maleisie_algemeen_eten_kleefrijst_pandan-pannenkoek_nagerecht_shutterstock

8x Masterchef Maleisië, het streetfoodparadijs

Waar je ook komt, het eten tijdens een rondreis door Maleisië is overal gewoonweg om je vingers bij af te likken. Bovendien is de variëteit onverslaanbaar groot en de kosten aangenaam laag.

  1. Home
  2. 8x Masterchef Maleisië, het streetfoodparadijs
Of je nu op zoek bent naar Chinees, Indiaas of Maleisisch eten, het land Maleisië is één grote culinaire ontdekkingsreis voor de smaakpapillen. Opvallend: vooral de Chinese, Maleisische en Indiase keuken zijn in grote mate vertegenwoordigd.

8. Seafood, pubs en barbecue op Borneo

maleisie_algemeen_eten_nasi-lemak_rijst_shutterstock
Drie opmerkelijke culinaire weetjes over de provincie Sarawak op Maleisisch Borneo:

✓ Zonder overdrijven: nergens is de seafood zo lekker als in Top Spot Food Court in Kuching, Sarawak’s historische hoofdstad.
✓ Opmerkelijk: Kuching kent ook een grote pubcultuur.
✓ Bijzonder: een barbecue bereid volgens Iban-traditie in Batang Ai National Park in Sarawak. Grote groene bladeren vormen je je bord waarop vers gevangen vis en heerlijke kipgerechten in bamboe worden bereid, geserveerd met sojasaus en uitjes! Bestek kennen ze niet, hier eet je gewoon met je handen. Proost samen met het stamhoofd met een lokaal drankje op je verblijf op Borneo.

7. Wet markets met tropisch fruit en geurige kruiden

maleisie_west-maleisie_cameron-highlands_algemeen_fruit_durian_markt_2_kampioen-fotograaf-joris-van-drooge.jpg
Maak tijdens een rondreis door Maleisië eens een stop bij een lokale ‘wet market’, waar verse levensmiddelen worden verkocht.

Te midden van een vaak levendige beestenboel is dit niet alleen de ideale plek om de lekkerste zoete hapjes met rijst of kokos te proeven. Ook vind je er allerlei soorten geneeskrachtige kruiden en de de meest uiteenlopende en veelal onbekende vruchten, zoals rambutan, mangosteen, jackfruit en de durian.

Deze laatstgenoemde eivormige vrucht is nogal fors uitgevallen en het verhaal gaat dat het eten ervan werkt als afrodisiacum. De geur die vrijkomt moet je wel op de koop toenemen, want de durian doet zijn bijnaam van stinkfruit eer aan.

6. Bij de Chinees

maleisie_penang_gerecht_nasi lemak_GettyImages-942511034
Je vindt het volledige scala aan Chinese gerechten in Maleisië.

Neem het eiland Penang met de toeristentrekpleister Georgetown. Dit is de oudste Britse nederzetting in Maleisië met veel inwoners van Chinese origine. Naast de vele, vele Chinese restaurants, staat Georgetown op de culinaire kaart om de ‘hawker-eetstalletjes’, waar je voor spotprijzen de meest heerlijke Chinese en Indische gerechten worden opgediend. Van kakelverse vis, krab en garnalen tot chicken curry’s en overheerlijke noedelsoepjes en rijstgerechten, laat je verleiden tot het proeven van één van de vele lokale ‘specialties of the house’ zoals char kway teow. Met stip onze favoriete noedelschotel!

5. Ook Maleisië: de Indiase keuken

india_algemeen_eten_shutterstock_754732342

Het is geen gewaagde uitspraak om te stellen dat je in Maleisië gemakkelijker goed Indiaas eten vindt dan in India zelf. De smakelijke vegetarische gerechten, maar ook bijvoorbeeld biryani - saffraankleurige rijst geserveerd met kipcurry - en vele andere heerlijke (pittig) gekruide (vlees)gerechten zijn ware godenspijs.

4. Maleisische specialiteiten en 'nyonya'

maleisie_west-maleisie_penang_eten_asam-laksa_b.jpg
Typisch Maleisisch eten? Dit is traditioneel bereide saté met stukjes komkommer, schijfjes ui, blokjes witte rijst en een pindasaus.

Weleens gehoord van ‘nyonya’? In Maleisië worden vrouwen van Chinese afkomst zo genoemd. Nyonya is ook de verzamelnaam voor een variant op Chinees en Maleisisch eten, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van zowel Chinese ingrediënten als lokale kruiden, waaronder chilipepers en kokosroom. Laksa, een pittige soepje op basis van kokosnoot, is zo’n klassiek nyonyagerecht, populair bij de lokale bevolking.

Hét nationale gerecht is nasi lemak, rijst gekookt in kokosmelk en pandanbladeren. Oorspronkelijk een ontbijtgerecht, maar tegenwoordig wordt het de hele dag door gegeten.

3. Warungs, nachtmarkten, hawker-stalletjes, koffiebarretjes, food courts en fastfood

maleisie_algemeen_streetfood_vrouw_lach_koken_kampioen-fotograaf-joris-van-drooge.jpg
Al deze Indiase, Chinese en Maleisische gerechten vind je in de vele nachtmarkten, ‘hawker-stalletjes’ en food courts. Kuala Lumpur heeft een verrassend aantal westerse restaurants en fastfoodketens zijn overal te vinden. Dé plek voor een heerlijke Maleisische maaltijd is Jalan Alor, een eetstraat boordevol ‘hawker’-stalletjes. Zoveel heerlijke geuren, alles wat je hier probeert is even lekker. Drink vervolgens een heerlijk kopje koffie in een kedai kopi (koffiebarretje).

2. Het fenomeen food courts

maleisie_algemeen_streetfood_eten_b
Food courts zijn in Maleisië, heel Azië en grote delen van wereld heel gewoon en we zien ook een toenemende populariteit ervan bij ons.

Een food court is simpelweg een verzameling van veelal self-service restaurants met een gedeelde zitruimte, bijvoorbeeld op een speciale verdieping in een groot winkelcentrum. De restaurants bieden een keur aan plaatselijke en internationale gerechten, met voor ieder wat wils. Eten in Maleisië bij een food court tussen de locals is altijd weer een bijzondere culinaire ervaring en bovendien spotgoedkoop.

1. High tea en strawberry fields forever

maleisie_west-maleisie_cameron-highlands_high-tea_reizigers_4_f.jpg
Cameron Highlands, de hooglanden van Maleisië, kennen een wat koeler en vochtiger klimaat. Ideaal voor de verbouw van thee en dat was natuurlijk een kolfje naar de hand van de Britse kolonisator.

In dit gematigde klimaat bleek naast thee ook de aardbei (in kassen, dat wel) perfect te gedijen. En zo komt het dat je hier in Maleisië zomaar aanschuift voor high tea, compleet met sandwiches, scones met jam en opgeklopte room, taartjes, cakejes en met wat geluk ook… aardbeien! 

Het moet gezegd; de aardbeien die je hier proeft zijn zoet en fris en zo zacht van smaak dat ze al op het puntje van je tong spontaan smelten. Een ware delicatesse zijn aardbeien gedoopt in gesmolten chocolade.
deel onze pagina op
Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie