ThousandLakes_Frank_Canada_close-up

Reisblog Indian Summer in Oost-Canada

De intredende kou in de september- en oktoberlucht luidt een spectaculaire metamorfose van de Canadese natuur in. Wanneer de herfst zich aandient, barsten de bomen uit in vele fluorescerende kleuren goud, geel en rood. En als je het stedelijk gebied de rug toekeert, ontvouwt een eindeloze natuurherfstlandschap zich in de vorm van verstilde meren, oorverdovende stilte, fluorescerende tinten geel en rood, zon, sneeuw en regen. De okergele markeringsstrepen en verkeersborden gaan op in het decor van de vlammende herfsttinten. Onze reisspecialist Frank doet verslag over zijn rondreis door Oost-Canada.

  1. Home
  2. Blog
  3. Reisblog Indian Summer in Oost-Canada
Favoriete stops onderweg tijdens de rondreis door Oost-Canada? Met stip op plaats één en twee: de Wallmart (waar ook de shopaholics aan hun trekken komen) en Tim Hortons (de Canadese tegenhanger van Starbucks). En altijd leuk: een praatje maken met een Canadees met Nederlandse roots (meer dan een miljoen Nederlanders maakten in de loop van de geschiedenis de overtocht naar Canada).

1. Toronto

canada_ontario_toronto_city_cntower_skyline_4_b
Quizvraag: wat zijn de overeenkomsten tussen Jim Carrey, Mike Myers en Drake? Antwoord: alle drie zijn het ‘Torontonians’.

Vergis je niet, de hoofdstad van Ontario is na Mexico-Stad, New York en Los Angeles de vierde grootste stad van Noord-Amerika. De helft van de huidige ruim 6,5 miljoen bewoners van Toronto is niet in Canada geboren. De stad ligt op slechts twintig kilometer afstand van de grens met de VS. Die ligging geeft de stad een ideale handelspositie en zo is Toronto uitgegroeid tot het economische powerhouse van Canada. 

De stad heeft in de filmwereld de bijnaam Hollywood North. Zo is de hitserie Suits (met Meghan Markle) grotendeels gefilmd in Toronto, hoewel de serie zich afspeelt in New York City. 

Natuurlijk is het de ideale uitvalsbasis voor de Niagara Falls (gemakkelijk te bereiken met een dagexcursie per bus, trein en auto). 

Stadstour Toronto: de hoogtepunten

✓ Toronto Sign bij het Nathan Phillips Square: in de winter verandert de waterfontein in een buitenijsbaan en op steenworp van het winkelparadijs Eaton Centre. 
✓ Het Distillery District: een voetgangersgebied met 19e-eeuwse victoriaans industriële gebouwen waar tal van restaurants, bars en speciaalzaken zijn gehuisvest. 
✓ St Lawrence Market: hier proef je Toronto op zijn best. De vele speciaalzaken, de versmarkt en de wereldkeuken maken dit tot de perfecte lunchlocatie. 
✓ Brookfield Place: een iconisch kantoorcomplex dat bestaat uit de Bay Wellington Tower en de TD Canada Trust Tower, met elkaar verbonden door de Allen Lambert Galleria (een waar architectonisch hoogstandje van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava) en tevens de thuisbasis van de Hockey Hall of Fame.
✓ de Toronto Islands: een archipel in het Ontariomeer, gemakkelijk in tien minuten varen te bereiken vanaf de ferry terminal. Het uitzicht op de skyline van Toronto, de fietspaden en de stranden nodigen uit tot een ontspannen uitje.
✓ De CN Tower in hartje Toronto. Als een komeet schiet de glazen lift naar hoogte van 350 meter voor een uitzicht op de skyline, het Ontariomeer en de Toronto Islands.

Must-do (ook voor niet-hockeyliefhebbers): Hockey Hall of Fame

IJshockey is van Canada (de Canadezen noemen dat ‘hockey’) en de grootste spelers die het land voorbrachten zijn Gordie Howe en Wayne Gretzky, leer je in de Hockey Hall of Fame. Namen die je wellicht niets zeggen. Gordie Howe is de Johan Cruyff van het ijshockey, hij speelde van de jaren veertig tot en met de jaren negentig van de vorige eeuw (!) professioneel hockey. Volgens Canada-kenner Mart Smeets ‘de ultieme Duracell-speler’. En dan Wayne Gretzy. Hij was zo goed dat niemand in de NHL na zijn afscheid in 1999 zijn beroemde shirtnummer 99 (‘double nine’) meer mocht dragen. Ga op de foto met de Stanley Cup en sla de interactieve entertainment niet over. 

Nice to know Toronto

✓ Het ondergrondse gangenstelsel van Toronto is een stuk minder bekend dan dat van Montréal. Dat komt omdat het door de bevolking vooral wordt gebruikt om zich te verplaatsen, te voet of met de metro. Het stelsel is dan ook niet zozeer een toeristische attractie en in het weekend zijn de winkels veelal gesloten. 
✓ In Toronto reis je gemakkelijk met de tram (de Torontians noemen dit ‘cable car’), metro (4 lijnen) en per bus. Het beste schaf je de Presto Card (circa CAN$ 6, te koop bij op metrostations en bij bus- en tramhaltes) aan. Dit is een herlaadbare betaalkaart voor het OV in Toronto.
 

2. Haal een nat pak bij Niagara Falls

canada_niagara-waterval_mooi-beeld_shutterstock_brochure
Vanuit Toronto is het circa 1,5 tot 2 uur rijden naar de Niagara Falls, waar je wordt verwelkomd door het bulderende geluid van de watervallen en de opwindende sfeer van de toeristische attracties.

Het Canadese deel met uitzicht over de drietrapswatervallen wordt algemeen beschouwd als het meest spectaculaire, maar ook meest toeristische. Beleef de Falls vanaf het water. Alsof je tegen de watervallen aanvaart, zo dichtbij kruipt het schip The Hornblower. Bulderend geraas als een rollende donder, het geluid van gillende keukenmeiden en een bedwelmde mist maken de tocht tot een wel heel spectaculaire en unieke ervaring. Gewoon doen dus!

In vergelijking met de zomermaanden is het in de herfst over het algemeen minder druk. Met op de achtergrond de warme herfstkleuren geniet je nog meer van het waterspektakel.

Vanuit Toronto is het circa 1,5 tot 2 uur rijden naar de Niagara Falls, waar je wordt verwelkomd door het bulderende geluid van de watervallen en de opwindende sfeer van de toeristische attracties.

De Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls zijn te bewonderen zijn vanaf verschillende uitkijkpunten zoals Queen Victoria Park.

Daarnaast zijn er tal van andere attracties en activiteiten. Breng een bezoek aan het Niagara Falls State Park, de Butterfly Conservatory, het Skylon Tower observatiedek, of maak een ritje maken in de Whirlpool Aero Car voor een spectaculair uitzicht op de Niagara-kloof.

Langs de Clifton Hill, de belangrijkste toeristische straat in Niagara Falls, vind je een scala aan restaurants, cafés, souvenirwinkels en attracties.

3. Leef je uit in Haliburton Forest Wild Life Reserve

Haliburton Forest_Indian Summer_Canada
Verstilde meren, oorverdovende stilte, vijftig tinten geel en rood, zon, sneeuw en regen. De route naar het park is een omhelzing van de vier jaargetijden. De okergele markeringsstrepen en verkeersborden gaan op in het decor van de vlammende herfsttinten. Haliburton Forest & Wild Life Reserve is het zusje van het aangrenzende en wat bekendere Algonquin Provincial Park.

De beleving in dit park is gebaseerd op het concept van innerlijke transformatie en persoonlijke groei op het gebied van welzijn en educatie. Zo worden afhankelijk van het jaargetijde tal van begeleide activiteiten aageboden zoals kanoën, vissen, mountainbiketrips over gravelpaden, begeleide natuurwandelingen maar ook een workshop paddenstoelenplukken, landschap schilderen, paddleboard yoga en rockhounding (bij deze tak van amateurgeologie ga je op zoek naar edelstenen, mineralen en fossielen). 

De bossen bestonden grotendeels uit dennenbomen, maar door grootschalige houtkap die rond 1850 piekte is nu de (suiker)esdoorn – hét nationale symbool van Canada – de dominante boomsoort. En esdoorns zie je van kruin tot teen als je je waagt aan een canopy tour (a walk in the clouds), waarbij jee op een hoogte van twintig meter over een stelsel van hangbruggen van boomkruin naar boomkruin glibbert. 

Bier brouwen én drinken, daar zijn ze ook in Canada goed in. Dat leer je al je een paar craft beers van de lokale brouwerij Boshkung Brewing uit het nabijgelegen Minden proeft. 

En als de nacht valt, kun je in het observatorium met twee grote telescopen de kraakheldere sterrenhemel in al zijn onmetelijke glorie aanschouwen.

4. O Canada, O Ottawa

Ottawa_Indian Summer
Natuur en steden vloeien in Oost-Canada naadloos in elkaar over. Ottawa is de stad van prinses Margriet (die hier geboren is), Allison Morissette (grootste hit: Ironic), Justin Trudeau (de huidige charismatische Prime Minister), Canal Rideau (Unescowerelderfgoed en in de winter met 7,9 kilometer de langste schaatsbaan ter wereld), het kolossale Parlementsgebouw op Parliament Hill en het Canadian Museum of History (een hele verdieping is hier gewijd aan de First Nations, de oorspronkelijke bewoners van Canada). 

De drierivierenstad Ottawa, waar de Gatinau River, de Ottawa River en het Canal Rideau samenkomen, ligt strategisch op de grens van Ontario en Québec. Er wonen zo’n 1,3 miljoen mensen. In de oostelijke en noordelijke wijken van de stad spreken ze Frans, in het westen Engels. 

Hoogtepunten Ottawa

✓ Parliaments Hill aan de Ottawa River met even verderop de ambtswoning van Trudeau op Sussex Drive 24. Laat je rondleiden door het Parlementsgebouw en wees getuige van de wisseling van de wacht (muzikaal begeleid door een doedelzakspeler) bij het National War Memorial op Confederation Square, tegenover de parlementsgebouwen. 
✓ het Canadian Museum of History: Oost-Canada is naast heel veel natuur ook cultuur. De geschiedenis van de First Nations (ook wel de inheemse bevolking genoemd) en de newcomers (zoals de immigranten bij voorkeur worden genoemd) komt tot leven tijdens de rondleiding door het futuristisch ogende Canadian Museum of History.
✓ ByWard Market met haar multiculturele culinaire verleidingen. Hier staat de wieg van de nederzetting Ottawa die in 1826 oorspronkelijk Bytown heette naar John By, de bouwer van het Rideau Canal.

5. Thousand Islands

ThousandLakes1_Canada_
De route langs de oevers van het Ontariomeer is in de herfst misschien wel het meest fotogeniek van heel Canada.

In de 19e eeuw ontdekten rijke stedelingen de meer dan 1800 eilanden en lieten er luxueuze cottages bouwen.

Het meest indrukwekkende is Boldt Castle op Heart Island. Dit kasteel met wel 120 kamers werd gebouwd door George Boldt, die zijn carrière begon als bordenwasser en eindigde als multimiljonair en eigenaar van het Waldorf Astoria Hotel in New York.
Het kasteel nu een belangrijke toeristische attractie, die elk jaar duizenden bezoekers trekt.

6. Kingston aan het Ontariomeer

Kingston_pumpkin_inferno_Canada
In Kingston vloeit de St Lawrence River over in het Ontariomeer. Vanwege zijn strategische ligging werd deze voormalige militaire en (pels)handelspost in de 19e eeuw zelfs even de hoofdstad van Canada. Leuk weetje: even verderop ligt Prince Edward County, een Nederlandse boerennederzetting even ten zuiden Kingston.

Fort Henry, de Martello Towers (dit zijn kleine verdedigingsforten langs de kust), de oude huizen en imposante kalkstenen gebouwen in het centrum en de Kingston Waterfront geven deze universiteitsstad mede kleur.

Kingston Penitentiary

De voormalige gevangenisdoet tegenwoordig dienst als museum. Een paar interessante feitjes op een rijtje:
Gedurende lange tijd mochten de boeven niet met elkaar praten op straffe van eenzame opsluiting.
Van de 33  ontsnappingspogingen die door de jaren zijn gedaan slaagden slechts twee gevangen uit handen van de politie te blijven.
In 1948 werd voor het laatst een gevangene opgehangen, nadat hij een bewaker had vermoord.
In 1840 werd een 8-jarige kruimeldief gevangen gehouden, die ook nog eens 47 keer werd gestraft met zweepslagen…
De gevangenen dienden van zonsopgang tot zonsondergang te werken. - De gevangenis had een aparte vrouwenvleugel.
In 1971 vond een grote opstand plaats die vier dagen duurde en waarbij een groot deel van de gevangenis werd verwoest.
Tot de sluiting van de gevangenis in 2013 stierven er totaal tweeduizend gevangen (veelal door ziekte).

Pumpkin Inferno

Fort Henry is in het najaar omgetoverd tot een waar pompoenenparadijs met meer dan zevenduizend met de hand gesneden pompoenen die allemaal sfeervol verlicht zijn en tal thema’s uitbeelden. De muziek, de ontspannen sfeer, de fotogenieke plaatjes, de special 23 effects en de unieke locatie aan het meer in het historische verdedigingswerk (Unesco-werelderfgoed!) vormen samen een harmonieus geheel van natuur en cultuur.

7. Frans Quebec

canada_quebec_quebec-city_hotel-chateau-frontenac_getty
Niet de bekendste en grootste stad van Canada, maar ook de mooiste, meest aangename en prettigste. Als een schilderij dat tot leven komt: de herfstkleuren overspoelen de straten en parken met een palet van rood, oranje, geel en bruin. Het is de perfecte tijd om te wandelen door historische wijken zoals Vieux-Québec en de Promenade des Gouverneurs, en te genieten van de kleurenpracht.

Wat geschiedenisles: Quebec City was de eerste nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk en werd al in het begin van de 17e eeuw gesticht. Het lag gunstig aan een versmalling van de St. Lawrence rivier, die verderop uitmondt in de Atlantische Oceaan en aan de voet van Kaap Diamant. Al snel lagen de Fransen in de clinch met de Engelsen en in 1763 werd het pleit in het voordeel van de Engelsen beslecht. De Fransen werden enkele jaren daarvoor vlak buiten de stadspoorten verslagen tijdens een beslissende slag op de Abraham-vlaktes, dat nu een prachtig recreatiegebied vormt. De hoofdstad van Nieuw-Frankrijk werd zo de nieuwe hoofdstad van de Britse kolonie Quebec.

De taal bleef wel Frans en je zult zien dat Le vieux Québec, met haar oude boven- en nog oudere benedenstad, nog vele Franse invloeden kent. In het onderste deel waan je je in Parijs met haar smaakvolle boetiekjes vol kunst, romantische restaurants, schattige straatjes en straattheaters en -artiesten die overal voor ambiance zorgen. Oude ambachten herleven hier en het is goed toeven tussen de eeuwenoude panden met muurschilderingen en gedecoreerde pleinen.

Hoe mooi de ligging is, ervaar je vanaf de bovenstad, met uitzicht over de meanderende oevers van de St Lawrence River. Dit deel heeft zich ontwikkeld tot het levendige en knusse stadscentrum en is met een kabeltrein verbonden met de benedenstad. Hier waakt het spookjeskasteel Château Frontenac over de stad. Het hotel dateert uit 1893 maar is hypermodern en kijkt vanaf de Citadel uit over de stad en de rivier. Beroemde gasten zijn onder meer Winston Churchill, Franklin Roosevelt, Charles de Gaulle, Alfred Hitchcock, Bruce Springsteen en Queen Elizabeth. 


8. Montréal is niet mis

canada_quebec_montreal_biosphere_v
Montréal is na Toronto de grootste stad van Canada. In het oude centrum, Vieux- Montréal, en aan de haven mengen toeristen zich op een mooie herfstdag onder de locals op de volle en oergezellige terrasjes die uitkijken op de St Lawrence River. Maak een wandeling door Mount Royal Park, Parc Lafontaine of een van de vele andere groene oases om te genieten van de herfstpracht. 

Met haar nauwe, met kasseien geplaveide straatjes, rijk gedecoreerde huizen uit de 17e eeuw en gezellige cafés en restaurants en trendy winkels is de Rue St. Paul, een aanrader van jewelste. Is het al frisjes? Neem dan een duik onder de grond.  Ville intérieure is het ondergrondse centrum met een labyrint van winkels, bioscopen en hotels.

De Franse invloeden in de Europees aandoende stad zijn overduidelijk. Je zult merken, de jongeren zijn veelal tweetalig, terwijl de oude generatie voornamelijk Frans spreekt. Ook qua architectuur waan je je geregeld in de Franse hoofdstad. Hier vind je een kopie van de Notre Dame basiliek; met zijn kleurrijke ramen en bijzondere bouwstijl zeker een bezoek waard. 

Deze smeltkroes biedt natuurlijk een keur aan musea zoals het museum The Biosphere op het eiland Saint-Helen, dat gewijd is aan het mileu. Het koepelontwerp draagt in hoge mate bij aan de aantrekkingskracht en is een visueel pareltje.
 
Zoals je mag verwachten van de Fransen, kom je hier op culinair gebied niets tekort. De staat Quebec is de producerende hoofdstad van ahornsiroop. De esdoorn, die in de wintermaanden suiker opslaat in de stam en wortels, tooit zelfs de nationale banier van Canada en vormt het nationale natuursymbool. Het zoete goed siert in de vorm van tal van culinaire hoogstandjes de menukaart van vele restaurants in Montréal. 

Leuke weetjes over Montréal

✓ Montréal wordt ook wel de stad met de 300 kerktorens genoemd
✓ In 1976 werden er de Olympische Spelen gehouden
✓ The Forum, het hockeystadion van 'les Canadiens', is het kloppende hart van de stad
✓ Beroemde inwoners: Céline Dion, Gino Vanelli en... Leonard Cohen
deel onze pagina op
Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie