi. Tijdens een ‘landjeruil-conferentie’ in de 19e eeuw wist hij toenmalig Duits-Zuidwest-Afrika (het huidige Namibië) via een corridor te verbinden met de Zambezi rivier.

5. Fish River Canyon

Fish River Canyon
Toegegeven, de verzengende wegen door de woestijn op weg naar de Fish River Canyon zijn even stoffig als hobbelig, maar daar staat tegenover dat je volop wildlife spot zoals gemsbokken of struisvogels. Eens in de twintig jaar staat de woestijn in bloei en je zult maar net het geluk hebben hier getuige van te zijn.

De kloof ligt ver genoeg van de beschaving om alleen echte liefhebbers te trekken. Het is hier alles behalve toeristisch. De heldere kleurschakeringen tekenen de rotsen bij zonsopgang met penseelstreken waar menig oudhollandse meester jaloers op zou zijn. Tuur in de honderden meters diepe kloven en geniet van de oneindige uitzichten.

Is reizen door Namibië veilig?
Het land heeft een stabiele politieke situatie en lage criminaliteit in vergelijking met de meeste andere landen in Afrika. Windhoek is de enige plek waar je wat alerter moet zijn op bijvoorbeeld diefstal. Ga je zelf autorijden door Namibië dan is het goed om voorbereid te zijn op autopech. Namibië is een van de meest dunbevolkte landen ter wereld dus je zult kilometers aan lege landschappen over gravelwegen doorkruisen.
deel onze pagina op
Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie